پخش زنده
امروز: -
«وزارت خزانه داری و وزارت خارجه آمریکا، از ساز و کار های جدید به اصطلاح بشردوستانه با هدف افزایش شفافیت در خصوص تجارت مجاز در حمایت از مردم ایران خبر دادند»
«وزارت خزانه داری و وزارت خارجه آمریکا، از ساز و کار های جدید به اصطلاح بشردوستانه با هدف افزایش شفافیت در خصوص تجارت مجاز در حمایت از مردم ایران خبر دادند»
امروز، وزارت خزانه داری و وزارت امور خارجه آمریکا، از ساز و کار بشردوستانه جدیدی خبر دادند که هدف آن تضمین شفافیتی بی سابقه در خصوص تجارت بشردوستانه با ایران است.
بر اساس بیانیه این دو وزارتخانه "این ساز و کار، به جامعه بین المللی کمک خواهد کرد تا تلاش های بیشتری را در خصوص تجارت بشردوستانه انجام دهد تا تضمین کند بودجه های مرتبط با تجارت مجاز با ایران، با هدف حمایت از مردم ایران، توسط حاکمیت این کشور به سمت توسعه موشک های بالستیک، حمایت از تروریسم، یا تامین مالی سایر فعالیت ها ... منحرف نمی شود." همزمان، «شبکه مقابله با جرایم مالی وزارت خزانه داری»، بر اساس بخش 311 «قانون میهن پرستی»، ایران را به عنوان یکی از حوزه های اولیه پولشویی معرفی و قوانین جدیدی را اعلام کرد که هدف آن حفاظت از نظام مالی آمریکا در برابر آنچه آنرا «فعالیت های مالی شرارت آمیز ایران» دانست است.
این سازوکار میتواند به نوعی عقب نشینی کاخ سفید از سیاست تحریم حداکثری ایران قلمداد گردد، زیرا زمانی مطرح شده است که تنش در منطقه بشدت افزایش یافت و در آخرین تحول در این زمینه تاسیسات نفتی عربستان هدف پهپادهای یمنی قرار گرفت و در نتیجه آن تولید نفت عربستان حدود 50 درصد کاهش یافت. مطلب مهم اینکه با وجود اینکه تهران هرگونه دست داشتن در این عملیات را تکذیب کرده است، آمریکا و متحدانش با استناد به تهدید رئیس جمهور ایران ادعا میکند تهران در عملیات بر ضد تاسیسات آرامکو نقش داشته است.
رئیس جمهور ایران پیش از این هشدار داده بود: "اگر ما نفت صادر نکنیم هیچ کشور دیگری هم در خلیج فارس نفت صادر نخواهد کرد".
شاید هم کاخ سفید با پیش کشیدن این سازوکار و در ذیل آن تلاش برای جدا کردن حساب حاکمیت از مردم ایران و طرح این ادعا که "هدف آمریکا از تحریمها حاکمیت ایران است نه مردم ایران" قصد دارد بی اعتمادی تاریخی مردم کشورمان به آمریکا را تعدیل کند.
استیون منوچین وزیر خزانه داری آمریکا درباره این طرح ادعا کرد: "این دولت همچنان به تامین بدون محدودیت جریان کمک های بشردوستانه برای مردم ایران متعهد است؛ مردمی که 40 سال است تحت سوء مدیریت متحمل رنج و زحمت شده اند. این ساز و کار بشردوستانه جدید، به شرکت های بین المللی که به دنبال مشارکت در تجارت بشردوستانه مجاز با ایران هستند کمک خواهد کرد اطمینان پیدا کنند در خصوص تحریم ها دچار خطا نمی شوند."
جالب است خاطر نشان شود امروز و همزمان با معرفی این سازوکار آمریکایی نشریه فارن پالسی اعلام کرد: با گذشت سه سال از ریاست جمهوری دونالد ترامپ، ایرانیان معتقدند آمریکا یک کشور خطرناک است و تقویت برنامه موشک های بالستیک و برتری نظامی در خاورمیانه (غرب آسیا) کشورشان را امن تر خواهد کرد.
این مجله آمریکایی در گزارشی با برجسته کردن نتایج یک نظرسنجی اخیر نوشت: بدون شک کمپین "فشار حداکثری" دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ضد ایران این کشور را تحت فشار قرار داده و بانکها و شرکتهای بین المللی را وادار می سازد از تجارت با تهران خودداری کنند... اما طبق یک نظرسنجی که به تازگی توسط مرکز نظرسنجی ایران پل در دانشگاه تورنتو و مرکز مطالعات امنیتی و بین المللی در دانشکده سیاست عمومی دانشگاه مریلند انجام شد، "ارقام د این نظرسنجی در واقع تغییرات حیرت آوری را در دیدگاه ایرانیان در قبال آمریکا از زمان به قدرت رسیدن ترامپ در ژانویه 2017 برجسته می سازد. ایرانیان اکنون بطور قاطع (86 درصد) دیدگاهی منفی نسبت به آمریکا دارند و از رابطه با کشورهایی از قبیل چین، آلمان، ژاپن و روسیه حمایت می کنند. اکثریت قابل توجه 66 درصدی ایرانیان معتقدند "آمریکا یک کشور خطرناک است که به دنبال رویارویی و اعمال کنترل (ضدایران) است."
در این میان دیدگاه پایگاه اینترنتی المانیتور درباره هدف بررسی ساز و کار شفاف سازی وزارت خزانه داری آمریکا با موضوع تسهیل تجارت بشردوستانه با ایران نیز قابل تامل است. این پایگاه اینترنتی نوشت هدف واقعی این ساز و کار، جمع آوری اطلاعات با موضوع تحریم های جدید علیه ایران خواهد بود. همچنین به اعتقاد برخی کارشناسان، این ساز و کار در واقع یک دام تحریمی است. این اقدام آمریکا، تاثیری دلسرد کننده بر اندک افرادی خواهد داشت که هنوز هم در حال صادر کردن کالاهای بشردوستانه به ایران هستند، به خصوص صادر کنندگان اروپایی. این اقدام آمریکا در حقیقت می تواند شرکت های اروپایی را که در تلاش برای استفاده از این ساز و کار هستند، در معرض مخاطرات قانونی قرار دهد.
--------------------------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی