بر اساس آمار تکمیلی
آخرین وضعیت رسوب کالاها در گمرک
معاون فنی گمرک: بیش از ۱۰ هزار کانتینر در ۱۰ روز از گمرکات مهم کشور ترخیص شده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از گمرک؛ معاون فنی اين سازمان، با اشاره به آخرین وضعیت رسوب کالاها در گمرک، گفت: آمار تکمیلی نشان میدهد بیش از ۱۰ هزار کانتینر در ۱۰ روز از گمرکات مهم کشور ترخیص شده است.
آقای مهرداد جمال ارونقی افزود: ابتدای تیر سالجاری بود که وزیر امور اقتصادی و دارائی در نامهای با عنوان رئیس جمهور، آخرین وضعیت رسوب کالا را تشریح کرد و طبق دستور رئیس جمهوری، مقرر شد برای رفع مشکلات و ترخیص سریع کالاها، کمیتهای به ریاست وزیر اقتصاد و با شرکت نمایندگان وزارتخانههای راه و شهرسازی، صنعت، جهاد کشاورزی، بانک مرکزی و گمرک ایران تشکیل شود.
وی گفت: در اجرای دستور ریاست جمهوری مبنی بر تشکیل کمیتهای با ترکیب اشاره شده، پیرو بازدید صورت گرفته از بندر امام خمینی (ره)، در اواخر تیر سال جاری، به همراه نمایندگان وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی، بهداشت، بانک مرکزی، استاندارد و گمرک ایران از بندر شهید رجائی بازدید جامعی به عمل آمد و ضمن تشکیل جلسه با فعالان اقتصادی در رابطه با مشکلات موجود، مواردی در ۱۲ بند مصوب و در تاریخ ۲۵ تیر از سوی وزیر امور اقتصادی و دارائی به استحضار رئیس جمهور رسید و حسب نظر ایشان، مقرر شد پیشنهادهای مطرح شده، با همکاری روسای دستگاههای ذیربط تا حصول نتیجه اجرائی پیگیری شود.
معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران با بیان اینکه آمار و ارقام نشان میدهد عملکرد دستگاههای ذیربط در اجرائی کردن این مصوبات مثبت بوده است افزود: زمانی که از واژه رسوب کالا در بنادر و گمرکات، تعریف دقیق، علمی و منطقی صورت پذیرفت و تفاوت آن با بحث موجودی کالا مشخص شد، تحلیل در این زمینه نیز وجهه علمی و تخصصی به خود گرفت.
وی گفت :به نظرم، با این حال با تشکیل جلسات متعددی که در راستای رفع مشکلات موجود در بنادر و گمرکات صورت پذیرفته است و اقدامات عملی در این راستا، موفقیتهای زیادی نسبت به قبل بدست آمده است که جا دارد به برخی از آنها اشاره شود.
آقای ارونقی با اشاره به آخرین آمار کالاهای موجود در بنادر گفت: آمار کالاهای موجود در بنادر را در سه بُعد میتوان مورد بررسی قرار داد که مورد نخست کالاهای کانتینری است.
آخرین وضعیت رسوب کالاهای کانتینری در گمرک
وی افزود: در ماههای گذشته، آمار کانتینرهای موجود در بنادر و گمرکات کشور به بیش از ۱۱۰ هزار TEU سوق پیدا کرده بود و این امر نشان میداد باوجود کانتینرهای موجود در بنادر، کانتینرهای جدید به این کانتینرها اضافه میشود.
آقای ارونقی گفت : به عبارت دیگر روند موجودی کانتینرهای بنادر صعودی گزارش شده بود. اما به نظر میرسد با اتخاذ تدابیر لازم، این بار تعداد کانتینرهای ترخیص شده رو به صعود است.
وی افزود : آمار رسمی ارائه شده از سوی مراجع ذیربط نشان میدهد در پایان مهر تعداد کانتینرهای وارداتی موجود در بنادر و گمرکات کشور ، به حدود ۸۰ هزار کانتینر بالغ میشود که اگر تعداد باکس کانتینر مدنظر باشد این رقم به کمتر ۶۰ هزار کانتینر خواهد رسید.
معاون گمرک ایران گفت : آمار تکمیلی نشان میدهد بیش از ۱۰ هزار کانتینر در ۱۰ روز از گمرکات مهم کشور از جمله گمرکات شهیدرجائی بندرعباس، بندرامام خمینی (ره)، بندرانزلی و خرمشهر ترخیص شده است.
وی افزود : البته این موضوع به این مفهوم نیست که ورودی کالای کانتینر به این بنادر وجود نداشته است که موجودی کانتینرها به مرور زمان کم شده باشد بلکه ورودی کانتینرها نیز همچنان ادامه داشته و این آمار، کاهشی نشان نمیدهد.
چقدر کالای غیرکانتینری در گمرکات وجود دارد؟
آقای ارونقی با اشاره به بعد دوم آمار، یعنی کالاهای غیرکانتینری (غیراساسی) نیز اشاره کرد و افزود: آمار کالاهای غیرکانتینری نشان میدهد این کالاها اغلب، اقلام سرمایهای و تجهیزات و ماشین آلات حجیمی هستند و بصورت فله در بنادر کشور موجود است از جمله تجهیزات نیروگاهی، ماشین آلات معادن، تجهیزات حفاری، کالاهای راهبردی طرحها و کالاهایی از این قبیل که ترخیص این اقلام نشان میدهد مشکلی در انجام تشریفات گمرکی و خروج این اقلام نیز وجود ندارد.
وی ادامه داد : به عنوان مثال میتوان گفت در ۱۰ روز به میزان ۵۰۰ هزار تن از این اقلام، توسط گمرکات کشور ترخیص شده است و درحال حاضر، مقدار این کالاهای غیرکانتینری به بیش از ۴ میلیون تن برآورد میشود.
معاون فنی گمرک ایران اضافه کرد: البته بررسی این کالاها نشان میدهد این اقلام دائم درحال جابجائی است یعنی زمانی که تعدادی از این اقلام ترخیص میشود کالاهای دیگری وارد و جزو آمار موجودی بنادر محسوب میشود.
وی گفت : اینها کالاهائی هستند که برای ترخیص اغلب آنها، مصوبات فراقانونی و معافیتها و تسهیلات ویژهای نیز درنظر گرفته شده است و به طور کلی نباید مشکلی برای ترخیص این کالاها از گمرک وجود داشته باشد.
پیشنهادات گمرک برای ترخیص کالاهای اساسی
رئیس کمیته رصد تحریم گمرک ایران در بعد سوم کالاهای موجود در بنادر و گمرکات، به کالاهای اساسی اشاره کرد و گفت: آمار ارائه شده از سوی وزارت راه و شهرسازی، میزان کالاهای اساسی موجود در بنادر کشور را حدود ۴ میلیون تن برآورد کرده است.
وی افزود : آمار گمرک نشان میدهد نزدیک به ۲ میلیون تن کالای اساسی در بنادر کشور به گمرکات اظهار شده و تشریفات آنها بصورت شبانه روزی درحال انجام است.
آقای ارونقی با اشاره به همکاریهای گمرک با صاحبان کالاهای اساسی گفت : علاوه بر تسهیلات ۱۱ گانهای که برای کالاهای اساسی از سوی گمرک ایران در نظر گرفته شده است، گمرک ایران پیشنهادات و تسهیلات دیگری را در راستای ترخیص کالاهای اساسی به مراجع ذیصلاح از جمله کارگروه ستاد تنظیم بازار ارائه کرده است که در صورت تصویب این راهکارها و ابلاغ آنها، هیچگونه مانعی در خصوص ترخیص کالاهای اساسی وجود نخواهد داشت.