آن سوی توافق عربستان و امارات برای تشکیل دولت دست نشانده جدید درجنوب یمن
بعد از چند هفته تلاش در نهایت عربستان توافقی را میان دولت مستعفی عبدربه منصور هادی و شورای انتقالی جنوب در عدن شکل داد.
طبق این توافق کابینه 24 نفری جدید تشکیل می شود و اعضای آن به طور مساوی بین دو طرف تقسیم می شود. تشکیل دولت مشترک بین استان های جنوبی و شمالی یمن، بازگشت عبدربه به عدن برای فعال سازی نهادهای به اصطلاح دولتی، ادغام تشکیلات نظامی و امنیتی در ساختار دو وزارتخانه دفاع و کشور و نظارت ائتلاف سعودی بر کمیته مشترک اجرای توافقنامه از دیگر بندهای این توافقنامه محسوب می شود.
تلاش های عربستان برای انعقاد این توافقنامه بعد از آن آغاز شد که نیروهای موسوم به شورای انتقالی که تحت امر امارات قرار دارند بعد از اعلام خروج این کشور از جنگ یمن، مقرهای وابسته به عبدربه منصور هادی را به کنترل خود در آوردند و اعضای آن را از عدن به ریاض فراری دادند و بدین ترتیب عربستان در جنوب یمن نیز با چالش های مضاعف سیاسی و نظامی مواجه شد.
با توجه به اینکه عربستان برای توجیه تجاوز نظامی به یمن همواره به درخواست دولت مستعفي و فراري عبدربه متوسل می شد لذا فراری دادن آن به ریاض دیگر توجیهی برای عربستان باقی نمی گذاشت.
زمانی که عربستان به اتفاق امارات به تجاوز نظامی علیه یمن دست زدند طبق یک توافق ضمنی شمال و جنوب را بین خود تقسیم کرده بودند و این زمانی بود که عربستان تصور می کرد در جبهه شمالی بر نیروهای مقاومت یمنی به رهبری انصار الله غلبه خواهد کرد و شمال یمن را به اشغال و کنترل دائمی خود در خواهد آورد تا بتواند برنامه های پسا اشغال از جمله انتقال خطوط لوله نفت عربستان از طریق خاک یمن به دریای عرب را با دور زدن تنگه هرمز عملی کند اما بعد از آنکه نتوانست به اهداف خود جامه عمل بپوشاند و از طرف دیگر با حملات تلافی جویانه یمنی ها به خاک و بخصوص تاسیسات نفتی خود مواجه شد بتدریج توجه خود را به جنوب یمن معطوف کرد تا حداقل بتواند سهمی در جنوب داشته باشد.
در واقع عربستان با این اقدام وارد حوزه اشغال و تقسیم منافع امارات می شد و لذا همچنانکه ملاحظه این کشور ابتدا در برابر عربستان مقاومت کرد و حتی نیروهای موسوم به شورای انتقالی جنوب را برای بیرون کردن نیروهای وابسته به عربستان تسلیح و تجهیز کرد اما در نهایت به توافق با عربستان تن داد.
توافق جدید عربستان و امارات که نیروهای تحت امر آنها را در کنار هم قرار می دهد به لحاظ بین المللی نامشروع است چرا که هر دو کشور اشغالگر و متجاوز هستند و دولتی که تشکیل داده اند مردم یمن اعم از شمال و جنوب هیچ نقشی در آن نداشتند و در واقع دولت دست نشانده ای محسوب می شود که بر آنها تحمیل شده است.
امارات از روی ناچاری به این توافق تن داده اما عربستان در پی آن است که به واسطه تشکیل دولت دست نشانده جدید در جنوب یمن از یکسو از قدرت چانه زنی در مذاکرات احتمالی در جبهه شمالی برخوردار شود و حداقل به لحاظ روانی قدری از چالش های خود در جنگ یمن بکاهد و از سوی دیگر این توافق را به زنجیره خیز و پاتک جدید علیه محور مقاومت وصل کند که با ناامن سازی لبنان و عراق همراه است و بی تردید عربستان در این زمینه تنها نیست و رژیم صهیونیستی، امریکا، امارات و بحرین را نیز در کنار خود دارد.
---------------------------------
احمد کاظم زاده