به گزارش
خبرگزاری صداو سیما از مرکز اطلاعرسانی، روابطعمومی و امور بینالملل سازمان برنامه و بودجه ، در نشست تخصصی آیندهنگری تغییرات اقلیمی کشور که با اهتمام مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری سازمان برنامه و بودجه و با حضور صاحبنظران این حوزه و با شرکت جمع کثیری از کارشناسان، در این سازمان برگزار شد،مدیر مرکز پیشبینی و هشدار سازمان هواشناسی کشور گفت: بارشهای اخیر تنها ۱۰ درصد خشکسالیها را کاهش داده و مردم همچنان در مصرف انرژی و آب صرفه جویی کنند.
صادق ضیائیان با اشاره به روند بارشهای کشور افزود : از سال ۱۳۸۴ به بعد، روند بارش به پایینترین سطح معمول رسیده و تنها در سال ۱۳۹۷ شاهد بودیم که بارش باران بیش از حد متعارف بوده است و بیتردید چنین روندی نمیتواند دوره طولانی کمبارشی کشور راجبران کند.
وی گفت : بارشهای اخیر تنها قادر بوده است که ۱۰ درصد وضعیت خشکسالی را جبران کند و در پهنهبندیهای اقلیمی کشور هم همین اندازه تأثیر داشته است.
ضیاییان افزود : از سال ۱۹۵۰ به بعد، بسیاری از مشاهدات دمایی در مقایسه با دههها و حتی صدها سال گذشته بیسابقه بوده است و افزایش دما تا یک درجه سلسیوس نسبت به دوره پیش از صنعتی شدن و ۰،۷۳ درصد نسبت به دوره اقلیمی پایه ۱۹۶۱ تا ۱۹۹۰ بوده است.
وی با بیان این که میانگین بارش کشور با آهنگ کاهشی یک میلیمتر در سال بسیار نگران کننده است، گفت: بخشهای معتدل و مرطوب کشور روزبهروز کاسته میشود و در مقابل، مناطق خشک کشور وسعت میگیرد و چنین روندی، وظیفه و مسوولیت ما را در استفاده بهینه و مدیریتشده از آب و منابع آبی دوچندان میکند.
ضیاییان با اشاره به اینکه کاهش بارش در منطقه زاگرس و شمالغرب کشور چشمگیر خواهد بود، گفت: روند کاهش باران از میزان شاغلان بخش کشاورزی میکاهد و ضرورت دارد که برنامهریزان توسعه کشور تغییرات اقلیمی ناشی از بارندگیها را در برنامههای توسعه، رصد و لحاظ کنند.
مدیر مرکز پیشبینی و هشدار سازمان هواشناسی کشور با تصریح بر این نکته که مقدار برف و یخ کره زمین کاهش یافته و فعالیت گازهای گلخانهای هم رو به افزايش است، افزود : بی تردید حضور فعال ما در مجامع جهانی و برخورد فعال دستاندرکاران کشور با مسایل و مشکلات اقلیمی و ارایه سازوکار مناسب، میزان تغییرات زیان بار اقلیمی در کشور را خواهد کاست.
بارندگیهای کشور ۱۴ درصد کاهش یافته است
رئیس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو گفت: در ۲۰ سال اخیر، میزان بارندگیهای کشور ۱۴ درصد کاهش یافته است.
مرتضی افتخاری در نشست تخصصی آیندهنگری تغییرات اقلیمی کشور افزود : روند بارش در فصل پاییز ۲۵ درصد، زمستان ۴۵ درصد، بهار ۲۵ درصد و تابستان تنها پنج درصد است و بارشهای اخیر نباید ما را به سمتی سوق دهد که از مدیریت مصرف آب و منابع آبی غفلت کنیم.
وی گفت : مولفههای مهم در تغییرات بارشی، ارزیابی مقدار بارندگی، تحلیل شدت بارندگی، بررسی مدت بارندگی، مطالعه توزیع مکانی بارشها، برآورد توزیع زمانی بارشها و وضعیت الگوی بارشها است.
افتخاری با اشاره به طرحهای کاربردی مورد حمایت سازمان برنامه و بودجه کشور در زمینه منابع آب، افزود : حمایتهای این سازمان از طرحهای مذکور میتواند موجب همگرایی بخشهای مختلف دستگاههای مرتبط شود.
وی گفت : دمای هوای کشور در مدت ۲۰ سال اخیر یک و نیم درجه اضافه شده است و ما نباید از حد اعتدال خارج شویم و باید این امر مهم را در نظر داشته باشیم که همواره با کمبود آب به ویژه در بخش کشاورزی مواجه هستیم.
رییس موسسه تحقیقات آب وزارت نیرو تأکید کرد : با توجه به روند افزایشی دما در کشور و کاهش بارندگی، ضرورت دارد تا در مورد مطالعات مرتبط با تعیین سهم عوامل طبیعی و دخالتهای انسانی، اقدامهای جدی و عملی از سوی مبادی و مدیران ذیربط انجام پذیرد.
در ادامه این هماندیشی تخصصی، رئیس مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری در مورد جمعبندی مباحث مطرح شده در این نشست گفت : با توجه با این که تدوین سند ملی آمایش سرزمین در سازمان برنامه و بودجه کشور در مراحل پایانی است، چنین مطالعات و هماندیشیهای علمی و کاربردی، بسیار سودمند بوده و در روند تغییرات اقلیمی، این مجال و فرصت را به نظام برنامهریزی کشور میدهد که قادر باشند از محصول این نشستها بهره ببرند.
علیرضا آزموده اردلان افزود: کشور ما در منطقه بسیار آسیبپذیری از منظر اقلیمی واقع شده و لازم است که ما همگام با همایشهای بینالمللی تخصصی و علمی و با بهرهگیری از تجارب و دانش کشورهای صاحب تجربه، بتوانیم آثار مخرب و زیانآور تغییرات اقلیمی را کاهش داده و شرایط را برای بقای انسانها و توسعه پایدار و متوازن مهیا کنیم.
وی ابراز امیدواری کرد که آثار و برآیند این نشست بتواند تصمیمگیران کشور را به سمتی رهنمون کند که بتوانند با نگاه به آینده و با برنامهریزی متناسب و همهجانبه زمینه تابآوری کشورمان را در مقابل تغییرات اقلیمی فراهم آورند.