پخش زنده
امروز: -
پیشرفت جامعه در گرو سلامت خانوادهها و سلامت خانوادهها وابسته به سلامت زنان است
اصولا خانمها بیشتر به فکر تغذیه اعضای خانواده هستند و در این میان گاهی رسیدگی و دقت در برنامه غذایی خودشان را فراموش میکنند، در حالی که به دلیل وضع جسمی، غذای زنان باید مواد خوراکی سرشار و مغذی باشند. زنان باید در دورانهای مختلف زندگی به تغذیه و انتخابهای غذایی خود توجه کنند. کمبودهایی مانند کمبود آهن و تراکم پایین استخوانی در زنان شایع هستند و زنان باید بیشتر توجه نمایند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما؛ خانم سارا نعیمی کارشناس معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره میگوید: بانوان باید غذاهای بهتری انتخاب کنند، به نیازهایشان پی ببرند و بر اساس سن، جنس، قد، وزن و سطح فعالیت بدنیشان، اطلاعات تغذیهای شخصی بگیرند.
وی خطاب به بانوان توصیه کرد؛ از غذایتان لذت ببرید، ولی کمتر بخورید، در وعدههای غذایی تان از بشقاب کوچکتر استفاده کنید تا به کنترل میزان غذا و کالری دریافتی تان کمک کند. برای لذت بردن از مقدار کمتر غذا، وقت صرف کنید ضمن اینکه استخوان هایتان را تقویت کنید. مواد غذایی مثل شیر بدون چربی یا کم چرب، پنیر، ماست و شیر سویای غنی شده انتخاب کنید تا به تقویت استخوان هایتان کمک کنند یا در صورت مصرف قهوه، آن را با شیر بدون چربی یا کم چرب میل کنید.
خانم نعیمی خاطر نشان کرد: بهتر است بانوان نیمی از بشقاب خود را به میوهها و سبزیجات اختصاص دهند، میوه را به عنوان بخشی از غذای اصلی یا در کنار آن، به وعدههای غذایی شان بیفزایند. سبزیجات قرمز، نارنجی یا سبز تیره مثل گوجه فرنگی، هویج و بروکلی به همراه سبزیجات دیگر را برای وعدههای غذاییشان انتخاب کنند.
نوشیدن آب فراوان برای کمک به حفظ وزن مناسب، خوردن بیشتر غلات سبوس دار از دیگر توصیههای این کارشناس معاونت غذا بود.
ضمن اینکه بهتر است بانوان درباره محتویات غذاها بیاموزند یعنی از برچسب مواد تشکیل دهنده و برچسب اطلاعات تغذیهای برای پی بردن به محتویات غذاهای مختلف استفاده کنند و با کاهش مصرف غذاهایی که چربیهای جامد و شکر اضافه شده زیادی دارند، دریافت کالری را کم کنند و در مجموع آشپز بهتری باشند. دستورهای غذایی سالمتر را که از چربی جامد، نمک و شکر کمتری استفاده میکنند امتحان کنید. اغلب اوقات در منزل غذا بخورید که بتوانید آنچه را که میخورید کنترل کنید. اگر بیرون غذا میخورید، اطلاعات تغذیهای را بررسی و مقایسه کنید. گزینههای سالمتر را انتخاب کنید به عنوان مثال مرغ پخته به جای مرغ سرخ شده میتواند انتخاب سالم تری باشد.
کارشناسان بر این باورند بانوان باید حداقل ۲ ساعت و نیم فعالیت بدنی متوسط در طول هفته را به عنوان هدف خود قرار دهند از خانواده یا دوستانتان بخواهید که شما را در زمان دوچرخه سواری، پیاده روی، همراهی کنندو فراموش نکنید که دو بار در هفته برخی فعالیتهای تقویت کننده عضلات انجام دهید.
بنابر این گزارش گاهی شرایطی، چون بارداری، شیردهی و یائسگی باعث تغییر وزن و وضعیت ظاهری بدن میشوند از این رو تغذیه مناسب و برخورد عاقلانه با تغییرات پیش آمده در هر یک از شرایط نقش بسیار مهمی در حفظ وزن بدن خواهند داشت، واکنشهای مربوط به سوختوساز انسان بعد از سن ۳۰ سالگی بتدریج کاهش مییابند، اما با انجام فعالیتهای منظم ورزشی برای حفظ توده عضلانی و استفاده از رژیم غذایی غنی از میوه و سبزی، مصرف کربوهیدراتهایی که به آهستگی هضم میشوند. مانند ماکارونی، غذاهای پروتئینی بدون چربی مانند مرغ و ماهی و محصولات لبنی کم چربی میتوان عواملی را که باعث چاقی میشوند محدود کرد و وزن را حتی با افزایش سن در حد ثابتی حفظ نمود.
خانم مریم حمیدی کارشناس تغذیه نیز کمبود آهن در زنان را بعنوان یکی از مسائلی عنوان کرد که زنان باید به ان توجه کنند و گفت: خونریزی شدید و بارداریهای مکرر و در فواصل کوتاهمدت باعث کاهش بیشتر ذخایر آهن میشوند، زنان باید ۵۰۰ میلیگرم ذخیره آهن در بدن داشته باشند، در حالیکه اکثر آنان فقط ۱۵۰ میلیگرم ذخیره دارند و یا به کلی فاقد ذخایر آهن هستند کاهش تمرکز، خستگی، تحریکپذیری و از دست دادن مو از عوارض کم خونی هستند.
وی با اشاره به اینکه تراکم پایین استخوانی یکی از مشکلات شایع بعد از یائسگی است افزود: در این دوران، با کاهش سطح هورمون استروژن سطح کلسیم استخوانها نیز کاهش مییابد، کاهش استحکام استخوانی، زنان را در معرض خطر پوکیاستخوان و شکستگی استخوان در دوران یائسگی قرار میدهد، بنابراین دریافت مقادیر مناسب کلسیم و ویتامین D در تمام دورانهای زندگی بسیار ضروری است.
خانم حمیدی با اشاره به تأثیر اصلاح سبک زندگی در سلامت زنان گفت: مشاهده شده است که با ایجاد تغییرات صحیح در رژیم غذایی، به راحتی میتوان مشکلات مربوط به سلامتی زنان را کاهش داد.
وی گفت: حذف شکر و مخمر از رژیم غذایی عامل مهمی در پیشگیری از عفونتهای قارچی است، از طرف دیگر حذف فرآوردههای لبنی و غذاهایی که از گندم تهیه میشوند به مبارزه با سندرم روده تحریکپذیر کمک میکند، همچنین افزودن اسیدهای چرب ضروری به رژیم غذایی از طریق مصرف ماهی روغنی، مغز دانهها، دانهها و مکمل روغن گل مغربی به تسکین بسیاری از مشکلات شایع در زنان کمک میکند.
متخصصان تغذیه استفاده از رژیم غذایی که سطح چربیهای اشباع در آنها پایین و در مقابل غنی از میوهها و سبزیهای سرشار از آنتیاکسیدانها باشد و همچنین دریافت بالای فولات را به کلیه زنان توصیه میکنند.
نتیجه اینکه بانوانی که در آینده مادر میشوند و زنانی که مادر خانواده هستند زمانی میتوانند نسل سالم تحویل جامعه دهند و سلامت خانواده خود را حفظ کنند که در گام اول به سلامت خود اهمیت دهند و سعی کنند مواد غذایی سالم و مقوی برای خانواده استفاده کنند که کمتر در معرض بیماریها قرار بگیرند.