در پی سوء واگذاریهای خصوصی سازی
۷۰ درصد بازار دراختیار شرکتهای دخانی خارجی
مدیر عامل اسبق دخانیات:واگذاری بازار مصرف داخلی دخانیات کشور به شرکتهای خارجی کار بسیار اشتباهی بود.
مدیر عامل اسبق دخانیات در مصاحبه اختصاصی با
خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: دادن بازار مصرف داخلی دخانیات کشور به شرکتهای خارجی کار بسیار اشتباهی بود مگر اینکه با عقد قراردادهای محکم میتوانستیم فناوری و ماشین آلات جدید را به کشور منتقل کنیم.
آقای محمدحسین برخوردار افزود: قراردادهایی که با شرکتهای خارجی دخانیات عقد میشد بسیار طولانی مدت بود و با توجه به اینکه ماشین آلات صنعت دخانیات زود مستهلک میشود حتی اگر ماشین آلات این شرکتها در پایان قرارداد، در اختیار شرکتهای ایرانی قرار میگرفت از نظر استهلاک و به روز نبودن، از قدرت رقابت با شرکتهای خارجی برخوردار نبود.
وی اضافه کرد: زمانی صد در صد بازار دخانیات کشور به صورت انحصاری در اختیار شرکت دخانیات بود، اما با خصوصی سازیهایی که به صورت اشتباه انجام شد ۷۰ درصد این بازار در اختیار شرکتهای خارجی قرار گرفت و شرکتهای خارجی به جای انتقال فناوری، افراد بسیار شایسته دخانیات کشور را با حقوقهای بسیار بالا جذب کردند و سهم مصرف کشور را بیشتر در اختیار خود قرار دادند.
برخوردار گفت: خصوصی سازی خوب است، اما باید در فرآیند خصوصی سازی، منافع کشور و کارگران را در نظر گرفت و شرکتها را در اختیار بخش خصوصی واقعی قرار داد.
وی افزود: در زمان خصوصی سازی شرکت دخانیات، اعتراض خود را به نحوه و روند خصوصی سازی خدمت معاون اول رئیس جمهور مکتوب کردم، اما با کارشناسیهایی که انجام دادند و جوابهایی که با استناد به بندها و قوانین مختلف نوشتند معاون اول رئیس جمهور هم نتوانست کاری انجام دهد.
مدیر عامل اسبق شرکت دخانیات با بیان اینکه شرکتهای خارجی اهداف پشت پردهای را در سرمایه گذاری حوزه دخانیات کشور پیگیری میکنند گفت: در زمان مسئولیت بنده در شرکت دخانیات، چند شرکت ترکیهای قصد داشتند در ایران سرمایه گذاری کنند، اما با بررسی و پیگیری متوجه شدند این شرکتها میخواهند مرکزی در استان کردستان داشته باشند و بعضی از آنها فقط سوخت را در پوشش سیگار از کشور منتقل کنند که به معنای واقعی شرکتی ندیدم که بخواهد در ایران سرمایه گذاری کند.
برخوردار افزود: زمانی که شرکتهای خارجی به بازار دخانیات ایران ورود کردند شرکتهای داخلی و بخش خصوصی انگیزه کار را از دست دادند، زیرا برای شرکتهای داخلی روند دریافت مجوزها، فرآیند طولانی تری در مقایسه با شرکتهای خارجی داشت ضمن اینکه شرکتهای خارجی سرمایه گذاری زیادی در بخش فروش مغازه به مغازه و یا فروش انبوه انجام داده بودند که شرکتهای داخلی از این قدرت برخوردار نبودند.
وی با اشاره به اظهار نظر برخیها بر لزوم سرمایه گذاری خارجی در بازار دخانیات به منظور افزایش اشتغال گفت: در صنعت دخانیات ماشین آلات بسیار جدید و اتوماسیون به خدمت گرفته شده بنابراین اشتغال در این صنعت نمیتواند زیاد باشد تنها میتوان در مراکز تحقیقاتی و فروش سیگار به اشتغال امید داشت که آن هم در مقایسه با حجم سرمایه گذاری مورد انتظار، اشتغال بسیار اندکی است.