پخش زنده
امروز: -
الهام گرفتن از خانههای تاریخی سبزوار در معماری معاصر در پژوهش مشترک عضو هیاتعلمی دانشگاه حکیم سبزواری و پروفسور رایت از دانشگاه هنرهای کاربردی وین، بررسی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان رضوی، رئیس دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه حکیم سبزواری و محقق این پژوهش گفت: با توجه به تغییر شیوه زندگی در قرن بیست و یکم و نیازهای جدید استفادهکنندگان از مسکن، عملا امکان تکرار الگوهای معماری سنتی در دنیای جدید وجود ندارد، اما این الگوها با کمی تغییر و انعطافپذیری میتوانند در معماری معاصر، براساس نیازهای جدید بازتولید شوند.
حسن استاجی افزود: در این طرح مشترک، الگوهایی با الهام از خانههای چهارصفه و خانههای قاجاری سبزوار معرفی شده است که میتواند در طراحی مسکن براساس نیازهای امروز در مناطق اقلیمی مشابه ایران در هر کجای جهان مورد استفاده قرار گیرد.
وی افزود: نتایج این پژوهش مشترک در کتاب Urban Heritage Along the Silk Roads توسط انتشارات بینالمللی Springer به چاپ رسیده است و خوانشی معاصر از تحول شهرهای تاریخی در مسیر جاده ابریشم ارائه میدهد.
کتاب یاد شده به همت 28 نویسنده و محقق از سراسر جهان تهیه شده که تالیف بخشی از آن باعنوان "تجربههای ایران" به عهده پروفسور رایت و دکتر حسن استاجی بوده است.
خانه های چهارصفه یکی از بناهای ارزشمند معماری ایران و یکی از کهن ترین نظام های خانه سازی در ایران محسوب می شود.
این نظام دارای یک فضای میانی است و چهار ایوان یا صفه در چهار پهلوی آن تعبیه شده است.
"صفه" یا چَفته به معنی خمیده یا طاقدار بوده و در منطقه خراسان این اصطلاح به فضای سرپوشیده اطلاق می شده است.