به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، پنبه کاران منطقه مغان در سالهای پیش پایین بودن قیمت محصول و کمبود تعداد کارخانه های پنبه پاک کنی را از مشکلات خود عنوان می کردند. اما به نظر می رسد مشکلات گذشته امسال به حداقل رسیده اند.
دولت امسال قیمت خرید تضمینی پنبه را به ازای هر کیلو 7 هزار تومان اعلام کرده است که در مقایسه با سال گذشته نزدیک به دو برابر افزایش داشته است.
پنبه از مهمترین محصولات کشاورزی است که علاوه بر تامین مواد اولیه صنایع نساجی و روغنکشی، در اشتغالزایی نیز نقش مهمی ایفا میکند و کمتر محصول کشاورزی از نظر قابلیت ایجاد ارزش افزوده و تنوع فرآورده همردیف پنبه است.
وزیر جهاد کشاورزی 15 مهر ماه جاری و همزمان با روز جهانی پنبه اعلام کرد توسعه پایدار کشت و تولید محصول پنبه در کشور برای کاهش فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم ضروری است.
محمود حجتی با بیان اینکه پنبه، محصولی راهبردی در مصارف ضروری جامعه اعم از پوشاک، روغن، خوراک دام و دیگر محصولات صنعتی است افزود: تقویت زنجیره ارزش پنبه از مزرعه تا صنعت نقشی مهم در اقتصاد ملی و حفظ اشتغال دارد.
به گفته وی در حال حاضر ۵۰ درصد پنبه مورد نیاز ایران از خارج وارد می شود در حالی که ایران در طول دهههای ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ یکی از کشورهای صادرکننده پنبه در جهان به شمار میرفت. از این رو دولت تصمیم گرفته است با حمایت از کشاورزان، میزان تولید پنبه در داخل کشور افزایش یابد.
داود نجفی کارشناس مهندسی نساجی کارخانه آرتا مد در اردبیل با اشاره به شهرت محصول پنبه به عنوان «طلای سفید» می گوید اگر چرخ های صنعت خوب بچرخد ، کشت هر هکتار پنبه حداقل سه فرصت شغلی جدید ایجاد می کند که نشان دهنده اهمیت این محصول در ایجاد رونق اقتصادی است.
افزایش انگیزه کشاورزانبرنامه های دولت برای اجرای «طرح ملی تولید پوشاک» ، بالا بردن قیمت خرید تضمینی محصول پنبه و راه اندازی برخی کارخانه های راکد پنبه پاک کنی، انگیزه کشاورزان استان اردبیل را برای کشت پنبه در سالجاری بالا برد.
محمد کشاورز جوان اهل روستای «حلاج آباد» مغان می گوید امسال 10 هکتار پنبه کاشته ام که به طور متوسط از هر هکتار 5 تن پنبه برداشت کرده ام.
وی می افزاید: وضعیت محصول امسال خوب است و پس از برداشت هم محصولم را به سرعت به کارخانه پنبه پاک کنی اصلاندوز تحویل دادم.
سیف ا... کشاورز اهل روستای «اسد کندی» از توابه شهرستان اصلاندوز هم می گوید: قبلا در این منطقه کارخانه پنبه پاک کنی فعال نبود و بودیم محصولات خود را به کارخانه هایی در استان مجاور یعنی آذربایجان شرقی ارسال کنیم. در نتیجه هم محصول افت بیشتری پیدا می کرد هم کرایه بیشتری می پرداختیم.
وی ادامه می دهد: بخاطر مشکلات انتقال، پنبه کم می کاشتیم، حالا که شکر خدا کارخانه اصلاندوز دوباره راه اندازی شده است، خود من امسال به جای دو هکتار، شش هکتار پنبه کاشتم و زود هم محصول را به کارخانه تحویل دادم و خیالم راحت شد.
انتخاب سرمایه گذار مناسبمینایی فرماندار اصلاندوز می گوید با انتخاب سرمایه گذار صنعتگر و متعهد برای احیای دوباره کارخانه پنبه پاک کنی اصلاندوز، پارسال این کارخانه مجددا راه اندازی شد و در سال زراعی جاری سطح زیر کشت پنبه در شهرستان اصلاندوز به دو برابر افزایش یافت.
مدیر کارخانه پنبه پاک کنی اصلاندوز هم می گوید نزدیک به 30 نفر کارگر در این کارخانه مشغول کار هستند.
وی می افزاید: در صورت تامین سرمایه در گردش کارخانه برای خرید محصولات بیشتر از کشاورزان، کار ما رونق می گیرد و اشتغال زایی کارخانه تا 80 نفر قابل توسعه است.
او اضافه می کند: محصول نهایی وشپنبه تحویل شده به کارخانههای پنبه پاککنی منطقه مغان پس فرایند صنعتی، به ۲ شکل پنبه محلوج و دانهپنبه به کارخانههای نساجی و روغنکشی تحویل داده میشود.
افزایش 130 درصدی برداشت پنبهگستره سفیدی مزارع پنبه در دشت مغان این روزها در برابر دیدگان هر رهگذری چشم نوازی می کند. انگار که زمین جامه سفیدی به تن کرده است. برداشت پنبه در منطقه مغان از اواسط مهر ماه آغاز می شود و تا اواخر آذر ماه ادامه دارد. به لحاظ ظرافت کار برداشت ، اغلب پنبه چین های مزارع را دختران و زنان تشکیل می دهند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل می گوید پیش بینی می شود امسال بیش از ۳۰ هزار تن محصول پنبه از مزارع منطقه مغان در شهرستانهای پارسآباد و اصلاندوز برداشت شود.
احمد شهریار با اشاره به کشت پنبه در هفت هزار و ۷۵۵ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه مغان در شمال استان اردبیل می افزاید: امسال سطح زیرکشت پنبه در استان ۱۳۰ درصد افزایش یافته و مزارع پنبه استان وضعیت خوبی دارند.
وی یادآور می شود: با تولید این میزان محصول پنبه، ۱۰ کارخانه پنبه پاککنی موجود در منطقه احیا خواهد شد.
کیفیت پنبه مغانرئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل می گوید پنبه تولید شده در منطقه مغان رتبه نخست کیفیت محصول را در کل کشور دارد و کارخانههای داخلی رغبت زیادی برای خرید پنبه محلوج منطقه مغان دارند.
خلیل نیکشاد با بیان اینکه «پنبه مغان» الیاف بلند و محکمی دارد می افزاید: پنبه کاران دشت مغان ارقام پرمحصول «مهر» و «مای 344» را کشت می کنند که بیشترین میزان مقاومت را در برابر آفات دارند و این زراعت در حفظ مرغوبیت خاک زراعی و کاهش جمعیت حشرات، کنترل آفات و بیماریها نقش بسیار مهمی دارد.
تا همین 25 سال پیش ، زراعت پنبه در بیش از 20 هزار هکتار از اراضی دشت مغان رواج داشت و از نظر وسعت كشت در این منطقه ، جایگاه اول را به خود اختصاص داده بود. اما به مرور زمان به دلایلی مانند افزایش واردات پنبه و پوشاک از خارج از کشور ، کشت این محصول به تدریج کاهش یافت.
اکنون با حمایت های بیشتر دولت از پنبه کاران و افزایش نیاز صنعت نساجی کشور به این محصول، آمارها از احیای دوباره زراعت «طلای سفید» در دشت مغان حکایت می کند.
* نویسنده : یاشار پورمجید