پخش زنده
امروز: -
استان مرکزی برای ورود به حوزه گردشگری سلامت محور از ظرفیت های مناسبی برخوردار است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ استان مرکزی با قرار گرفتن در مرکز کشور و برخورداری از موقعیت جغرافیایی مناسب از جمله وجود مناطق کوهستانی، کویری، طبیعت بکر در شهرستان ها و از همه مهمتر فراوانی اماکن مقدس و امامزادگان و آثار و بناهای تاریخی فراوان از ظرفیت کم نظیر گردشگری بین استان های کشور برخوردار است.
حال اگر بتوان به این ظرفیت ها، حوزه سلامت را هم که امروزه بسیار مورد توجه گردشگران داخلی و به ویژه خارجی قرار گرفته اضافه کرد بدون شک آثار مثبت فراوانی در زمینه توسعه صنعت گردشگری به همراه خواهد داشت.
وجود بیش از 2 هزار جاذبه گردشگری...
ایزدی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی می گوید: بیش از 2 هزار جاذبه گردشگری در استان مرکزی شناسایی شده که 873 اثر تاکنون در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است .
وجود هتل ها، اماکن اقامتی و استراحتگاه های متعدد در استان مرکزی که پذیرای گردشگران داخلی و خارجی است در زمینه گردشگری سلامت هم آماده اسکان توریسم سلامت هستند.
به همین دلیل استان مرکزی با وجود این ظرفیت بالای گردشگری می تواند با وجود زیر ساخت های موجود کنونی در زمینه گردشگری سلامت هم گامهای موثری برای رونق این صنعت پول ساز بردارد.
گردشگری سلامت، موثر در رشد اقتصادی...
گردشگری سلامت نوعی خاص از سفر افراد برای استفاده از خدمات درمانی یک شهر یا استان دیگر است که با ورود هر نفر برای برخی دیگر از شغلها هم درآمد به وجود می آید، چون این افراد برای اقامت خود به هتل و رستوران هم نیاز دارند.
وقتی آنان برای اقامت به هر یک از هتلها و اقامتگاهها مراجعه میکنند بدون شک درآمدی برای صاحب این اقامتگاه به وجود می آید و صد درصد در توسعه شهری و رشد اقتصادی هر شهر و منطقه تأثیر دارد.
رضایتمندی، اصل بی چون و چرای توسعه صنعت توریسم سلامت...
اما برای اینکه افراد از خدمات درمانی در استان مرکزی استفاده کنند باید ابتدا زمینه خدمات درمانی با کیفیت فراهم باشد و سپس بستر خدمات رفاهی هم برای اقامت وجود داشته باشد تا رضایتمندی توریست های سلامت بتواند روز به روز سبب توسعه توریسم سلامت شود.
البته این موضوع حمایت و توجه جدی و بیش از گذشته مسئولان استانی و دولت را می طلبد تا با ایجاد زیر ساخت های مورد نیاز، مسیر دستیابی به اهداف و چشم انداز توسعه در این عرصه فراهم شود.
توریسم سلامت، زیربنای اقتصاد مقاومتی...
گردشگری سلامت به عنوان یکی از بخشهای رو به رشد و شایان توجه حوزهٔ گردشگری، با توجه به شاخصهای مهمی ازجمله اشتغال، کارآفرینی، رشد اقتصادی، بهبود فضای کسب، کاهش وابستگی بودجهٔ دولت به نفت و جذب سرمایههای داخلی و خارجی، میتواند از زیربناهای مهم تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور باشد.
امروزه از بین حوزههای مختلف گردشگری، توریسم سلامت به علت افزایش روزافزون هزینههای خدمات درمانی و محدودیت پوشش بیمههای درمانی اهمیت بسیاری یافته است.
مدیریت بیمارستانها برای جذب بیشتر گردشگران خارجی در حوزه سلامت، باید هم بر عوامل محیط داخلی و هم بر عوامل محیط خارجی که سبب رضایت آنان از مقصد گردشگری سلامت میشود تأکید ویژه داشته باشد تا از این طریق هر یک از گردشگران سلامت، مبلّغی برای بیمارستانهای ارائه دهنده خدمات درمانی شوند.
زیرساخت های موجود گردشگری سلامت...
آب گرم محلات در زمینه آب درمانی و بیمارستان سینا و قدس اراک هم در زمینه ارائه خدمات پزشکی تخصصی مهمترین ظرفیت های موجود توریسم سلامت در استان مرکزی است که سالانه پذیرای حدود 15 هزار گردشگر سلامت هستند.
این ظرفیت ها با داشتن هتلینگ و اقامتگاه های ویژه برای گردشگرانی که می خواهند از خدمات درمانی استفاده کنند زمینه مطلوبی را برای توسعه این بخش فراهم کرده است.
آسیب جدی؛ نامتناسب بودن زیرساخت ها با ظرفیت های موجود...
گردشگری سلامت یکی از مهمترین بخشهای صنعت گردشگری است و توسعه زیرساختهای این حوزه و همچنین تبلیغ و معرفی ظرفیتهای استان مرکزی میتواند به تحرک در کسب و کارهای عرصه سلامت و گردشگری منجر شود.
اما آیا از این دو مقوله غفلت شده است...؟
پاسخ این سوال را از مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی جویا شدم.
ایزدی با اشاره به نبود تناسب بین زیرساخت ها و ظرفیت های موجود در استان مرکزی می افزاید: با وجود آبگرم محلات و دو بیمارستان سینا و قدس در اراک، در عین حال این ظرفیت ها برای دستیابی به اهداف توسعه در این بخش کافی نیست.
استفاده از ظرفیت فرودگاه اراک، راه برون رفت از مشکل...
او برقراری پروازهای مستقیم و غیر مستقیم داخلی و بین المللی به فرودگاه اراک برای جذب توریسم سلامت را از دیگر ظرفیت های قابل توجه در این بخش و راه برون رفت از این آسیب دانسته و معتقد است در صورت برقراری این پروازها بیماران داخلی و خارجی بسیاری که برای دریافت خدمات درمانی به تهران، مشهد و قم می روند می توانند مستقیما ضمن بهره مندی ازخدمات پزشکی و درمانی استان مرکزی، میزان جذب بیشتر گردشگران سلامت را هم در این استان افزایش دهند.
سالانه حدود 800 هزار گردشگر داخلی و خارجی با سفر به استان مرکزی از همه ظرفیت های این استان دیدن و استفاده می کنند.
مونسان: ظرفیت مناسب استان مرکزی برای توسعه توریسم سلامت...
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که چندی پیش برای افتتاح مرکز رادیوتراپی و شیمی درمانی بیمارستان ابن سینای اراک به استان مرکزی آمده بود توریسم سلامت را صنعتی نوپا و درآمدزا دانست.
دکتر علی اصغر مونسان با اشاره به اهمیت این صنعت در بعد اقتصادی معتقد است استان مرکزی میتواند با توجه به شمار بالای گردشگران عرب در استان قم، به خوبی از ظرفیت گردشگران قم برای توسعه گردشگری سلامت استفاده کند.
افزایش 40 درصدی ورود گردشگر به کشور...
به گفته مونسان پارسال 7 میلیون و 800 هزار گردشگر وارد کشور شد که نسبت به سال نود و شش 52 درصد رشد داشته و در سه ماهه نخست امسال هم 40 درصد افزایش گردشگر ورودی به کشور ثبت شده است که بخشی از این گردشگران، گردشگران سلامت بودهاند.
وجود پزشکان حاذق، موثر در جذب توریسم سلامت...
دکتر مونسان هزینه کرد هر گردشگر سلامت را 2 هزار و 400 دلار عنوان کرد و گفت: حاذق بودن پزشکان در استان مرکزی فرصت خوبی برای استفاده از ظرفیت گردشگران سلامت است.
او به این نکته هم تاکید دارد که اکنون بیمارستانهای تهران و شهرهای بزرگ مملو از گردشگران سلامت هستند و وجود شهر قم در مجاورت استان مرکزی و راهاندازی یک پرواز در اراک مزیت خوبی برای توسعه گردشگری سلامت در استان مرکزی محسوب میشود.
ارزان بودن هزینه معالجات پزشکی در ایران، مزیتی انکار ناپذیر...
150 هزار مسافری که از آن سوی مرزها چمدان خود را با هدف دریافت خدمات سلامت، به مقصد ایران می بندند، دلایل محکمی برای این انتخاب دارند که مهمترین آن تفاوت نرخ ارز و در نتیجه ارزان بودن هزینه معالجات پزشکی و درمانی در ایران نسبت به کشورهای مبدأ است.
به گفته نایب رئیس انجمن توسعه گردشگری سلامت ایران این بدن های رنجور در سال 96 حدود یک و دو دهم میلیارد دلار درآمد نصیب کشور کرده اند.
همین ظرفیت عظیم کافی است تا ضرورت توسعه زیرساختهای گردشگری سلامت بیش از پیش مورد توجه مسئولان استان مرکزی و کشور قرار گیرد.
اشتغالزایی، شاخص ترین امتیاز توسعه گردشگری سلامت...
پایین بودن هزینههای درمان در ایران نسبت به کشورهای خارجی با وجود پزشکان متخصص و کادر درمانی توانمند، انگیزه کافی را برای تلاشگران این حوزه ایجاد کرده که البته باید حول این ظرفیت، خدمات و امکانات مکمل هم شکل بگیرد تا در پی آن با ایجاد اشتغال موقت و دائم، فرصت های بی شماری برای جوانان جویای کار به وجود آید.
در این بین ضرورت حضور و نقش آفرینی بخش خصوصی در تامین زیرساختهای توسعه گردشگری سلامت بیش از پیش بر همگان آشکار می شود.
درمان؛ یکی از بازارهای اصلی گردشگری...
از یک سو چهار عامل برند سازی در حوزه درمان، هماهنگی کامل نهادهای مرتبط با گردشگری درمانی، وجود نهاد بین بخشی متولی و سیاستگذار و زیرساختهای لازم در بخش بیمارستانهای مجهز و حمل و نقل به ترتیب حائز اولویت اول تا چهارم در توسعه گردشگری سلامت است.
از سوی دیگر توجه همزمان به سیاست گذاری و حمایت سازمان یافته از مجموعههای فعال در این کسب و کار با تدوین استراتژی جامع و فعال تر شدن مجموعههای ارائه دهنده خدمات درمانی، گردشگری سلامت و خدمات گردشگری به بیماران خارجی از جمله راه های توسعه این بخش است.
نبود تبلیغات کافی برای معرفی ظرفیت های درمانی استان مرکزی...
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در اینباره می گوید: متاسفانه هنوز نتوانسته ایم آنطور که شایسته است ظرفیت های گردشگری به ویژه توریسم سلامت استان مرکزی را به گردشگران داخلی و خارجی معرفی کنیم و اغلب آنها استان مرکزی و به ویژه اراک را شهری صنعتی و آلوده تصور می کنند.
ایزدی می افزاید: باید با تبلیغ و حضور گسترده در نمایشگاه های داخلی و خارجی بتوانیم ظرفیت های توریسم سلامت استان مرکزی را بیشتر به همگان معرفی کنیم و این نگاه را تغییر دهیم.
ضرورت تدوین سند استانی گردشگری سلامت...
ایزدی البته به ضرورت ارائه و اجرای طرح مطالعاتی با هدف تدوین سند استانی گردشگری سلامت، با هدف بهره مندی از تمام ظرفیت های جذب توریست در استان تاکید دارد.
او برگزاری نمایشگاه معرفی حوزه توریسم سلامت و شرکت در 6 نمایشگاه کشوری در استان های مختلف کشور در سال جاری را از مهمترین اقدامات انجام شده در راستای توسعه صنعت گردشگری سلامت عنوان کرد.
حرف آخر...
گردشگری یکی از راههای افزایش تولید نا خالص ملی است و کشورهایی که برای افزایش درآمد ناخالص ملی خود از طریق گسترش بازار خدمات برنامه ریزی کردهاند، بازار گردشگری را به عنوان مهمترین بازار با گردش مالی، اشتغال زایی مولد و حاشیه سود بالا انتخاب کردهاند.
امروزه گردشگری به عنوان بزرگ ترین و پیچیده ترین پدیده جامعه بشری فعالیتهای مختلفی را دربرمی گیرد و این قابلیت را دارد که برای اقشار مختلف جامعه کسب و کارهای مختلفی ایجاد کرده و سود سرشاری نصیب فعالان این عرصه به ویژه توریسم سلامت کند.
استان مرکزی هم به دلیل برخورداری از پزشکان متخصص، بیمارستان های تخصصی به ویژه در اراک و وجود آب گرم محلات برای آغاز حرکت در این مسیر زمینههای لازم را برای گردشگری درمانی دارد، اما با اینحال لازم است مسئولان برای دستیابی به چشم انداز توسعه در این بخش، بیشتر به موضوع گردشگری سلامت توجه و با بازاریابی و تبلیغات برای جذب روزافزون توریست سلامت ضمن تلاش بیشتر، زیرساخت های لازم را فراهم کنند./
نویسنده: سید احمد طباطبایی