در ۸ مرحله
طراحی بانک اسلامی در پژوهشگاه فقه نظام
رئیس پژوهشگاه فقه نظام از طراحی مدل مطلوب نمونه بانک اسلامی در این پژوهشگاه خبر داد.
رئیس پژوهشگاه فقه نظام در حاشیه نشست تبیین روش مطلوب بانکداری اسلامی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، از طراحی مدل مطلوب نمونه بانک اسلامی در این پژوهشگاه خبر داد.
حجت الاسلام ابوالقاسم دولابی گفت: این طرح از یک سال پیش با همکاری بانک پارسیان آغاز شده است و تلاش میکنیم در این طرح به صورت بنیادین بانکداری اسلامی را به گونهای طراحی کنیم که مقاصد شریعت را در حوزه اقتصاد تامین کند.
وی افزود: یک سال از این طرح میگذرد و حدود یک سال دیگر به نتیجه خواهد رسید و در ۸ مرحله در حال انجام است.
حجت الاسلام دولابی با اشاره به بررسی طرح جامع بانکداری اسلامی در مجلس گفت: این طرح با روش عدم مغایرت بررسی میشود به این معنی که مغایرت آن با قوانین و مقررات اسلامی بررسی میشود در حالی که باید اساس طراحی بانکداری اسلامی بر پایه مبانی اسلامی باشد.
وی افزود : طرحی که ما اجرا میکنیم بر اساس فقه نظام اجتماعی است و نتایج آن را به قانون گذار اعلام خواهیم کرد تا اگر بشود ان را اصلاح کند و یا قانون جدیدی پیشنهاد شود تا بر اساس فقه نظام به تدوین بانکداری اسلامی بپردازد.
نشست تبیین روش مطلوب بانکداری اسلامی برگزار شد
نشست تخصصی تبیین روش مطلوب بانکداری اسلامی با حضور کارشناسان و متخصصان و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خبرگان رهبری برگزار شد.
در این نشست کارشناسان و اعضای پژوهشگاه فقه نظام به بیان دیدگاههای خود در خصوص چالشهای بانکداری اسلامی پرداختند و رئیس این پژوهشگاه از اجرای طرحی برای ارائه مدل مطلوب بانک اسلامی با همکاری یکی از بانکهای خصوصی خبر داد که تا یک سال آینده به نتیجه میرسد.
کارشناسان در این نشست یکی از مشکلات نظام بانکی را استفاده از روش عدم مغایرت برشمردند و معتقدند که در ساختارهای مختلف اقتصادی از جمله بانکها مبانی و ابزارها از غرب گرفته شده است و مغایرت آن با قوانین و مقررات اسلامی بررسی میشود در حالی که باید مبانی اسلامی در نظام بانکی دیده شود.
در این نشست همچنین به کاهش سپردههای قرض الحسنه اشاره شد و اینکه ابزارهای موجود بانکی بدهیها را گستردهتر میکند.
رییس کانون بانکهای خصوصی در این نشست گفت: در حوزهی بانکداری ایران چالشهای بسیار بزرگی پیش روی بانکداران ایرانی است؛ اغتشاش عجیب نظری و اندیشهای در این حوزه عملیات بانکداری را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
کوروش پرویزیان در این نشست تخصصی افزود: بحران قانونی در بانکها وجود دارد که شرایط را برای بانک و مشتری بسیار سخت کرده است.
وی با بیان اینکه موضوعات مرتبط با انتشار پول، نرخ بهره یا سود، کارمزد ، مسایلی است که در مقررات دارای ابهام و پیچیدگی است، گفت : بانکداری دنیا در حال تحول است؛ در ایران بانکداری متعارف به بانکداری مبتنی بر عقود تبدیل شده که در این زمینه نیز قراردادهای جدید شکل گرفته است.
مدیر عامل بانک پارسیان تصریح کرد: در برخی از کشورها بانکداری مبتنی بر نرخ و برخی دیگر مبتنی بر طرح و معماری کسب و کار است، اما در کشور ما قانون بانکداری بدون ربا و مبتنی بر عقود شرعی است.
وی افزود : مساله مهم ربوی نبودن فعالیت بانکداری و همراهی با بکارگیری و تجهیز منابع است.
پرویزیان گفت: ساختار بانکداری ایرانی به گونهای نیازمند تحول است که کارایی بانکها برای اقتصاد ملی روشن باشد و در شرایط مناسب به ارایهی خدمات بانکی بپردازند.