سودآوری ۴۰۰ درصدی؛
سرمایه گذاری شرکتهای دخانی خارجی در ایران
پژوهشگر اقتصاد و صنعت: شرکتهای خارجی از محل سرمایه گذاری در صنعت دخانیات ایران، سود ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصدی کسب میکنند.
پژوهشگر حوزه اقتصاد و صنعت در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما گفت: شرکتهای خارجی از محل سرمایه گذاری در صنعت دخانیات ایران، سود ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصدی کسب میکنند.
آقای بهزاد خسروی آدینه وند افزود: شرکتهای ژاپنی تحت لیسانس آمریکا و انگلیس حدود ۱۵۰ میلیون یورو معادل حدود ۲ هزار میلیارد تومان در صنعت دخانیات ایران سرمایه گذاری کردند و این در حالی است که بیشتر از ۴۸ هزار میلیارد تومان گردش مالی برای این صنعت در کشور داریم؛ بنابراین سرمایه گذاری با این گردش مالی همخوانی ندارد که نشان میدهد این صنعت سودآوری حداقل ۳۰۰ تا ۴۰۰ درصدی را در کشور برای آنها ایجاد کرده است.
وی اضافه کرد: در شرایطی که ما تحریم هستیم و تمام صنایع ما در همه حوزههای اقتصادی از جمله صنعت هواپیمایی، خودرو و دارویی و حتی بخشی از صنایع غذایی تحریم است توتون و دخانیات خیلی با تحریم مواجه نیست و حتی در گروه محصولات غذایی قرار گرفته تا شامل تحریم نشود. در این بین کسی نیست که به مسئولان ژاپن و کره جنوبی بگوید شما چرا در حوزه سیگار میتوانید در ایران سرمایه گذاری کنید و هیچ گونه محدودیتی ندارید، اما در حوزه خودرو، قطعات خودرو و اقلام دارویی این کار را در کشور ما انجام نمیدهید؟
خسروی آدینه وند با بیان اینکه در ۱۰ سال گذشته از ۲ هزار تن مصرف توتون به ۱۰ هزار تن رسیدیم که در مقایسه با دیگر صنایع رشد بسیار زیادی داشته است اضافه کرد: گردش ۷ میلیارد دلاری از مصرف توتون در کشور داریم که از این میزان ۱ میلیارد دلار سهم مارلبرو و ۳ میلیارد دلار سهم شرکت وینستون و زیرمجموعههای آنها و بقیه هم سهم نشانهای تجاری کردهای و ژاپنی است.
وی افزود: از ۴۸ هزار میلیارد تومان گردش مالی در بازار دخانیات کشور، ۷۰ درصد مربوط به مواد اولیه است که به اذعان کارشناسان بیشتر و یا کل آن به صورت قاچاق وارد میشود و سهم ۳۰ درصدی تولید، تقریباً ۲ هزار نفر را در ایران مشغول به کار کرده است که در مقابل این گردش، اشتغال ۲ هزار نفر چندان قابل توجه نیست البته برخی ادعا میکنند این صنعت میتواند اشتغالزا باشد که باید گفت: هر چند این صنعت در دنیا اشتغالزایی دارد، اما این میزانی که در ایران هست اصلاً قابل قیاس با کشورهای دیگر نیست.
این پژوهشگر با بیان اینکه مصرف سیگار در کشور سالانه به ۱۰۰ میلیارد نخ رسیده که اگر توتونی را که در موارد دیگر مصرف میشود به آن اضافه کنیم آمار بسیار بالاتر میرود ادامه داد: راهکاری که سازمان بهداشت جهانی برای کاهش مصرف سیگار پیشنهاد داده، وضع مالیات بر خرده فروشیهای سیگار است از این رو مالیات بر خرده فروشی سیگار در دنیا ۶۵ تا ۷۰ درصد قیمت ان است، اما در ایران این میزان ۵ درصد است.
خسروی آدینه وند گفت: در حالی که ۱۳ درصد بودجه کشور را گردش مالی سیگار و توتون تشکیل میدهد به علت مالیات بسیار پایین، هیچ عایدی دست دولت را نمیگیرد ضمن اینکه وزارت بهداشت هم سالانه ۳۰ هزار میلیارد تومان هزینه درمان در این بخش میکند که ۵ درصد مالیات بر خرده فروشی در مقابل آن رقمی محسوب نمیشود.
وی افزود: وزارت صمت باید در صنعت سیاستهای دخانیات که بازار بزرگی را تحت پوشش دارد، دولت هم باید بر مالیات ستانی در این حوزه دقت عمل بیشتری داشته باشد ضمن اینکه در خلاءهای قانونی آن نیز مجلس شورای اسلامی باید ورود جدی کند.