پخش زنده
امروز: -
حوادث اخیر لبنان در چهارچوب تئوری "قطع بازوان" برژنسکی مشاور اسبق امنیت ملی کاخ سفید ارزیابی میشود.
حوادث اخیر لبنان جرقه انفجار ناکامی طراحان توطئه داعش علیه مقاومت است و درچهارچوب تئوری "قطع بازوان" برژنسکی مشاور اسبق امنیت ملی کاخ سفید ارزیابی میشود.
سند هوشمند و راهبردی -قطع بازوان- برژنسکی را که بوش پسر در سال 2001 در چارچوب سند امنیت ملی آمریکا گنجاند باعث شد که آمریکا از جنگ مستقیم با ایران به دور باشد.
استراتژی قطع بازوان در حقیقت از افغانستان شروع شد و با سرایت به عراق، سَر از سوریه درآورد. آمریکا در این استراتژی قصد دارد به برخی از اهداف راهبردی دست نیافته خود در زمینه مقاومت دست یابد، اهدافی که از طریق جنگ و تقابل رو در رو قابل دسترسی نیست. کاخ سفید در این سالها با تاسیس پایگاه های نظامی در افغانستان و عراق سعی کرد جای پایی برای خود بازکند و در سوریه هم با به میدان آوردن داعش جنگ نیابتی را آغاز کرد.
با این حال با وجود هزینه های چند تریلیارد دلاری آمریکا و شرکای سیاسی و امنیتی اش در این زمینه، این تئوری در نیمه های راه متوقف شد و علی رغم همه تحریم های سیاسی - اقتصادی امریکا، جای پای حزب الله در لبنان، حشد الشعبی در عراق، انصار الله در یمن و زینبیون و فاطمیون در سوریه محکم تر شد.
این ناکامیهای آمریکا و متحدین منطقه ای آن، باعث توقف شرارت آنها نشد. بر همین اساس، از دو هفته قبل اولین جرقه های توطئه پسا داعش در لبنان و عراق کلید خورد و سردمداران آمریکایی- صهیونیستی با رسانه ها و طرفداران خود در این کشور در پشت صحنه صفوف تظاهرات مردمی به میدان آمدند تا مسیر خواسته های بحق مردم این دو کشور را که بیشتر جنبه اقتصادی داشت منحرف نمایند.
رهبران جنبش حزب الله در این کشور پیش از این به جزئیات نقشه آماده شده برای به هرج و مرج و نابودی کشیدن لبنان را دریافت کرده بودند و حتی دیدارهای متعددی را با متحدان خود در لبنان ترتیب داده بودند تا مواضع مورد نیاز را مورد بررسی قرار داده و آمادگی لازم را بدست آورند و با اقدامات پیشگیرانه هر گونه توطئه دشمنان این کشور را در نطفه خفه کنند.
در این زمینه سید حسن نصرالله در سخنرانی عصر روز جمعه - در دهم آبان ماه - به مناسبت مراسم یادبود علامه سید مرتضی العاملی، با اشاره به اوضاع داخلی لبنان به خصوص تحولات پس از استعفای سعد الحریری، به نقش دشمنان لبنان بویژه آمریکا در اعتراضات فعلی این کشور تصریح کرد و گفت: "آمریکا تلاش میکند اقتصاد لبنان را هدف قرار دهد ... این مسأله یک اتهام سیاسی نیست بلکه مدارک آن موجود است." او همچنین افزود: "آمریکا تمامی راهها را برای حل بحرانهای اقتصادی لبنان بسته است و مانع از این میشود که لبنانیها از مشکلات خود خارج شوند و به فشارهای خود به لبنان در جهت تحمیل شروط خود در آینده ادامه میدهد در حالی که تمامی مردم لبنان به دنبال استقلال سیاسی هستند."
دبیرکل حزبالله لبنان در ادامه گفت: "همگان میدانند که تصمیمات ما مستقل و آزادانه است. دولت باید در تصمیمات خود استقلال عمل داشته باشد نه اینکه به دیکتههای خارجیها گوش دهد. ما خودمان کارشناس و نیروی انسانی داریم و قادر به بهبود اوضاع خود هستیم."
روزنامه «البناء» لبنان نیز نوشت: ائتلاف صهیونیستی-آمریکایی برای منفجر کردن اوضاع لبنان برنامه ریزی کرده بود تا انتقام شکست در میدان سوریه را بگیرد، آن هم از طریق به راه انداختن موجی از هرج و مرج و ناآرامی که کاملا از سوی عربستان و هم پیمانان شناخته شده آن در لبنان حمایت مالی شده بود.
حتی با توجه به برخی قرائن میتوان نتیجه گرفت استعفای زود هنگام سعد حریری نخست وزیر لبنان بخشی از سناریو امریکایی – صهیونیستی دامن زدن به بحران سیاسی در لبنان است. هرچند به نظر می رسد فشارها و تهدیدهای بعضی از مخالفان داخلی و خارجی در کناره گیری سعد حریری موثر بوده است.
روزنامه لبنانی الاخبار پیش از این طی سلسله گزارشهایی افشاگرانه با عنوان "سعودی لیکس" از توطئه ریاض برای به آشوب کشاندن لبنان و تضعیف حزبالله پرده برداشته بود. در این گزارش از مدیریت مشترک عربستان سعودی و امارات برای خط دهی و تداوم آشوبها و اغتشاشات در لبنان سخن به میان آمده است.
پایگاه خبری العهد نیز طی گزارشی سفارت عربستان و امارات را مهمترین منبع تامین مالی اغتشاشات لبنان و فتنه و توطئه برشمرد و نوشت: گروه نیروهای لبنانی به سرکردگی سمیر جعجع کودتایی علیه حاکمیت و ثبات سیاسی لبنان به راه انداخته است که عمدتا از سوی سفارتخانههای عربستان و امارات تامین مالی میشود.
در این میان نباید از نقش آفرینی برخی رسانههای منطقهای وابسته - از جمله الحدث و العربیه - در بحران لبنان غفلت کرد.
طبیعتا هدف این نوشته از تبیین نقشآفرینی بیگانگان و جریانها و رسانههای وابسته در بحران لبنان نادیده انگاشتن مشکلات مردم این کشور نیست. ولی نباید غفلت کرد که مهمترین بستر نقش آفرینی آمریکا و رژیم صهیونیستی در کشورها، ضعفها و چالشهایی است که ان کشور دچار آن است.
آمریکا و رژیم صهیونیستی پس از ناکامی های مکرر در برابر محور مقاومت اسلامی در لبنان، سعی میکند با شرارت ها و دخالت های خود در لبنان - بویژه تداوم تحریم بانک ها و شخصیتهای مؤثر در حزب الله - پایگاه سیاسی و اجتماعی مقاومت را تضعیف کند.
-------------------------------
تحلیل// امین نجار