پخش زنده
امروز: -
ظرفیت تجارت کشاورزی با کشورهای اوراسیا حدود ۳۵۰ میلیون دلار است که با این توافقنامه موقت میتواند طی سه سال به ۲ میلیارد دلار افزایش یابد.
قائم مقام معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ گفت: موافقتنامه اقتصادی اوراسیا، مفصلترین موافقتنامه تاریخ موافقت نامههای ایران بوده است و این موافقتنامه فرصتهایی را برای حوزه صادراتی ایران ایجاد خواهد کرد که امیدواریم صادر کنندگان از این فرصتها استفاده کنند.
آقای مهدی کاظم نژاد افزود: درحال حاضر این موافقتنامه در سه بخش متن قرارداد، تعهدات مربوط به حوزه کشاورزی و صنعت است.
وي با اشاره به امتیازات توافقنامه اوراسیا برای کشور، خاطرنشان کرد: در حوزه کشاورزی اساسا بسیاری از کالاهایی که توانستیم امتیاز بگیریم کالاهایی بودند که ظرفیت صادراتی برای آنها داریم و میتوانیم به واسطه آن افزایش تولید داشته باشیم، تا بتوانیم در این بازارها حضور پیدا کنیم.
آقاي کاظم نژاد افزود: در حوزه کالاهای وارداتی، اغلب کالاهایی هستند که ما نیاز به واردات آنها برای تامین کالاهای داخل کشور داشتیم؛ به عبارت دیگر در حال حاضر ذرت، جو و برخی کالاها را وارد میکنیم و تعرفه ترجیحی طرف اوراسیایی که شامل کشورهای روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، ارمنستان و بلاروس است، در این حوزهِ کالاهاست که وارد کنندههای ما از این محل تامین کنند.
وی افزود: طی مذاکرات دو سالهِ ما برای توافق اوراسیا، فعلا در حوزه کشاورزی ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار، توان حضور در بازار اوراسیا را داریم که تصور ما این است که با این موافقتنامه به ۲ میلیارد دلار برسد و این عزم ملی و عزم صادرکنندگان را میطلبد که وارد این فضا شوند و این ظرفیتها را بشناسند.
آقای کاظم نژاد در رابطه با شروع عملیاتی مفاد توافقنامه گفت: اقدام اولیه از ۵ آبان آغاز شده و درحال حاضر در فاز عملیاتی است، سازمان توسعه تجارت کارهای عملیاتی را انجام میدهد و این موافقتنامه فعلا موافقتنامه موقت ترکیبات تجاری ترجیحی است و آنچه در موافقتنامه به عنوان تفاهم آمده است پس از یکسال عملیات اجرایی وارد فضای مذاکرات موافقتنامه آزاد تجاری میشود.
وی با بیان اینکه با تیمی که داشتیم این تفاهم به سرانجام رسید و امیدواریم تجار کشور ما در صادرات و واردات از این ظرفیت استفاده کنند، افزود: در صادرات به واسطه این بازار هدف جمعیت ۵ کشور که بالغ بر ۱۸۰ میلیون نفر است، ما بازار بالقوهای برای کالاهایمان داریم که میتوانیم از این بازار استفاده کنیم.
آقای کاظم نژاد ادامه داد: از سوی دیگر کشور ما از جمله کشورهایی است که در برخی کالاها به دلیل آب بری، برنامهای برای تولید در سطح وسیع نداریم، بنابراین استراتژی ما تامین از طریق واردات است و تجار میتوانند از این تعرفه ترجیحی که بر آنها تعریف شده است از ظرفیت ۵ کشور استفاده کنند، هم کالای کشور تامین میشود و هم به واسطه تامین این نهادهها کالاهای نهایی ما شکل میگیرد.
قائم مقام معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی، با اشاره به تعرفه ترجیحی به صادرات برخی کالاها اذعان کرد: صادرات کالاهایی که توانستیم تعرفه ترجیحی بگیریم، میوه، سبزی و صیفی، ماهی قزل آلا و میگو و در صنایع غذایی آب سیب و مرکبات است.
وی افزود: برای ۴۰ تا ۴۵ کالا از جمله خشکبار پسته و کشمش تعرفه ترجیحی گرفته شده است.
آقای کاظم نژاد تاکید کرد: آنچه باید تجار توجه کنند این است که استفاده از این ظرفیت بالقوه است که باید به بالفعل تبدیل شود، زمانی این موافقتنامه و زحمات دو ساله به ثمر میرسد که بتوانیم از این بازار هدف صادراتی استفاده کنیم.
وی افزود: دو میلیارد دلار چشم انداز سه ساله ما در رابطه با این توافقتنامه است که اگر این اتفاق بیفتد برای کشور اتفاق خوبی است.
آقای کاظم نژاد ادامه داد: به طور قطع شکل گیری موافقتنامه آزاد تجاری بعد از این که مذاکرات آن شروع شود، سریعتر و سهل وصولتر خواهد بود و انگیزه بیشتری برای سیاستگذاران و تجار به وجود خواهد آمد.
وی عنوان کرد: وظیفه ما در این شرایط این است که موافقتنامه اوراسیا را اطلاع رسانی کنیم که هفته آینده همایشی به این منظور برگزار خواهد شد.
قائم مقام معاونت توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی افزود: ما در حوزه سبزیجات و میگو ۱۰۰ درصد تخفیف تعرفهای گرفتیم یعنی اگر تعرفه ۵ داشت اکنون صفر شده است.
وی تاکید کرد: ما در این مذاکرات یکی از بحثها را برای اصلاح GSP یا تعرفه فراگیر تجاری داشتیم؛ ترجیحات آن را به کشورهایی میدهند که درآمدشان پایینتر است و ما در این مذاکرات گروه اوراسیا را توجیه کردیم که یک درصد از این تعرفه تجاری را به ما بدهند که موفقیت آمیز بود.
آقای کاظم نژاد درباره تاثیر تحریمها گفت: تحریم در هر شرایط میتواند موضوعات مختلف را تحت تاثیر قرار بدهد، اما خوشبختانه موافقتنامه اوراسیا در شرایط تحریم یعنی برگ برنده که بسیار خوب است و همه موضوعات در آن دیده شده است و تحریم اثرگذاری ندارد.
وی افزود: در هر مذاکرهای نگاه حمایتی، تولیدی، ارز آوری و امتیاز دادن است و تلاش ما براین بود که در دادن امتیاز به کشورهای حوزه اوراسیا، کالاهایی مدنظر باشد که نیاز به واردات داریم، مثل ذرت و جو که حدود ۸ میلیون تن ذرت وارد میکنیم و با این تفاهمنامه، تعرفه و قیمت کاهش مییابد.
ولی الله فریادرس