به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه.
ساعت ۲۱ و ۴۸ دقیقه و ۱۶ ثانیه روز یکشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۶، گسلی پر انرژی در ۱۱ کیلومتری عمق زمین بخش ازگله شهرستان ثلاث
باباجانی آن چنان جنبید که زلزلهای ویرانگر به بزرگی ۷ و ۳ دهم ریشتر را منجر شد. آن گونه که خانههایی بسیار را در شهرها و روستاهای بخشی عظیم از استان کرمانشاه ویران کرد و یا آسیب رساند. ۷۵۰ نفر را به کام مرگ کشاند و حدود ۹ هزار نفر را هم، زخمی کرد.
سیل کمکهای مردم و مسئولان کشور بود که به سوی مناطق زلزله زده استان کرمانشاه، ثلاث باباجانی و سرپل ذهاب روان شد.
اما شاهد اوج ویرانیها در شهرستان سرپل ذهاب و به ویژه شهر سرپل ذهاب بودیم، از همین رو بیشترین کمکها راهی این شهرستان شد، جایی که اوج عشق و نوع دوستی ایرانیان را نظاره گر بودیم، کیلومترها ترافیک اتومبیلهای مردم نوع دوست در راه منتهی به شهر سرپل ذهاب... از آن خاطرات، با همه تلخی هایشان، و هم، با همه زیباییهای نوع دوستی میگذریم و امروز پس از دو سال از آن حادثه بزرگ، نگاهی به وضعیت مناطق زلزله زده میافکنیم. از همین رو سراغ مدیران بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ایران، اصلیترین متولی بازسازی در نقاط آسیب دیده از زلزله رفتیم.
ویرانی ۲۰ هزار واحد مسکونی در ۹ شهرستانآقای فرهاد فقیهی، معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کرمانشاه پاسخگوی سوالات ما در خصوص وضعیت کنونی مناطق زلزله زده استان کرمانشاه شد.
آقای فقیهی با اعلام این که در زلزله سال ۱۳۹۶، ۱۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی روستایی و ۷ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی شهری به طور کامل تخریب شد گفت: در این زلزله، ۹ شهرستان ثلاث باباجانی، سرپل ذهاب، قصرشیرین، دالاهو، گیلانغرب، اسلام آبادغرب، جوانرود، پاوه و روانسر، و ۲ بخش ماهیدشت و کوزران دچار آسیبهایی متعدد شدند که شاهد بیشترین آسیبها در شهرستان سرپل ذهاب بودیم. در شهرستان سرپل ذهاب ۹ هزار و ۱۷۳ واحد مسکونی شهری و ۸ هزار و ۲۵۰ واحد مسکونی روستایی دچار ویرانی و یا آسیب شد. در شهرستان روانسر هم که کمترین آسیب را در بین ۹ شهرستان متاثر از زلزله داشت، ۴۵۰ واحد مسکونی روستایی و ۱۰۰ واحد مسکونی شهری خسارت دید.
پیشرفت ۷۵ تا ۸۵ درصدی روند بازسازیهاوی در خصوص روند بازسازی مناطق زلزله زده گفت: با وجود ویرانی حدود ۲۰ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی در همه مناطق زلزله زده، حدود ۴۰ هزار و ۱۶۳ واحد مسکونی را با پیشرفتی ۷۵ تا ۸۵ درصدی، بازسازی و مقاوم سازی کرده ایم که علت این افزایش هم، بهره جویی برخی از مردم، از فرصت پیش آمده برای افزایش زیربنا و افزایش تعداد طبقات ساختمانشان است.
آقای فقیهی درباره میزان مصالح مصرف شده در کار بازسازی مناطق زلزله زده نیز گفت: برای هر خانوار حدود ۸ تن سیمان به صورت رایگان اختصاص دادیم که از روز نخست بازسازی تا امروز ۲۱ آبان ۱۳۹۸ روی هم، ۱۹۸ هزار تن سیمان در مناطق شهری و روستایی توزیع کرده ایم. حدود ۷۲ هزار تن آهن آلات، و ۱۲ هزار و ۴۰۰ دستگاه اسکلت پیچ و مهره به قیمت دولتی هم توزیع شده ضمن آن که، بنیاد مسکن، ۱۰ هزار و ۵۲۵ کانکس به مردم آسیب دیده اختصاص داد که با احتساب ۷ هزار و ۵۰۰ کانکس اهدائی مردم، تعداد کانکسهای مستقر شده در مجموع، به ۱۸ هزار و ۲۰۰ عدد رسید.
معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کرمانشاه در ادامه افزود: در این مدت ۲ سال، ۴۷ هزار و ۴۵۹ واحد مسکونی شهری و ۲۰ هزار و ۸۹ واحد مسکونی روستایی نیازمند تعمیر در ۹ شهرستان متاثر از زلزله هم، کاملا تعمیر شده است.
پرداخت ۲ هزار و ۶۵۲ میلیارد تومان تسهیلات به زلزله زدگانفقیهی سازههای جدید را در برابر زلزلههایی با ریشتر بالا دارای تحمل، مقاومت و استحکام قابل قبول دانست و با اعلام این که کل تسهیلات پرداختی برای واحدهای مسکونی احداثی، تعمیری و معیشتی، ۲ هزار و ۶۵۲ میلیارد تومان است یادآور شد؛ از این میزان، ۶۴۷ میلیارد تومان به صورت کاملا بلاعوض، به هر سه نوع خانههای احداثی، تعمیری و معیشتی پرداخت شده است.
وی در پاسخ به سوال ما درباره پیش بینیها برای زمان دقیق اتمام روند بازسازی مناطق زلزله زده استان کرمانشاه گفت: عمده کار باقی مانده مربوط به داخل شهر سرپل ذهاب است که ۲ علت دارد. علت نخست، تورم اقتصادی و عدم ثبات در قیمتها و علت دوم هم فرصت سازی برخی از مردم برای افزایش زیربنا و تعداد طبقات نسبت به قبل از زلزله است.
فرهاد فقیهی تعداد خانههای مسکونی تخریبی شهر سرپل ذهاب را بین ۶ تا ۶ هزار و ۵۰۰ واحد اعلام کرد و افزود: این در حالیست که به علت افزایش تعداد ساختمان ها، هم اکنون، ۹ هزار و ۱۷۳ واحد ساخته ایم و از این تعداد، ۵ هزار و ۳۷۳ واحد مسکونی تمام و تحویل مردم شده است.
این مقام مسئول در خصوص اتمام واحدهای مسکونی باقیمانده هم گفت: اینک و فقط در شهر سرپل ذهاب، به واحدهای مسکونی درحال اتمام، ۱۲ میلیون تومان وام جدید مکمل اختصاص داده ایم که تاکنون، هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی این وام را دریافت کرده اند و مابقی نیز به زودی دریافت خواهند کرد.
فرهاد فقیهی، معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان کرمانشاه اظهار امیدواری کرد؛ با همت خود مردم، در پایان سال ۱۳۹۸ اتمام کار بازسازی را در همه مناطق زلزله زده استان کرمانشاه، اعلام کنیم.
وقوع ۷ هزار و ۸۸۷ مورد زلزله و پس لرزه در مدت ۲ سال پس از زلزله اصلیرئیس شبکه لرزه نگاری استان کرمانشاه وابسته به موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران هم از وقوع ۷ هزار و ۸۸۷ مورد لرزش در استان کرمانشاه، پس از زلزله اصلی ۷ و ۳ دهم ریشتری ازگله ثلاث باباجانی خبر داد و گفت: از این تعداد زلزله، که تا صبح روز سه شنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۸ ثبت شده، یک مورد زلزله ۶ و ۴ دهم ریشتری در ساعت ۲۰ و ۷ دقیقه روز ۴ آذر ۱۳۹۷ در سرپل ذهاب رخ داد که بزرگترین پس لرزه به شمار میرود.
فرهاد فروزی تعداد زلزلههای ۵ تا ۶ ریشتر را، ۱۶ مورد اعلام کرد که ۳ مورد از آنها به بزرگی ۵ و ۹ دهم ریبشتر به ترتیب، دو مورد در تازه آباد ثلاث باباجانی، ابتدا در ساعت ۱۴ و ۳۷ دقیقه روز ۳۱ تیر ۱۳۹۷ و دومی در ساعت ۲ و ۴۳ دقیقه بامداد روز ۴ شهریور ۱۳۹۷ رخ داد، و مورد سوم نیز، در گیلانغرب و ساعت ۱۷ و ۱۱ دقیقه روز ۱۶ دی ۱۳۹۷ ثبت شده است.
فروزی افزود: ۱۴۴ مورد زلزله بین ۴ تا ۵ ریشتر هم ثبت شده که دو مورد از آن ها، ۴ و ۹ دهم ریشتر بود و به ترتیب در تازه آباد ثلاث باباجانی، ساعت یک و ۳۵ دقیقه روز ۱۰ شهریور ۱۳۹۷ و مورد دیگر نیز، ساعت ۶ و ۴۶ دقیقه روز ۲۵ مهر ۱۳۹۷ به ثبت رسیده است.
وی همچنین زلزلههای بین ۳ تا ۴ ریشتر را ۸۳۴ مورد اعلام کرد و گفت: ۳۳ مورد از این زلزله ها، ۳ و ۹ دهم ریشتر بوده که بیشتر در تازه آباد ثلاث باباجانی و سومار گیلانغرب رخ داده است.
رئیس شبکه لرزه نگاری استان کرمانشاه در پایان تعداد زلزلههای رخ داده بین ۲ تا ۳ ریشتر را ۴ هزار و ۹۵۲ مورد و زلزلههای بین یک تا ۲ ریشتر را هم، هزار و ۹۳۹ مورد اعلام کرد.
*گزارشگر: محمدامید باباخاصی (باباخاص)