به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، نمایندگان بخش خصوصی در نشست هفتم کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق بازرگانی تهران، از وضع عوارض صادراتی روی کالاها به بهانه تنظیم بازار داخل، اعتراض و آن را به زیان تولید و صادرات غیرنفتی کشور بیان کردند.
در هفتمین جلسه کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران، فعالان اقتصادی مخالفت خود را با اعمال هرگونه عوارض روی صادرات اعلام کردند زیرا معتقدند سایه تنظیم بازار داخل روی صادرات محصولات و فرآوردههای کشاورزی، سنگین شده و به نوعی، کنترل صادرات به ابزاری برای تنظیم بازار داخل درآمده است.
در این نشست، رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع فرآوردههای لبنی، گفت: ما مخالف صادرات برخی کالاها مانند شیرخشک هستیم.
میراسلام تیموری افزود: اعضای این انجمن که جمعی از تولیدکنندگان بزرگ محصولات لبنی در کشور هستند، معتقدند برای واردات و صادرات باید شرایط یکسان و نرخ ارز واحد اعمال شود.
در ادامه این نشست، موضوع زنجیره تامین و تولید محصولات کشاورزی مورد بحث قرار گرفت. در این باره، صدرالدین نیاورانی، نایبرئیس اتحادیه ملی صادرکنندگان و واردکنندگان محصولات کشاورزی، با بیان اینکه سالانه بیش از ۴۰ میلیون تن سیب درختی در ایران تولید میشود، افزود: با این میزان تولید، صنایع تبدیلی کافی برای این حجم از تولیدات در کشور وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه زنجیره سیب در کشور با همکاری بخش خصوصی و وزارت جهاد کشاورزی راهاندازی شده است، افزود: در این زنجیره، تولیدکننده سیب ۶۰ درصد این زنجیره را تشکیل میدهد و صنایع تبدیلی، صنعت حملونقل و صادرکنندگان نیز دیگر ارکان این زنجیره هستند.
نیاورانی با بیان اینکه باید به زنجیرهها قدرت و توان لازم برای کنترل بازارهای صادراتی داده شود، گفت: هم اکنون، محصول سیب از ایران به طور نامنظم و بدون هدف به بازار امارات صادر میشود به طوری که در بخشی از سال، انبوه سیب ایرانی در این بازار به قدری بالا میرود که قیمت هر کارتن این محصول به کمتر از ۱۲ درهم میرسد درحالی که قیمت تمام شده آن برای صادرکننده نزدیک به ۲۵ درهم است.
وی افزود: وضع عوارض صادراتی روی محصولات باغی و کشاورزی بدعت مرگباری است که صادرات کشور را تهدید میکند و این نگرانی وجود دارد که به زودی صادرات سیب نیز با این چالش مواجه شود.
دبیر انجمن ملی شرکتهای زنجیرهای تولید گوشت مرغ نیز در این جلسه، قیمتگذاری را بلای جان واحدهای تولیدی این بخش در کشور بیان کرد و گفت: واسطهها سهم قابل ملاحظهای در افزایش قیمت مرغ در بازار داخل دارند.
علی صابری همچنین وضع عوارض روی صادرات مرغ از کشور را نیز نگرانکننده دانست و افزود: در حالی هر کیلوگرم مرغ به بازار عراق و افغانستان به قیمت ۱۵ هزار تومان صادرات میشود که دولت عوارض صادراتی به میزان ۵ هزار تومان روی هر کیلوگرم مرغ صادراتی اعمال کردهاست.
وی گفت: میزان تولید سالانه گوشت مرغ در کشور حدود ۳ میلیون تن است که از این میزان در حدود ۷۰۰ هزار تن مازاد مصرف داخل است و میتوان به بازارهای منطقه صادر کرد.