به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای جواد حسین زاده در مراسم روز آمار و برنامه ریزی، بر توزیع درآمد و ثبات اقتصادی با تکیه بر نظام آماری، تاکید کرد.
وی با بیان اینکه توزیع درآمد و ثبات اقتصادی دولت ها، نیازمند آمار است افزود: آمار دارایی ملی است و هرچه کارایی نظام آماری بیشتر باشد، منجر به کارایی حاکمیت میشود.
آقای حسین زاده به ضرورت آمارهای رسمی برای استفاده در تصمیم سازی و برنامه ریزی اشاره کرد و گفت: همه قوا باید همدلی لازم را درخصوص ارائه آمارهای رسمی داشته باشند.
وی بر مدرن سازی مدلهای آماری تاکید کرد و افزود: سه گرایش برای مدرن سازی نطام آماری وجود دارد و در نخستین گرایش، نقش محوری و مرجعیت سازمانهای ملی آمار برای حذف موازی کاری، پر رنگ میشود.
رئیس مرکز آمار با اشاره به اینکه در نظام آماری، بهره وری به معنای تولید آمارهای با کیفیت بیشتر با هزینه کمتر است، گفت: برای تحقق این امر، به همگرایی ملی نیاز داریم تا کارایی و بهره وری در نطام آماری افزایش پیدا کند.
آقای حسین زاده افزود: هزینه سرشماریهای سنتی بالاست و به سرعت کهنه میشود به همین دلیل شعار امسال را "همگرایی ملی برای مدرن سازی نظام آماری" در نطر گرفته ایم.
وی با بیان اینکه در نظام آماری مدرن، باید وظایف نقش آفرینان روشن باشد، ادامه داد: در دنیا فهرست آمارهای رسمی وجود دارد که این فهرست در ایران نیز تهیه شده و قرار است برای تصویب به کمیسیون شورای عالی آمار ارسال شود.
آقای حسین زاده همچنین گفت: تحت کنترل بودن تولید و انتشار، تحت مدیریت کیفیت بر مبنای برنامه ملی آمار، نیز در دستور کار است.
وی از تکمیل سری آماری تورم از سال ۱۳۱۵ تاکنون خبر داد و افزود: این آمار امروز روی سایت قرار میگیرد و نرم افزار محاسبه گر تورم نیز در دسترس خواهد بود.
رئیس مرکز آمار با بیان اینکه ما در تهیه آمارهای اجتماعی و فرهنگی خلاُ داریم گفت: امروز الگوی آن رونمایی شده که بر تامین نیازهای آماری فعالان این حوزه تاثیر مثبت خواهد داشت.
تدوین ۳۴ هزار سند استاندارد در زمینههای مختلف
رئیس سازمان ملی استاندارد، از تدوین ۳۴ هزار سند استاندارد در زمینههای مختلف کشور خبر داد.
خانم نیره پیروزبخت در مراسم روز آمار و برنامه ریزی، به نقش استاندارد در توسعه اقتصادی کشورها و اهداف توسعه پایدار اشاره کرد و گفت: در تلاشیم تا در حد توان، همکاری ویژهای با مرکز آمار داشته باشیم تا حرکت رو به جلوی هر دو سازمان را رقم بزنیم.
وی به ارتباط استاندارد و آمار اشاره کرد و افزود: بدون علم آمار، نمیتوانیم به نتایج قطعی برسیم، زیرا تا زمانی که نتوان بر مبنای مستندات کافی و لازم و اندازه گیریهای دقیق به قطعیت برسیم، نمیتوان آمار ارایه داد.
خانم پیروز بخت با بیان اینکه در قانون جدید سازمان ملی استاندارد، مسئولیت راهبرد کیفیت کشور بر عهده این سازمان قرار گرفته است گفت: مفهوم کیفیت در ایران بر ۴ محور استاندارد، سرعت استفاده، در دسترس بودن، قیمت تمام شده و رقابتی بودن و نوآوری استوار است.
وی افزود: نوآوری تنها مربوط به کالا و خدمات نیست و در آمار و برنامه ریزی نیز حکم میکند تا دستگاههای مختلف بتوانند از ظرفیت موجود در کشور استفاده کنند.
رئیس سازمان ملی استاندارد با بیان اینکه در کشور، حدود ۴۵ استاندارد ملی داریم که تفسیر آماری دادهها است گفت: پیشنهاد تدوین استاندارد ملی، برای چارچوب مدیریت کیفیت آمارهای مرکز آمار، در دستور کار است تا هر چه سریعتر این چارچوب تبدیل به استاندارد شود.
جلوگیری از ورود ۵۵۰ محموله غیر استاندارد
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: از ورود ۵۵۰ محموله غیر استاندارد در شش ماه نخست امسال جلوگیری شد.
خانم نیره پیروزبخت در حاشیه مراسم روز آمار و برنامه ریزی در جمع خبرنگاران با اعلام این خبر افزود: اکثر این محموله ها، مواد غذایی و قطعات خودرو بود.
وی در خصوص تصمیم گیری درباره خودروهای غیر استاندارد نیز گفت: قرار بود در خصوص خودروهای فاقد استانداردهای لازم، در شورای عالی استاندارد، بحث و بررسی و گزارشها از مراجع مختلف به ویژه وزارت صمت اخذ شود.
خانم پیروزبخت افزود: به علت برگزاری مراسم اربعین، جلسه شورای عالی استاندارد تشکیل نشد و به دو هفته آینده موکول شده است.
وی با بیان اینکه زمان تشکیل جلسه شورای عالی استاندارد، متعاقبا اطلاع رسانی میشود گفت: ما کار خود را انجام داده ایم و اکنون آمار خودروهایی که باید تولید آنها متوقف شود مشخص است که در جلسه شورا اعلام خواهم کرد.
خانم پیروزبخت افزود: خودروهایی هم که میتوانند تولید داشته باشند مشخص شده است و تعدادی نیز وجود دارد که به علت مشکلات در وارد شدن قطعات، برخی استانداردها را ندارند که قطعا به تولید اینگونه خودروها کمک خواهیم کرد.
رئیس سازمان ملی استاندارد گفت: اگر به این نتیجه برسیم که خودروسازها نمیتوانند استانداردهای لازم را در تولید خود لحاظ کنند، تولید آن خودروها متوقف میشود.
وی اضافه کرد: توقف تولید کالاها و یا خودروها به صورت تدریجی و با برنامه ریزی خواهد بود و اینگونه نیست که یک دفعه تولید آنها متوقف شود از جمله اینکه در سالهای قبل بعضی از این خودروسازها برای کاهش تولید، برنامه ریزی کرده بودند، اما به توقف نرسیده بود.
خانم پیروزبخت با تاکید بر اینکه برنامه توقف تولید اینگونه خودروها را تا سال آینده خواهیم داد گفت: بعنوان مثال امسال مواردی که جزو تعهد خودروسازها است انجام میدهند و سال بعد توقف تولید خواهند داشت.
رئیس سازمان ملی استاندارد با بیان اینکه توقف تولید خودروهای غیر استاندارد جدی است افزود: باید میان کالاهای غیر استاندارد، تفکیک قائل شد مثلا در خصوص شیر غیر استاندارد بلافاصله خط تولید آن متوقف میشود، اما وقتی خودرویی، استانداردهای لازم را ندارد به علت اینکه، خودرو ساز تعهداتی به مردم دارد نمیتوان بلافاصله تولید آن را متوقف کرد و باید برای توقف تولید این خودروسازی، برنامه داد و تا ظرف ۶ ماه تولید آن متوقف شود.
وی با اشاره به اینکه برنامه توقف تولید قرار است در شورای عالی استاندارد تصویب شود گفت: مثلا در ۶ ماه نخست سال ۹۹ و یا پایان همان سال، خودروهای غیر استاندارد متوقف شود که این با نظر شورای عالی استاندارد خواهد بود.
خانم پیروزبخت با بیان اینکه اواسط آبان، جلسه شورای عالی استاندارد تشکیل خواهد شد در خصوص خودروی پراید و اینکه قرار بود تولید آن متوقف شود، اما نشد، گفت: یکی از گلههای من از مردم این است که چرا برای خرید این خودرو (پراید) صفهای کیلومتری میکشند؟
رئیس سازمان ملی استاندارد افزود: تا زمانی که مردم از خودروی پراید استقبال میکنند خودروساز نیز تولید آن را ادامه میدهد.
وی گفت: برنامه توقف تولید را به طور جد اجرا خواهیم کرد و مثلا تا ۶ ماه آینده به خودروسازی خواهیم گفت که تولید خودروی غیراستاندارد خود را متوقف کند.
رئیس سازمان امور مالیاتی:
کاهش ۲ تا ۴ درصدی بخشودگی جرائم مالیاتی در هر ماه
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: امروز آخرین روز صددرصد بخشودگی جرائم مالیاتی بود و تمدید نخواهد شد.
آقای امیدعلی پارسا در حاشیه مراسم روز آمار و برنامه ریزی در جمع خبرنگاران افزود: از فردا وارد بخشودگی ۹۸ درصد برای بخش تولید و ۹۶ درصد برای غیرتولید خواهیم شد.
وی اضافه کرد: کسانی که از بخشودگی صددرصد امروز استفاده کردند صرفه اقتصادی بیشتری دارند در غیر این صورت از فردا ۲ تا ۴ درصد از بخشودگی کاهش مییابد.
آقای پارسا گفت: قرار بر این است که هر ماه ۲ درصد از این بخشودگی کاهش یابد و صرفه و صلاح هر مودی هوشمندی آن است که به سرعت برای این بخشودگی اقدام کند.
وی با بیان اینکه این بخشودگیها برای بخش تولید تا پایان سال ۲ درصد و برای بخش غیرتولید ۴ درصد برای هر ماه کاهش مییابد افزود: اگر جریمه مودیان پرداخت نشود بحث بستن حساب ها، بازداشت اموال و ممنوع الخروج کردن پیش میآید.
آقای پارسا در خصوص آخرین وضعیت کارخانهها و ثبت نام کنندگان اصناف مختلف در این باره گفت: ما قصد داشتیم تعدادی از صنفها را با هم به این راه بیاوریم که نهایتا با حکم قانون گذار، پزشکان زودتر مکلف به استفاده از کارتخوانها شدند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۵۰ درصد پزشکان نام نویسی کرده اند افزود: ۵۰ صنف دیگر را نیز اعلام کرده ایم تا از کارتخوانها استفاده کنند.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: مودیان مالیاتی مطابق با اطلاع رسانیهای صورت گرفته تکالیف خود را انجام دهند که اگر انجام ندهند خرداد و تیر سال آینده که زمان اظهارنامه است، ما با اطلاعات واقعی که در اختیار داریم، اظهارنامههای آنها را تهیه خواهیم کرد و به شدت مجازات خواهند شد.
آقای پارسا افزود: کسانی که برای ارائه دادهها و یا اظهارنامه خود به سازمان امور مالیاتی مراجعه میکنند، از نظر ما فرار مالیاتی محسوب میشود و پرونده این گونه مودیان به دقت بررسی میشود.
رئیس سازمان امور مالیاتی:
اجرایی شدن نقشه راه گام دوم مدرن سازی نظام مالیاتی کشور تا پایان آبان
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، از اجرایی شدن، نقشه راه گام دوم مدرن سازی نظام مالیاتی، با عنوان" مالیات هوشمند" تا پایان آبان امسال خبر داد.
آقای امیدعلی پارسا در حاشیه مراسم روز آمار و برنامه ریزی، در جمع خبرنگاران گفت: طرح جامع مالیاتی کشور در پی حل فرار مالیاتی است.
وی با اشاره به ۳۰ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در کشور افزود: فرار مالیاتی انواع مختلفی از جمله اختفاء فعالیت، کتمان درآمد، استفاده از فاکتورهای صوری، استفاده از شرکتهای صوری و کارتهای بازرگانی و همچنین استفاده از معافیتهای مالیاتی در قالبهای مختلف دارد.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با طرح این سوال که برای به حداقل رساندن فرار مالیاتی چه باید کرد؟ گفت: تا وقتی که اقتصاد ما همان گونه که هدف طرح جامع مالیاتی بوده همه ریزدادههای اقتصادی، معاملات پولی، بانکی و اموال مردم و مؤدیان در اختیار سازمان مالیاتی قرار نگیرد فرار مالیاتی صورت میگیرد.
آقای پارسا اضافه کرد: در این صورت، سازمان امور مالیاتی براساس شواهد و قرائن، تصمیم میگیرد.
وی گفت: در همه دنیا ریزدادههای پولی، بانکی، معاملاتی و اقتصادی، در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میگیرد و این سازمان عالمانه و منصفانه، این ریزدادهها را به پیش فرض تبدیل میکند.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، یکی از اشکالات نظام مالیاتی را زیاد بودن معافیتهای مالیاتی بیان کرد و افزود: معافیتهای مالیاتی چیزی حدود ۳۵ تا ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی است.
آقای پارسا گفت: مشکل دیگر این است که پایههای مالیاتی در کشور به اندازه بقیه کشورهای دنیا وسیع نیست که نمونه آن مالیات بر عایدی سرمایه و یا مالیات بر مجموع درآمد است.
وی افزود: باید هر فردی یا مؤدی مالیاتی، یک مجموعه درآمد، یک نرخ مالیات و یک معافیت مالیاتی و یک اظهارنامه مالیاتی با عنوان "مالیات بر مجموعه درآمد" داشته باشد.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: سازمان امور مالیاتی برای ساماندهی همه اینها، پیش نویس لایحهای را نهایی و تقدیم وزارت امور اقتصادی و دارایی کرده که در حال بررسی است که همه این مسائل در آن حل شود.
آقای پارسا بر ساماندهی شدن معافیتهای مالیاتی تاکید کرد و افزود: معافیت در همه دنیا محدود، مشروط، کاهنده و تضمین دار است.
وی گفت: در دنیا معافیت دائمی بی حساب و کتاب و فزاینده نداریم و این یک اشکال در کشور ما محسوب میشود.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور ابراز امیدواری کرد: این اشکالات در لایحه مورد اشاره تعیین تکلیف شده و رفع شود.
آقای پارسا با بیان این که باید معافیت در مالیاتهای مستقیم با معافیت در مالیات بر ارزش افزوده را از هم تفکیک کرد، افزود: در معافیت مالیاتهای مستقیم، قانونگذار تصمیم میگیرد مؤدیانی را با یک شرایط خاص، از دادن مالیات معاف کنند از جمله بخش کشاورزی، صادرات، بهداشت و درمان، آموزش، پژوهش و تحقیق، از مالیات معاف هستند.
وی گفت:، اما در مالیات بر ارزش افزوده اینگونه نیست و قرار است نهایتاً افزایش قیمتی را مصرف کننده نهایی پرداخت کند و این پرداخت به عنوان مالیات به حساب دولت واریز شود.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور افزود: در معافیتهای مالیاتی ارزش افزوده بحثهای منطقه ای، جغرافیایی و یا مؤدی مطرح نیست بلکه بحث این است که قیمت چه کالا و خدماتی را میخواهیم افزایش دهیم و قیمت چه کالا و خدماتی را نمیخواهیم افزایش دهیم.
آقای پارسا با بیان این که در دنیا معافیت در مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد، گفت: جایی که دولت نمیخواهد قیمت کالا و خدماتی افزایش یابد مثل بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، کالاهای کشاورزی.
وی با اشاره به این که در این موضوع دانه درشتها یا دانه ریزها مطرح نیستند، افزود: در اینجا این موضوع مطرح است که دولت قصد افزایش قیمت کالا یا خدماتی را دارد یا ندارد که اگر نمیخواهد قیمت افزایش یابد به آن کالا معافیت داده میشود.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: در اینجا معافیت به کالا و خدمت داده میشود و نه فرد یا مؤدی.
آقای پارسا در خصوص اجرایی نشدن قانون جامع مالیاتی افزود: برای به نتیجه رسیدن طرح جامع مالیاتی تلاش خواهیم کرد.
وی گفت: حداکثر تا پایان آبان، نقشه راه طرح جامع مالیاتی و رسیدن به هدف اصلی این طرح را عملیاتی خواهیم کرد.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور افزود: همه نظامهای مالیاتی دنیا بر مبنای اظهارنامه صادقانه است و وقتی اظهارنامه صادقانه ارائه میشود هم عدالت مالیاتی رعایت شده و هم درآمد به اندازه کافی وصول میشود.
آقای پارسا با طرح این سوال که در دنیا چه ساز و کاری در پیش گرفته اند که اظهارنامههای مالیاتی مردم عموماً صادقانه است، گفت: سازمان امور مالیاتی ها، همه اطلاعات و دادهها و ریزدادههای اقتصادی همه معاملات، خرید و فروشها و دادههای موجود در دستگاههای اجرایی را دارند.
وی با اشاره به ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم افزود: در کشور ما، پایانههای فروشگاهی و کارت خوانها همه به دنبال گرفتن دادهها و ریزدادههای اقتصادی است که تمام معاملاتی که در کشور اتفاق میافتد و همه ریزدادههای دستگاههای اجرایی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گیرد و این سازمان با اطلاعات واقعی، اظهارنامه پیش فرض تهیه کند.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: در این مدل، مؤدی نیز اظهارات خود را به طور شفاف بیان میکند چرا که در غیر این صورت غیر واقعی بودن اظهارات او به علت در اختیار داشتن ریزدادهها مشخص میشود و در این صورت، کسانی که پُرریسک و یا دروغگو هستند و یا مالیات خود را کم اظهار کرده اند، شناسایی شده و به شدت مجازات میشوند.
آقای پارسا افزود: کشور ما نیز از ابتدا با طرح جامع مالیاتی به دنبال این موضوع بود، اما چیزی که در حال حاضر بعد از ۱۰ تا ۱۲ سال به آن رسیدیم مکانیزاسیون بسیار خوبی است که همه فعالیتهای مالیاتی در همه مراحل مختلف به صورت الکترونیکی انجام میشود و سازمان امور مالیاتی به لحاظ خدمات الکترونیکی از دستگاههای خوب کشور است، اما تا وقتی ریزدادههای واقعی و اطلاعات اقتصادی همه مؤدیان وارد سیستم نشده باشد نمیتوان اظهارنامه پیش فرض واقعی تهیه کرد تا مؤدیان به همان شکلی که واقعیت دارد آمار خود را ارائه دهند.
وی گفت: در دو ماه اخیر تعامل بسیار فعال با دستگاهها ایجاد شده و ۹۵ دستگاه اجرایی که در گذشته به ما داده و ریزداده خود را نمیدادند در حال حاضر دادههای خود را ارائه میدهند اگر چه به آن پالایشی که ما میخواهیم نیست.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور افزود: در تلاش هستیم که همه دستگاه ها، دادههای خود را به صورت مناسب در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهند که این اتفاق خواهد افتاد.
آقای پارسا گفت: اکنون مشکل همکاری نکردن دستگاهها حل شده و ریزدادهها به ما داده میشود.
وی افزود: با طرح جامع مالیاتی در پی اظهارنامه صادقانه بودیم و همه امور را به صورت الکترونیکی انجام میدهیم و در حال حاضر میدانیم کدام مؤدی، کدام ممیز و کدام پرونده در چه مرحلهای است.
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: روح و منطق حاکم بر محاسبات بر مبنای ریزدادهها نیست وقتی اینگونه نیست یعنی بر مبنای شواهد و قرائن است.
آقای پارسا افزود: هنر ما باید این باشد که ریزدادههایی که دستگاههای اجرایی در حال ارائه آن هستند دنبال کنیم و آن را به نتیجه برسانیم.
وی با بیان این که مدرن سازی نظام مالیاتی کشور در دو گام پیش خواهد رفت گفت: گام نخست پایان الکترونیکی کردن امور به صورت امن است و گام دوم جمع آوری، پالایش و خوراندن ریزداده به سیستم و درآوردن اظهارنامه پیش فرض، برای فراهم کردن بستری که در آن مؤدیان اظهارنامه صادقانه ارائه دهند، است که امیدوارم تا دو سال آینده و قبل از پایان دولت به نتیجه برسد.