پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، خبرگزاری رویترز در گزارشی از سوچی روسیه به قلم داریا کورسونسکایا Darya Korsunskaya و تووان گومروکچو Tuvan Gumrukcu نوشت:
براساس توافقی که روز سه شنبه حاصل شد و مسکو و آنکارا, هر دو, آن را یک پیروزی خواندند, نیروهای روسیه و سوریه در شمال شرقی سوریه مستقر خواهند شد تا جنگجویان کرد "ی پ گ" را همراه با سلاح هایشان از مرز با ترکیه بیرون کنند.
این توافق در راستای آتش بسی با میانجیگری آمریکا صورت گرفت که قرار بود اواخر روز سه شنبه منقضی شود و بر تغییرات حیرت آوری در سوریه تاکید دارد که پس از اعلام خروج نیروهای آمریکایی توسط دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور در دو هفته پیش و قبل از یورش برون مرزی ترکیه, به وقوع پیوسته است.
توافق روز سه شنبه بر بازگشت نیروهای بشار اسد رئیس جمهور سوریه به مرز همراه با نیروهای روسیه صحه می گذارد.
این نیروها جایگزین آمریکایی ها می شوند که سال ها همراه با متحدان کرد سابق خود در منطقه گشت زنی می کردند.
در چارچوب توافق بین ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه, این دو کشور اعلام کردند پلیس نظامی روسیه و مرزبانان سوریه روز چهارشنبه بیرون کردن ی پ گ را 30 کیلومتر (19 مایل) از مرز ترکیه آغاز خواهند کرد.
شش روز بعد از آن, نیروهای ترکیه و روسیه به طور مشترک گشت زنی در یک باریکه 10 کیلومتری را در "منطقه امن" در شمال شرقی سوریه که آنکارا همواره خواهان برقراری آن بوده است, شروع خواهند کرد.
پوتین پس از شش ساعت گفتگو با اردوغان در سوچی واقع در حاشیه دریای سیاه, رضایت خود را از تصمیمات اتخاذ شده ابراز کرد و این تصمیمات را "خیلی مهم, اگر نگوییم سرنوشت ساز, برای حل و فصل وضعی بسیار پرتنش که در مرز سوریه-ترکیه به وجود آمده است", خواند.
یک مقام ارشد ترکیه این را یک توافق "عالی" توصیف کرد که هدف طولانی مدت این کشور را درباره برقراری یک باریکه مرزی عاری از ی پ گ محقق خواهد کرد.
آنکارا ی پ گ را به علت روابطش با شورشیان داخل ترکیه, یک سازمان تروریستی قلمداد می کند.
سونر چاغاپتای, مدیر برنامه ترکیه در موسسه واشنگتن, در توییتر نوشت: "نتیجه دیدار امروز پوتین-اردوغان در سوچی نشان می دهد که اردوغان به استاد استفاده ابزاری از آمریکا و روسیه علیه یکدیگر به منظور به حداکثر رساندن دستاوردهای آنکارا تبدیل شده است".
وی افزود: "ترکیه منطقه امنی را که در طول این مدت می خواست, به دست آورد".
درست دقایقی قبل از آن که اردوغان و پوتین از توافق خود خبر دادند, یک مقام ارشد دولت آمریکا اعلام کرد فرمانده نیروهای کرد در شمال شرقی سوریه به آمریکا اطلاع داده که به همه تکالیف تشریح شده در آتش بس به میانجیگری واشنگتن عمل کرده است.
یک مقام نیروهای دموکراتیک سوریه (اس دی اف) بعدا اعلام کرد این فرمانده اس دی اف "تایید می کند که اس دی اف از منطقه آتش بس عقب نشینی کرده است".
اردوغان پیش از عزیمت به روسیه برای گفتگو با پوتین اعلام کرده بود به رغم آتش بس که خواهان عقب نشینی جنگجویان کرد است, صدها تن از این افراد همچنان نزدیک مرز شمال شرقی سوریه هستند.
ترکیه تقریبا دو هفته پیش در پی تصمیم ترامپ برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از شمال سوریه, عملیات برون مرزی خود را آغاز کرد.
آن تصمیم مورد انتقاد نمایندگان کنگره آمریکا از جمله برخی از هم حزبی های ترامپ در بین جمهوریخواهان قرار گرفته است که آن را خیانت به متحدان کردی خوانده اند که به واشنگتن برای مبارزه با داعش در سوریه کمک کرده اند.
ترکیه به دنبال ایجاد یک "منطقه امن" در امتداد 440 کیلومتر (275 مایل) از مرز با شمال شرقی سوریه بود ولی عملیاتش بر دو شهر مرزی در مرکز این باریکه یعنی راس العین و تل ابیض تمرکز داشت.
نیروهای سوریه و روسیه پیش از این وارد دو شهر مرزی منبج و کوبانی (عین العرب) شده اند, که داخل "منطقه امن" مورد نظر ترکیه ولی در غرب مکان عملیات نظامی این کشور قرار دارند. اردوغان اعلام کرده است می تواند حضور نیروهای سوری را در این مناطق بپذیرد به شرط این که ی پ گ بیرون رانده شود.
روسیه متحد نزدیک اسد است ولی ترکیه از شورشیانی حمایت کرده است که تلاش می کنند رئیس جمهور سوریه را برکنار کنند. به گفته مقامات ترکیه, این کشور تا حدی از طریق روسیه, تماس های مخفیانه با سوریه برقرار کرده است تا از درگیری مستقیم در شمال شرقی این کشور اجتناب کند هر چند که خصومت علنی بین این دو دولت همچنان پا بر جاست.