گفتگوی ویژه خبری شبکه ۲ سیما
جایزه مصطفی(ص) نماد شایستگی علمی
دبیر شورای سیاستگذاری جایزه علمی و فناوری مصطفی (ص) گفت: این جایز از اعتبار جهانی برخوردار است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مهدی صفاری نیا در استودیو گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: با اینکه جایزه مصطفی (ص) عمر طولانی ندارد، اما با جستجوی در وب، درمی یابیم که چه میزان اخبار در شبکههای خبری خارجی در مورد آن درج شده است.
او ادامه داد: اگر چه این جایزه از حیث مبلغ، جایگاه متوسطی دارد، اما از نظر اعتبار، ارزشی جهانی دارد و دانشمندان جوان از ۵۰ کشور دنیا بدنبال کسب آن هستند.
آقای صفاری نیا تصریح کرد: این جایزه فقط ۲ سالانه نیست و هر ساله برای دانش آموزان، دانشجویان و دانشمندان جوان جهانی در قالب بنیاد و علم و فناوری مصطفی برنامه دارد.
او گفت: تاکنون در ۳ دوره مسابقات جایزه نور بیش از ۵۰۰۰ دانش آموز در بخش دانش آموزی این مسابقات شرکت کرده اند. در بخش دانش دانشمندان جوان نیز رقابت علمی "کنز" را داریم که از سال قبل شروع شده و نزدیک به ۱۱۰ نفر از ۱۲ کشور در آن شرکت کرده اند. در کنار آن هم نشستهای تبادلی تجربیات علمی و فناوری در ششمین دوره برگزار میشود.
آقای صفاری نیا افزود: همه این مسابقات و گردهم آییها به منظور شبکه سازی میان دانشمندان جهان اسلام است، زیرا قصد توسعه ارتباط و آشنایی ساکنان جهان اسلام با یکدیگر است. البته این مسابقات میان همه دانشمندان ساکن کشورهای جهان اسلام فارغ از هر مذهب و همینطور دانشمندان مسلمان برگزار میگردد.
43 درصد، سهم ايران در توليد علم
مشاور بین الملل دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: قبل از انقلاب اسلامی، توجه چندانی به حوزه علم و فناوری نمیشد، اما بعد از انقلاب و جنگ تحمیلی، این حوزه پیشرفت چشمگیری تجربه نمود این پیشرفت به جایی رسید که در حال حاضر در حوزه نانوتکنولوژی جایگاه چهارم جهان را در اختیار داریم.
امیری نیا افزود: ۴۳ درصد تولید علم کشورهای اسلامی در دست ایران است و در حوزه نانو به ۴۷ کشور در دنیا صادرات و در حوزه "بیو " هم تولید داروهای دو میلیون دلاری داریم و در حوزه هوا فضا و مواد پیشرفته نیز دستاوردهای خوبی داریم.
وی با اشاره به برگزاری مسابقه جایزه مصطفی (ص) اظهارداشت: این جایزه به عنوان نماد علمی در جهان اسلام است که توانسته جای خود را در حوزه علم و فناوری باز کند.
دبیر شورای سیاست گذاری جایزه علمی و فناوری مصطفی (ص) هم گفت: در دورههای نخست این مسابقه هیچ برنده ایرانی نداشتیم، اما در این دوره از مسابقات، تعداد زیاد مراجعه کنندگان سبب شد تا برندگان ایرانی هم شناسایی شوند البته در مسابقه جایزه مصطفی مانند دیگر مسابقات بزرگ دنیا، هیچکس نمیتواند شخصی درخواست حضور در مسابقه بدهد بلکه باید از طریق یک دانشگاه یا مرجع علمی در این مسابقات حضور یابد.
صفاری نیا افزود: با توجه به حضور پر تعداد مراجعان، امر داوری آثار ارسالی حدود ۱ سال به طول انجامید. در این داوریها تصمیم بر این شد که یک جایزه میتواند به ۳ نفر اختصاص یابد. در این مسابقات فارغ از ملیت و مذهب، داوریهای تخصصی و حرفهای صورت میگیرد.
او تصریح کرد: از شاخصهای اصلی جایزه مصطفی (ص) این است که اثری انتخاب میشود که درآینده برای محیط زیست، امنیت و رفاه مردم موثر باشد. البته این اثر باید نوآوری و خلاقانه باشد. داروهای درمانی پارکینسون، ضدسرطان و تشخیص سرطان از جمله آثار راه یافته در این دوره مسابقه جایزه مصطفی (ص) هستند.
پروفسور عمرانی اینان رئیس دانشگاه کوچ ترکیه در ارتباط زنده تصویری گفت: بسیار خرسندم که امروز جایزه فاخر و ارزنده جامع المصطفی (ص) را دریافت کردم، بنده معتقدم اگر در این مسابقات و رقابتهای علمی، شناخت بهتری میان دانشمندان جوان و پر آتیه جهان اسلام شکل بگیرد میتواند به رشد و توسعه و تولید علم بیشتری کمک کند.
آقای صفاری نیا نیز گفت: حمایت از تجاری سازی طرحها، نیازمند سرمایه گذاریهای بلند مدت میباشد و ممارست و فعالیتهای علمی عمیق میطلبد که این مهم به تنهایی از عهده بنیاد علمی مصطفی (ص) بر نمیآید بلکه سرمایه گذاری کلان دیگر کشورها را میطلبد تلاش ما وصل این ظرفیتها برای حمایت و تجاری سازی طرحهاست.
آقای امیری نیا نیز گفت: اگر موفقیتی در حوزه علم و فناوری مشاهده میشود بدلیل فعالیتها و تصمیمات شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده است، زیرا چنان قدرتی را به دانشمندان داده تا بتوانند در حوزههای بیوتکنولوژی، هوا فضا و نانو گام موثر بردارند و همه اینها حاصل ریل گذاری درست در نقشه جامع علمی کشور است. البته با همه پیشرفتهای موجود، هنوز قانع نیستیم.
او ادامه داد: مردم ما باید به علم و فناوری کشورمان افتخار کنند، ما هنوز در اول راه هستیم با این حال بهترین محصولات در زمینههای تکنولوژی را به چین صادر میکنیم این روزها جایز مصطفی (ص) نقطهای است که میتوانیم از آن به اقتدار جهان اسلام برسیم. باید به سمتی برویم که نگاه دیگران به ایران عوض شود.
آقای امیری نیا تصریح کرد: در حال حاضر، مهمترین سرمایه کشور ما نیروی انسانی و جوانان هستند، زیرا ۶۳ درصد جمعیت کشور زیر ۳۵ سال، اما روبه پیری است.