رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز در نشست خبری با همتای روس خود مدعی شد ترکیه هیچ طمعی به خاک سوریه ندارد و همه اقدامات انجام شده در عملیات موسوم به چشمه صلح نیز برای بازگرداندن ثبات و امنیت به این کشور، برچیدن بساط گروههای تروریستی و تامین شرایط لازم برای بازگشت داوطلبانه آوارگان صورت گرفته است.
اردوغان گفت: در دیدارهای امروز ما، موضوع اصلی گفتگوهای ما تحولات سوریه بود. در کنار این موضوع، فرصتی نیز پیش آمد تا درباره روابط دو جانبه نیز گفتگوهایی داشته باشیم. در حوزه اقتصادی، همانطور که پیشتر نیز اشاره شد افزایش مبادلات دو طرف با واحد پولهای خود مورد توافق گرفت. این توافق برای رسیدن به هدف گذاری صد میلیارد دلاری در مبادلات دو کشور صورت میگیرد که نقش بسیار مهمی خواهد داشت. همکاریهای دو جانبه بین ترکیه و روسیه در خصوص نیروگاه هستهای در آک کویو و نیز مسائل مرتبط با اس ۴۰۰ نیز همچنان ادامه دارد. در خصوص روابط دو جانبه، همکاریهای دو کشور با قدرت تمام ادامه مییابند.
رئیس جمهور ترکیه ادامه داد: «همچنین در خصوص صنایع دفاعی، گامهای بسیار جدی برمی داریم و این رویه ادامه مییابد. با آقای پوتین، در خصوص ادامه صلح و ثبات در سوریه نیز صحبت کردیم و تاکید کردم که به این منظور، خواه در چارچوب همکاریهای دو جانبه یا در قالب همکاریهای آستانه باشد، تحرکاتی بسیار جدی لازم است. در نتیجه تلاشهایی که انجام داده ایم و همزمان با توافقی که در سوچی انجام گرفت، تصمیمهایی بسیار جدی و مهم گرفته ایم.
در نشست شانزدهم اوت در آنکارا، تاسیس کمیته تدوین قانون اساسی اعلام شد. در سی ام اکتبر نیز این کمیته برای نخستین بار تشکیل جلسه خواهد داد. انتظار ما از کمیته تدوین قانون اساسی سوریه، تامین خواستهای مشروع مردم سوریه و تغییرات اساسی در این کشور است. همچنین کاستن از تنشها و درگیریها در این کشور نیز از جمله برنامههای دیدار ما بود. آرامش نسبی در ادلب جریان دارد و کاهش حملات در این مناطق مایه خرسندی است.
ترکیه خواه برای پاسخ دادن به نگرانیهای دوستان روس و خواه به عنوان تلاش برای تامین امنیت و ثبات، همه تلاش خود را انجام خواهد داد. در دیدار با رئیس جمهور روسیه، تازهترین تحولات مربوط به عملیات چشمه صلح را بررسی کردیم. به آقای پوتین درباره اقدامات انجام شده اطلاعاتی جامع ارائه کردم. همانطور پیشتر نیز گفتم، دلیل اصلی این اقدامات برچیده شدن کامل نیروهای تروریستی وای. پی جی (یگانهای مدافع خلق) و بازگشت پناهجویان سوریه است. در عین حال، تلاش ما در این اقدامات برداشتن تهدیدهای تروریستی از منطقه و تامین و تضمین یکپارچگی ارضی و حاکمیت سوریه است.
ما هیچگاه چشم طمعی به خاک و حاکمیت سوریه نداشته ایم. ما گامهایی که تا کنون برداشته ایم، با دقت انجام داده ایم. در عملیات سپر فرات و شاخه زیتون نیز منطقهای نزدیک به چهار هزار کیلومتر را از وجود تروریستها پاکسازی کردیم. نزدیک ۳۶۵ هزار سوری به صورت داوطلبانه از کشور ما به خاک خود بازگشته اند. بر اثر اقدامات ترکیه، بخشهایی عمده از خاک سوریه بعد از سالها بار دیگر شاهد امنیت و ثبات است.
همین الگو را میتوانیم در دیگر مناطق سوریه نیز انجام دهیم. ما همان کشور و ملتی هستیم که هشت و نیم سال است سه میلیون و ششصد و پنجاه هزار برادر سوری را در خاک خود پذیرفته ایم که نزدیک به سیصد و پنجاه هزار نفر از این افراد کرد بودند. زمان آن فرا رسیده بود که با توجه به حسرتی که این برداران برای بازگشت به خاک خود داشتند، گامهایی باید برمی داشتیم. یکی از اهداف ما در اقداماتی که در عملیات چشمه صلح انجام دادیم، تامین این خواسته بود.
امیدواریم در نشستی که با حضور کشورهای دیگر خواهیم داشت، طرحی را که داریم و براساس آن بیش از یک میلیون سوری خواهند توانست به خاک خود بازگردند، در میان بگذاریم. در این خصوص، با دوستان روسمان تلاشمان خواهیم کرد، و از طرحهایی که بازگشت داوطلبانه را تسهیل میکند، حمایت میکنیم. همچنین امروز با آقای پوتین درباره ادامه مبارزه با تروریسم, (حفظ) تمامیت ارضی و حاکمیت سیاسی سوریه و بازگشت پناهجویان به کشور خود به توافقهایی تاریخی دست یافتیم. بر این اساس، ترکیه و روسیه در خاک سوریه، هیچ اقدام جدایی طلبانهای را تحمل نخواهند کرد.
از بیست و سوم اکتبر، ساعت دوازده به بعد، طی صد و پنجاه ساعت، تروریستهای وای پی جی و تسلیحات آنها باید به خارج از محدوده سی کیلومتری منتقل و تاسیسات و تجهیزات مربوط به این سازمان نیز باید نابود شوند. در پایان این صد و پنجاه ساعت، گشت زنیهای مشترک روسیه و ترکیه در عمق ده کیلومتری عملیات چشمه صلح در مرزهای غربی و شرقی شروع میشود. ترویستهای وای پی جی و تسلیحات آنها نیز باید به خارج از این محدوده انتقال یابد.
برای جلوگیری از نفوذ تروریست ها، هر دو کشور اقدامات لازم را برای هماهنگی در زمینه اقدام مشترک صورت خواهند داد. به مانند آنچه که تاکنون صورت گرفته است، روسیه و ترکیه برای پایان دادن به بحران سوریه، تلاشهای خود را برای رسیدن به راه حلی سیاسی ادامه خواهند داد. همچنین باور داریم که با همراهی دوستان روس، دورهای جدید از حفظ تمامیت ارضی سوریه و پاکسازی این کشور از گروههای تروریستی را شروع کرده ایم. ما به عنوان همسایه سوریه و دوست مردم این کشور، برای استقرار دوباره صلح، امنیت و ثبات در این کشور، همه تلاش خود را صورت خواهیم داد.»