پخش زنده
امروز: -
مهمترین عللی که عربستان را وادار به پذیرش مذاکره با انصارالله و پایان دادن به جنگ کرده است، عبارتند از: هراس عربستان از بازپس گیری سه استان «نجران»، «عسیر» و «جیزان» از سوی یمنی ها؛ نگرانی از تقویت فاز زمینی نبرد؛ تهاجمات ویران کننده انصارالله و کشیده شدن دامنه جنگ به عمق خاک عربستان.
چکیده مطلب:
ـ از روزهای آغازین جنگ یمن، رهبر معظم انقلاب همواره پیشبینی می کردند که عربستان از ورود به میدان نبرد با یمن پشیمان خواهد شد و بارها تأکید فرموده اند: "آنها به هیچ وجه پیروز نخواهند شد".
ـ نشریه آمریکایی «فارن پالیسی» در این مورد، چنین نوشت: "تحلیلگران مستقل با پیشبینی «آیتالله خامنهای»، رهبر عالی ایران درباره شکست نظامی عربستان در یمن موافقند.....حمله به یمن میتواند به ویتنام آنها تبدیل شود...."
ـ بسیاری از اندیشکده ها و رسانه های معتبر جهان نیز گرفتار شدن عربستان در جنگ یمن را پیش بینی کرده بودند.
ـ مقامات کاخ سفید در چرخشی استراتژیک، مذاکره با انصارا... را مستقیماً کلید زده و عربستان را برای ورود به این پروسه تحت فشار قرار دادهاند.
ـ مهمترین عللی که عربستان را وادار به پذیرش مذاکره با انصارا... و پایان دادن به جنگ کرده است، عبارتند از: هراس عربستان از بازپس گیری سه استان «نجران»، «عسیر» و «جیزان» از سوی یمنی ها؛ نگرانی از تقویت فاز زمینی نبرد؛ تهاجمات ویران کننده انصارالله و کشیده شدن دامنه جنگ به عمق خاک عربستان؛ بر باد رفتن وجهه و حیثیت بین المللی عربستان؛ افزایش خسارات سنگین مادی؛ ناامیدی از پشتیبانی آمریکا و انگلیس؛ فشارهای بشردوستانه بین المللی؛ تمام شدن اهداف نظامی و غیرنظامی در یمن؛ آسیب پذیری تأسیسات حیاتی عربستان در برابر حملات موشکی و پهپادی انصارالله و در نهایت تنها ماندن عربستان در جبهه مقابل یمن
ـ تثبیت انصارالله به عنوان یک جنبش قدرتمند منطقه ای؛ التزام به پذیرش مشروعیت انصارالله از سوی جبهه مقابل؛ ارتقاء انصارالله در حوزه دیپلماتیک و سرانجام پیشرفتهای خیره کننده در حوزه جنگ افزارهای مدرن، مهمترین دستاوردهای انصارا... از چهار سال و نیم مقاومت و مجاهدت در برابر متجاوزان بوده است.
پژوهش خبری صدا وسیما: تهاجم نظامی ائتلاف عربی تحت رهبری عربستان سعودی به یمن، رفته رفته به پنجمین سال آغاز خود نزدیک می شود. جنگ نابرابری که قرار بود حداکثر دو هفته به طول بینجامد و به طور برق آسا، همه اهداف سیاسی و نظامی متجاوزان را محقق کند، بعد از قریب به پنج سال، بدون دستیابی به حتی یکی از اهداف از پیش تعیین شده، و البته با خسارت های سنگین نظامی و حیثیتی به متجاوزان، ادامه دارد؛ متجاوزانی که به لحاظ عِده و عُده، اصلاً با طرف مقابلشان قابل قیاس نبودند.
امروز دیگر از ائتلاف عربی، حتی اسمی هم باقی نمانده است؛ از ابتدا هم عملاً ائتلافی در کار نبود و در میدان نبرد، جز امارات، کشور دیگری با عربستان همراهی نمی کرد، اما امروز تعارض منافع و تبدیل شدن اختلافات نهان به جنگ آشکار، سبب شده امارات هم عربستان را در باتلاق یمن تنها بگذارد.
تحولات شگرف در معادلات سیاسی و عرصه نظامی، جنگ یمن را امروز به نقطه حساس و سرنوشت سازی رسانده است؛ آن قدر که سیگنالهای درخواست پایان جنگ این بار نه از سوی مجامع بینالمللی یا از جانب صنعا، بلکه از سوی طرف متجاوزی صورت میگیرد که روزی مطمئن از قدرت برتر خود، علیه فقیرترین کشور عربی اعلان جنگ کرد و آن را آماج حملات بی امان خود ساخت.
اما چه چیزی عربستان را به پذیرش مذاکره و پایان دادن به جنگ متقاعد کرده است؟ پس از نزدیک به پنج سال جنگ، شرایط عربستان و موقعیت انصارالله چه تغییراتی کرده است؟
در این نوشتار کوشیده ایم به این سؤالات پاسخ گوییم. پژوهش حاضر به روش مصاحبه عمیق با کارشناس مسائل یمن آقای دکتر «عمادی» تهیه شده؛ سایر اطلاعات نیز از اخبار، گزارش ها، مصاحبه ها و تحلیل های صاحب نظران، مقالات منتشر شده در روزنامه های رسمی و پایگاه های خبری تحلیلی معتبر و پژوهش های مرتبط با موضوع برگرفته شده اند.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری// مرجان شریف زاده