به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز کرمانشاه و به نقل از روابط عمومی دانشگاه علومپزشکی، دکتر رامین رضایی با بیان اینکه
استحکام استخوان به دو عامل بستگی دارد، اظهار داشت: عامل اول این است که چه مقدار توده مواد معدنی در استخوان وجود دارد که از آن به عنوان توده متراکم استخوان نام برده میشود و حاوی کلسیم، فسفر، روی، منیزیم وسلنیوم است و عامل دوم کیفیت ریز ساختار استخوان است.
وی افزود: پوکی استخوان میتواند در اثر فشار یا مانورهای ناگهانی یا حتی در موارد پیشرفته با یک حرکت سریع، خم شدن، سرفه و و یا عطسه منجر به شکستگی شود.
رییس اداره تامین و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی در خصوص اینکه این بیماری با چه علایمی بروز میکند، گفت: پوکی استخوان بیماری خاموشی است و هیچگونه علامتی ندارد مگر در موادی که منجربه شکستگی شود.
دکتر رضایی خاطرنشان کرد: تصویر برداری ساده از استخوان تشخیص پوکی استخوان را در مراحل اولیه بیماری نمیدهد، اما در روش دگزا (Dexa) که یک مدل رادیو گرافی است استخوانهای لگن ومهرهها بررسی میشود که معیاری از سنجش تراکم استخوان را نشان میدهد.
وی افزود: افراد بالای ۵۰ سال بدون توجه به جنس اگر سابقه شکستگی قبلی یا روماتیسم مفصلی داشته باشند، افرادیکه زیر ۵۷ کیلو گرم وزن دارند و کسانیکه بیش از ده درصد وزن ۲۵ سالگی را از دست داده باشد باید این تست را انجام دهند.
دکتر رضایی یادآور شد: همچنین زنان بالای ۶۵ سال ومردان بالای ۷۵ سال، کسانیکه بیش از ۳ تا ۶ ماه کورتون استفاده میکند و افرادیکه بیماریهای زمینهای مولد پوکی استخوان مانند پر کاری تیروئید ودیابت دارند، باید مورد بررسی قرارگیرند.
رییس اداره تامین و ارتقای سلامت دانشگاه علوم پزشکی عمدهترین مواد برای رفع پوکی استخوان را کلسیم، فسفر و ویتامین د دانست وگفت: کماکان حداقل هفتهای سه بار و هر بار حداقل ۳۰ دقیقه ورزش پیاده روی برای کسانیکه پوکی استخوان دارند توصیه میشود.
دکتر رضایی اظهار داشت: برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان مواد غذایی حاوی کلسیم، فسفر، همچنین حبوبات، غلات و نان خصوصا نان سنگک باید در برنامه غذایی افراد باشد.
وی افزود: همچنین ترکیبات مواد انرژی زا مانند میوههای تازه و حاوی ویتامین ث، مغزها و مواد معدنی برای تراکم استخونها توصیه میشود.
دکتر رضایی یاداور شد: حداکثر سرعت افزایش تراکم استخوان تا سن ۲۰ سالگی است و سپس تدریجا تا ۳۰ سالگی بالا میرود، ولی بعد از ۴۵ سالگی کاهش مییابد.