سید حسن نصر الله در ادامه سخنرانی خود گفت: حال موضوع استعفای دولت را بررسی کنیم؛ در سالهای گذشته برخی ها در لبنان و خارج از کشور اصرار داشتند که دولت ها را به نام دولتهای حزب الله بنامند. درصورتی که هیچگاه چنین نبوده است؛ این موضوع دستکم در مورد دولت نخست وزیر میقاتی و پس از آن دولت تمام سلام و پس از آن دو دولت سعد حریری قبل و بعد از انتخابات وجود داشته است.
برخی اصرار داشتند که بگویند این دولت متعلق به حزب لله است این در حالی است که حزب الله تاکنون در همه دولت ها هیچ مسئولیت یا وزارت حساس و مهمی را در اختیار نداشته است؛ نه در زمینه حاکمیت لبنان و نه در زمینه اقتصادی و امور حیاتی و حساس، وزارتی در اختیار حزب الله نبوده است. در آخرین مورد وزارت بهداشت را به حزب الله دادند. ما صادقانه می گوییم حزب الله در همه دولت ها حتی این دولت عنصر و جریان قویتر نبوده است؛ یعنی قدرت تاثیرگذار نبوده و تصمیم گیریها در اختیار حزب الله نبوده است. برخی می گویند شما قدرت و نفوذ خود را در امور داخلی به کار می برید این مسئله ای است که قابل بررسی است اما من تاکید می کنم که در همه دولت ها تصمیماتی اتخاذ می شد که ما موافق آن نبوده ایم خوب باید چکار می کردیم؟ اما نکته ای که می خواهم به آن اشاره کنم این است که دولتی به نام دولت حزب الله در تاریخ لبنان و سال های گذشته وجود نداشته است.
اما این اصرار بر نامگذاری دولت ها به اینکه دولت متعلق به حزب الله است تلاشی برای دشمنی علیه حزب الله است که با نیت شوم و قصد بدی دنبال می شود و تلاش می شود تا اینکه حزب الله را مسئول هرگونه شکست یا تقصیر یا قصور و یا فسادی در قدرت معرفی کنند اگر موارد مثبتی باشد برای دیگران در نظر می گیرند اما اگر شکست و قصور و فساد باشد متعلق به حزب الله است یا اینکه حزب الله از فساد حمایت می کند!
سید حسن نصر الله ادامه داد: ما زمانی که می گفتیم با استعفای این دولت موافق نیستیم این بدان معنی نیست که دولت متعلق به حزب الله است؛ نه این دولت و نه دولتهای گذشته و نه دولت های آینده، هیچکدام متعلق به حزب الله نیست. من دوست دارم تاکید کنم در سالهای گذشته و روزهای گذشته و هم اکنون و روزهای آینده ما برای خود نگران نیستیم ما برای مقاومت هم نگران نیستیم زیرا ما بسیار بسیار قوی هستیم و تاکنون مقاومت لبنان در هیچ زمانی به اندازه کنونی قوی نبوده است قدرت ها شامل محبوبیت از سوی مردم و قدرت سیاسی و قدرت نظامی و تجهیزات نظامی و جایگاه منطقه ای و قدرت محور مقاومت هم اکنون بسیار قوی است. پس نباید کسی اشتباه کند و فکر کند تحت تاثیر قرار گرفته ایم خیر! حزب الله هیچ یک از امتیازات و قدرت های خود را تاکنون به کار نگرفته است بله من تنها مطالبی را بیان کرده ام پس ما نگران نیستیم.
وی افزود: نباید کسی در تخمین شرایط اشتباه کند ما اگر نگرانی های خود را اعلام کنیم این نگرانی برای کشورمان و ملت و مردم است. برخی بر شفافیت و صراحت سخنان من اشکال می گیرند اما من به شفافیت اعتقاد دارم. من در روزهای اول به کسانی که به ما مراجعه می کردند می گفتم اگر کشور به سمت هرج و مرج پیش برود زمانی می رسد که دولت لبنان دیگر نمی تواند معیشت مردم را تامین کند و ارتش و نیروهای امنیتی و ادارت دولتی کشور از هم فرو می پاشد و کشور خراب و ویران می شود اما من تاکید کنم که مقاومت می تواند حقوق نیروهای خود را بپردازد زمانی که ما از آینده سخن می گوییم نباید برخی اینگونه تحلیل کنند که بر حزب الله و مقاومت نگرانیم. خیر!
سید مقاومت افزود: حال مسئله استعفای دولت را در روزهای گذشته بررسی کنیم. دو دیدگاه وجود داشت یک دیدگاه متعلق به ما بود ما می گفتیم استعفا را تایید نمی کنیم مردمی که در خیابان ها تظاهرات می کنند خواسته های به حقی دارند و باید به تحرکات واقعی مردم در تظاهرات گوش دهیم البته نه کسانی که بر موج تظاهرات مردمی سوار شدند. اگر به تظاهرات واقعی مردم گوش بدهیم با یک محرک مثبتی مواجه می شویم این محرک مثبت که باید به مردم ارائه شود چیست؟ ما می گوییم دولت باید وجود داشته باشد بگذارید مردم در خیابان ها باشند و بر دولت فشار بیاورند. از جمله دروغ هایی که علیه ما منتشر کردند هم همین است. این در حالی است که من گفتم مردم وابسته به مقاومت از میدان ها خارج شوند تا بر اثر فحش دادن ها به یکدیگر درگیری صورت نگیرد اما به دیگران گفتم در میدان ها باقی بمانید و مذاکره کنید من نگفتم میدان ها را خالی کنید و توطئه نکردیم. دیدگاه ما این بود که دولت به صورت شبانه روزی فعالیت کند و به مردم خدمت کند لایحه بازپس گیری اموال به غارت رفته را به مجلس بدهد و قانون تصویب شود و این قانون را به اجرا درآورد.
وی افزود: قوانین مبارزه با فساد و قوانین عفو عمومی باید به تصویب برسد دهها هزار نفر امروز امیدورار بودند قبل از پایان سال قانون عفو عمومی صادر شود. خواسته های مردم را پاسخ مثبت بدهیم این همان محرک مثبتی است که به آن اعتقاد داشتیم و آن را می خواستیم و با شریکان دولت و نخست وزیر از آن سخن می گفتیم و معتقد بودیم. گزینه دوم این است که محرک مثبت همان اصلاح دولت باشد ما می گوییم هرگونه اصلاح در دولت محقق نخواهد شد بلکه برعکس احساسات و خشم مردم را می افزاید و اعتراضات مردمی را خواهد افزود. ما می گفتیم این گزینه می تواند ما را به خلا قانونی بکشاند و کشور را معطل خواهد کرد.
سید مقاومت گفت: این اتفاقی بود که رخ داد تا آنچه که ما نگران آن بودیم اتفاق بیفتد, در چند روز اخیر پیش بینی می شد فرد جایگزین برای تشکیل کابینه معرفی شود و مردم هم همکاری کنند تا دولت جدید تشکیل شود و دوران روی کار بودن کابینه مستعفی به عنوان کابینه کار راه انداز در کشور کوتاه شود زیرا وقتی این دوره طولانی شود خلائی در کشور به وجود می آید که به برخی جوانب آن اشاره کردیم و آن معلق ماندن قوانین, اصلاحات و تلاش برای حل مشکلات مالی و اقتصادی کشور است, به اعتبار دیگر مردم در این شرایط هر چه فریاد بزنند و شعار دهند راه به جایی نخواهند برد, این موج صادقانه حرکت مردمی که با خود رویاهایی را در سر دارد در واقع رویاهایش به سرقت رفته است. امروز مسئولیت تمام لبنانی ها اعم از سیاستمداران, فراکسیون های پارلمانی, احزاب, حاضران در جنبش های مردمی و دیگران این است که تلاش کنند روند حرکت به سمتی باشد که شاهد خلاء در قدرت نباشیم و دولت در کمترین زمان ممکن تشکیل شود.
سید حسن نصرالله گفت: دولت جدیدی که ما خواستار شکل گرفتن آن هستیم, باید در چارچوب و روالی باشد که توضیح می دهم, اول اینکه به مطالبات مردمی که به خیابان های آمده اند گوش دهند و آن را بشنوند, دولت جدیدی که روی کار می آید باید در این زمینه ویدیوهای تجمعات را ببیند و خواسته های مردم را بشنود. در این میان اگر کسی در پی سوار شدن بر موج مردم بود باید کنار زده شود اما به خواسته مردم عادی, ساده و پاک دل توجه شود, دولت جدید باید هدف واقعی و درجه اولی خود را با عنوان بازیابی اعتماد معرفی کند, من در روز عاشورا درباره بحران بی اعتمادی میان مردم و قدرت در لبنان سخن گفتم و خواهان بازسازی این اعتماد شده بودم. امروز هم می گویم دولت جدیدی که شکل می گیرد در گام اول باید در پی بازیابی اعتماد میان مردم و دولت باشد زیرا وقتی چنین اعتمادی وجود نداشته باشد, دولت هرگز نخواهد توانست دستاوردهای مهمی داشته باشد و در دَوَرانی از تردید, شبهه و اتهام گرفتار خواهد شد, با این حساب دولت جدید باید از تمام عناصری که برای بازیابی اعتماد لازم است بهره بگیرد و نشان دهد صادقانه در مسیر بازیابی اعتماد مردم است.
وی افزود: جدیت در کار نکته دیگر است, نه آنکه وعده های مفصل بدهند, زمان از دست رفت, زمان حل بحران مالی و اقتصادی کشور از دست رفت, کاسه صبر مردم لبریز شد و این واقعیت را می توان از جنبش صادقانه مردم درک کرد در نتیجه اگر دولت جدید آهسته آهسته گام بردارد, به کندی تصمیم بگیرد, قوانین را به کندی تصویب کند مشکل ایجاد خواهد شد و با این شیوه نمی توان کشور را نجات داد. در شرایط کنونی جدیت, پرکاری و اولویت بندی اقدامات مناسب تلقی می شود, یعنی نخست وزیر و تمامی اعضای کابینه او باید شب و روز تلاش کنند, وقتشان نباید هدر برود بلکه از تمام وقت های مفیدشان استفاده کنند. از مهم ترین عوامل در بازیابی اعتماد مردم, شفافیت است که در دولتهای مختلف لبنان دیده نشده است. این سخن من در واقع نقد از خویشتن است.
وی گفت: درباره نبود شفافیت در کشور به این نکته اشاره می کنم که وقتی حرکت مردم در کشور آغاز شد و جهان هم مطالباتی برای اصلاحات در لبنان مطرح کرد, تمامی گروههای حاضر در کابینه کنونی, اظهار نظر کردند و گفتند این مطالباتی که مطرح شد مورد قبول ما نیز هست, اصلاحاتی که مردم فریاد می زنند خواسته ما نیز هست, اما سخن این است که اگر همه گروههای حاضر در دولت چنین مطالباتی داشتند و برای رسیدن به آن جدی بودند, اتفاقات اخیر رخ نمی داد ولی اینگونه نبود. مثلا پس از طرح برخی از مباحث مالی, همه اعضای کابینه در رسانه ها, مخالف مالیات شدند اما سخن این است که اگر مخالف بودند طرح موضوع مالیات در نشست کابینه چه سری داشت؟ درست است که وزارت دارایی اعلام کرده است لایجه بودجه خالی از مالیات را تحویل پارلمان داده است اما در نشست کابینه طرح مالیات را مطرح کردند و هم زمان در رسانه ها خود را مخالف با مالیات بستن ها نشان دادند.
سید مقاومت گفت: مهم ترین شرط برای اعتماد سازی صداقت و شفافیت است. کسی که می خواهد کشور را به ویژه در دوران بحران, مدیریت کند باید شجاعت و جسارت آن را داشته باشد که مردم را از تصمیمات و افکارش آگاه کند. یعنی بیاید بگوید من طرفدار پرداخت مالیات فلان بخش از جامعه هستم زیرا راه حلی جز این برای کشور وجود ندارد, نه آنکه فساد در کشور موج بزند اما مدعی شوند فاسدی وجود ندارد. دولت جدید اگر در گام اول شفافیت و صراحت را در دستور کارش قرار دهد و با مردم صادق باشد, به بن بست نخواهد رسید. در غیر این صورت قادر نخواهد بود کشور را نجات دهد اگرچه نامش را دولت نجات ملی بگذارد زیرا اسامی کارایی ندارند.
وی افزود: نکته سوم اینکه ما گفتگو و رایزنی میان تمامی طیف ها, گروههای سیاسی و فراکسیون های پارلمانی و نمایندگان صادق جنبش های مردمی در جامعه را خواستاریم, ارزیابی ما این است که آنچه در دو هفته گذشته رخ داده است سبب آسیب هایی روانی در جامعه شد اما منفعت ملی اقتضاء دارد همگان از این آسیب ها عبور کنند. کشور به همه نیاز دارد و همه باید مسئولیت پذیر باشند.
نکته چهارم, با توجه به اینکه وقت در آستانه تمام شدن است در آینده درباره نقش آمریکا در لبنان سخن خواهم گفت, نقشی که مانعی در مسیر لبنانی هاست تا نتوانند از مشکلات مالی و اقتصادی خارج شوند, چگونه برخی مدعیند نقش آمریکا نقش حمایتی است؟ هرگز چنین نیست, بر عکس نقش این کشور برای به بن بست کشاندن و بحرانی تر کردن کشور است. انشاء الله در آینده به تفصیل در این زمینه سخن می گویم البته نه آنکه در پی طرح اتهامات سیاسی و تامین خوراک رسانه ای باشم. نقش آمریکا حتی فراتر از ممانعت از خروج لبنانی ها از بحران است, آنان در پی آنند تا چشم اندازها برای رسیدن به راه حل هایی را که می توانند به بحران های اقتصادی کشور پایان دهند و موجب تولید در حوزه صنعت و کشاورزی شوند, به تعطیلی و بن بست بکشانند.
وی گفت: به یقین معتقدیم اگر لبنانی ها در پی حفظ حاکمیت خود باشند تمام فشارهای آمریکا بر لبنان جهت تحمیل شرایط مورد نظر بر بیروت به نتیجه نخواهد رسید به همین دلیل است که ما خواهان دولتی هستیم که حاکمیت واقعی داشته باشد. دولتی که تدابیر تمام اعضای کابینه و دیگر موسساتش, داخلی و ملی باشد نه آنکه برای تصمیم گیری در انتظار مشاوره و ابراز نظر سفارت آمریکا و سفارت فلانی و فلانی باشند. البته برخی می گویند نقش سفارت ایران که سفیرش هم اکنون در این جمع حاضر است هم اینگونه است, همه می دانند تصمیم ما تصمیم داخلی است و من سیدی آزاده و مستقل هستم و این یک واقعیت است. در هر حال اگر حاکمیت خود را حفظ کنیم و بر اساس مقتضای زمان و منافع ملی و به دور از دیکته آمریکا و غرب عمل کنیم یقین دارم لبنانی ها در حوزه اندیشه, نیروی انسانی, ابدعات و اختراعات و پویایی در سطحی قرار دارند که بتوانند حاکمیتشان را حفظ کنند و از این بحران مالی و اقتصادی رها شوند تا اوضاعشان بهبود یابد.
سید حسن نصرالله گفت: نکته اخیر درباره رخداد روز گذشته در جنوب, یعنی اقدام مجاهدان مقاومت در برخورد با یکی از پهپادهای اسرائیلی است, این اتفاق یک رخداد عادی و طبیعی است, اسرائیلی ها روز گذشته و امروز در این باره تحلیل هایی داشتند, ارتش, نهاهای امنیتی, روزنامه ها و رسانه های اسرائیلی سعی کردند این اتفاق را یک اتفاق حاشیه ای بخوانند اما اینگونه نیست, از همان روزی که پهپادها به ضاحیه جنوبی تجاوز کردند و پس از آن حادثه گفتیم که مقاومت بر اساس برنامه در یک روند در حال حرکت است, این روند سرنگون کردن پهپادها نیست اما هدف واقعی از سرنگونی پهپادها پاک سازی آسمان لبنان از لوث اسرائیل است با این حساب اگر پهپادی سرنگون نشود بلکه اجبار به فرار شود باز هم هدف مورد نظر محقق می شود. به دشمن می گویم آنچه رخ داد در حیطه فعالیتی است که ادامه خواهد داشت. خطاب به داخل هم می گویم این اتفاقات ارتباطی به تلاش ها برای حل موضوعات داخلی ندارد, موضوع مقاومت موضوعی جدا از هر تحول داخلی است, هیچگاه در پی آن نبوده ایم که موضوع مقاومت را با موضوعات سیاسی داخلی به هم آمیزیم. ما به مقاومتمان ادامه می دهیم زیرا نگرانی نداریم. اینگونه نیست که مقاومت مشغول اوضاع داخلی شود, آنچه دیروز رخ داد تاییدی بر این گفته است.
وی در پایان افزود: مقاومت اسلامی دارای فرماندهان متخصص نظامی و نیروی انسانی لازم است, امکانات و برنامه خاص خود را دارد و به دور از هر تحول داخلی, به وظیفه اش عمل می کند. در بدترین شرایط, در قبل از سال ۲۰۰۵, پس از آن روز تا به امروز و به دور از تحولات منطقه ای, یعنی فارغ از اینکه بخش های دیگر حزب الله درگیر مسائل سیاسی یا هر مسئله دیگری هستند یا نه, مقاومت به رویارویی با دشمن صهیونیستی توجه دارد و در این مسیر فکرش از مشغول بودن به هر چیز دیگری به دور است به همین دلیل از اتفاقات دیگر تاثیر نمی پذیرد. البته دشمن بر این باور بود که مقاومت جسارت آن را ندارد تا از سلاحی که روز گذشته به کار گرفته شد استفاده کند اما مقاومت با این کار نشان داد چنین جسارتی را دارد و به وعده هایش برای حمایت از کشور پایبند است.