پخش زنده
امروز: -
14 آبان به خاطر سالروز بيعت مردم مازندران با حسن بن زيد علوی بنيان گذار نخستين حكومت شيعی علوی ، روز مازندران نام دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، نامگذاري روزي با عنوان "روز مازندران " علاوه بر اثرات ملي كه همان ثبت روزي به نام اين استان خطه شمالي در تقويم كشور است در ايجاد تهييج و حركت موسسه ها و تشكل هاي فرهنگي و هنري مازندرانی در سطح كشور براي حفظ و احياي فرهنگ و رسوم اين استان تاثير گذاشته است.
به استناد تاریخ طبرستان نوشته ابن اسفندیار، در روز سه شنبه ۲۵ رمضان سال ۲۵۰ هجری قمری و بنا به تقاضای مردم طبرستان از حسن بن زید علوی، ایشان به منطقه رویان آمده و در آنجا بزرگان و معاریف وقت با ایشان برای تشکیل حکومت بیعت نموده و این بیعت خاص با بیعت عام یعنی اقامه نماز جمعه در شهر کجّه ( کجور کنونی ) در روز جمعه همان سال و همان ماه توأم شد.
این مناسبت تاریخی - آغاز حکومت علویان در طبرستان - مبنای نامگذاری روز مازندران در شورای فرهنگ عمومی مازندران شد، البته با تبدیل تاریخ قمری، ۲۵ رمضان ۲۵۰ قمری به شمسی، با ۱۴ آبان سال ۲۴۳ هجری شمسی برابر شد.
بر اساس بخشنامه سال 1388 سازمان ميراث فرهنگي كشور مبني بر انتخاب روزي با عنوان روز مازندران ، پژوهشگران و فعالان حوزه فرهنگ و تمدن استان با هم انديشي و همفكري 14 آبان را به خاطر سالروز بيعت مردم اين استان با حسن بن زيد علوي بنيان گذار نخستين حكومت شيعي علوي به نام روز مازندران انتخاب كردند.
پيش از اين نامگذاري ، اجرا و احياي برخي رسوم و سنت ها به برخي ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامي شهرستان ها و تعدادي موسسات خلاصه مي شد اما اين روند با تغيير اكنون به يك جريان منسجم مبدل شد.
هم اكنون حدود 70 تشكل و سازمان هاي مردم نهاد و موسسه فرهنگي كه در عرصه فرهنگ و هنر در سطح كشور فعاليت مي كردند با تشكيل ' بنياد هم انديشان تبري ' در مركز كشور اجراي آئين ها و رسوم مربوط به استان مازندران را پيگيري و اجرا مي كنند و قدم در راه حفظ و احياي اين بخش از فرهنگ و تمدن استان گذاشته اند.
از اين جهت ثبت روزي با عنوان اين استان باعث گرد هم آمدن جمعي از علاقه مندان احياي سنت هاي فراموش شده و حفظ آيين ها و ارزش هاي فرهنگي زاد بوم خودشان شده است.
روز مازندران بهانه اي است براي كنارهم بودن، سرودن ، گفتن و شنيدن. حالا هركسي و گروهي كه دل درگروه فرهنگ و سنن تاريخي و تمدني خود دارد به ابتكار و سليقه اش براي گرامي داشت اين روز قدمي بر می دارد.
زنگ روز مازندران صبح امروز سه شنبه 14 آبان 98 با حضور فرماندار و مسئولان شهرستان ساری در دبستان نیکان ساری نواخته شد.
رضایی فرماندار ساری در این مراسم خواستار پاسداشت فرهنگ ها و آیین های کهن و ارزشی استان مازندران و انتقال آن با شیوه های نو و هنرمندان به نسل های مختلف جامعه شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، برنامه هاى هفته مازندران (13 تا 20 آبان) را اعلام کرد.
عباس زارع با بیان این که در انتخاب عناوین روز شمار «هفته مازندران»، مناسبتهای تقویم ملی و محلی دیده شده است، افزود: روز دوشنبه ۱۳ آبان ماه، نخستین روز گرامیداشت «هفته مازندران»، با عنوان «مازندران؛ آیین، فرهنگ و هنر» نامگذاری شد که در این روز برنامه های مختلفی با محوریت آیین «تیرماسیزده شو» در سطح استان اجرا شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با اشاره به این که ۱۴ آبان، گرامیداشت آغاز حکومت علویان در تاریخ کهن تبرستان است، ادامه داد: این روز به نام «مازندران؛ تشیع و ولایت» نامگذاری شده است.
وی با اشاره به اینکه «مازندران و گردشگری» عنوان سومین روز هفته مازندران است، تصریح کرد: ترویج گردشگری فرهنگی، مذهبی و تکریم امامزادگان از مهمترین برنامه های روز ۱۵ آبان است.
او در تشریح چهارمین روز از «هفته مازندران» بیان داشت: در این روز که به نام «مازندران؛ جوانان، پهلوانان، قهرمانان» نام گذاری شده، قهرمانان و پهلوانان ورزشی استان تکریم خواهند شد.
زارع عنوان روز جمعه ۱۷ آبان ماه را «مازندران پاک» اعلام کرد و افزود: هدف از این نامگذاری، ترویج فرهنگ نگهداشتن محیطزیست و منابع طبیعی استان است، همه ما موظفیم از این ودیعه های الهی صیانت کرده و با درستی به نسل های آتی منتقل کنیم.
رئیس ستاد اجرایی هفته مازندران گفت: عنوان روز شنبه ۱۸ آبان ماه، مازندران؛ دانش و پژوهش است که در این روز ویژه برنامه هایی با محوریت ترویج فرهنگ بومی در مدرسه ها و دانشگاه های استان برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه «مازندران؛ نام آوران، فرهیختگان» عنوان روز دیگر این هفته است، بیان کرد: در این روز نام آوران و فرهیختگان استان تکریم خواهند شد.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران عنوان آخرین روز این هفته را «مازندران؛ نیما و زبان تبری» اعلام کرد و گفت: ۲۱ آبان ماه سالروز تولد پدر شعر نوین ایران است و به همین دلیل توجه به زبان و ادبیات تبری با نگاه به اشعار تبری نیما محور برنامه های این روز است.
زارع در پایان تاکید کرد: محور برنامه های امسال در هفته مازندران، اجرای برنامه های بومی و محلی در مدارس استان و توجه ویژه به شاعر مازندرانی یعنی نیمایوشیج است.
تجربه برگزاري مراسم روز مازندران در اين سال ها نشان داده است كه مردم علاقه مند به آداب و رسوم سنتي هستند و اين علاقه نيز گام برداشتن در مسير گردگيري از آب و رسوم و فرهنگ بومي را روان تر مي كند.
امسال نیز ، هفته بزرگداشت مازندران با حضور تشكل ها و موسسات متعدد در حوزه فرهنگ و تاريخ استان برگزار خواهد شد و خودجوشي و مردمي شدن برگزاري اين برنامه ها مورد تاكيد ستاد بزرگداشت هفته مازندران است تا از اين طريق حفظ سنت و رسوم كهن مازندران به حس و وجدان جمعي در استان تبديل شود.
حضور و استقبال مردم مازندران براي شركت در مراسم روز مازندران ، نشان دهنده تشنگي جامعه در خصوص سنت و تمدن استان خود است و به نوعي امروز مردم ما در حال بازگشت به اصل خويش هستند.