پخش زنده
امروز: -
کتاب «اطلس تاریخی سادات قم و آوه» به همت بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی منتشر و روانه بازار نشر شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، سادات به عنوان خاندان پیامبر(ص) و وابستگان به ایشان در طول تاریخ اسلام، تحت شرایط مختلف و به دلایل گوناگون اقدام به مهاجرت و جابه جایی کردهاند؛ از جمله مناطقی که پذیرای آنها شد، ناحیه قم و سرزمینهای اطراف آن چون آوه، تفرش و فراهان بود که مهاجرت سادات به این مناطق از قرن سوم هجری شروع شد و در تمام سدهها و سالهای بعد ادامه یافت.
نتیجه این روند، استقرار سادات در بسیاری از نواحی این دیار و تشکیل خاندانهای بزرگ و پر تعداد از آنها بود.
کتاب «اطلس تاریخی سادات قم» به معرفی سادات و ورود تاریخی آنان به قم میپردازد و در این خصوص، منابع دست اول را جمعآوری کرده و با تحلیل تاریخی و ارائه نقشه و تصاویر مربوطه منتشر شده است.
این اثر در بخش مربوط به قم، آوه و تفرش به چگونگی ورود و استقرار، کانونهای تجمع، خاندانهای مهم و بخشی از نقش اجتماعی سادات در این دیار اختصاص دارد که با ارائه محتوا، نقشه و تبارنامهها به شیوهای نو به این کار پرداخته است.
کتاب «اطلس تاریخی سادات قم و آوه» با استفاده از الگوی پژوهش تاریخی و با بهرهگیری از روش توصیفی - تحلیلی تدوین شده و سعی دارد با الگوبرداری از کتب انساب طالبیها، به بررسی شاخههای مختلف سادات بپردازد.
اثر حاضر به دو بخش تقسیم شده است که در بخش نخست مباحث کلی در مورد حدود جغرافیایی قم، تاریخچه آن، علل مهاجرت سادات به این خطه مطرح شده است.
سپس شاخههای مختلف سادات حسنی، حسینی، موسوی، رضوی، علوی و طالبی مهاجر به منطقه شناسایی شده و در مباحث بعدی از فعالیتهای سیاسی، اجتماعی، علمی، ادبی و عرفانی سادات این سرزمین سخن به میان آمده است.
در بخش دوم این اثر نیز به بررسی سادات آوه، تفرش و مناطق پیرامون، پرداخته شده است.
ورود سادات حسینی، موسوی و رضوی، علل مهاجرت سادات به قم، قم از ورود اسلام تا پایان قرن نهم، حدود و جغرافیای قم، سادات ارقطی، حمزوی، شجری حسینی، بقعههای منسوب به اولاد امام کاظم(ع) در قم، سادات قم و ترویج معارف شیعه، نسبنامه سادات قم و آوه، معرفی برخی از علمای سادات آوه و... از دیگر موضوعات این اثر است.
کار نگارش این اثر را که در قطع وزیری تهیه و تدوین شده و در اختیار علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی قرار گرفته است، «سیدحسن حسینی» بر عهده دارد.
کتاب اطلس تاریخی سادات ایران مجموعهای 7 جلدی است که نخستین جلد آن در مورد سادات منطقه زنجان، ابهر و سلطانیه بوده و به همت گروه سادات و مفخر اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی تهیه و تدوین شده است.