پخش زنده
امروز: -
تهدید ترامپ بر ضد ایران ریشه در ضعفهای داخلی و بین المللی دولتش دارد.
ترامپ امروز و در اوج شکنندگی اوضاع دولتش در داخل و خارج آمریکا تهدید کرد: "اگر ایران کاری بکند، چنان ضربه ای خواهد خورد که هرگز پیش از این نخورده است".
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در حاشیه نشست کابینه به خبرنگاران گفت: "من تلاش میکنم از جنگ ها خارج شوم. اما ما ممکن است ناچار شویم وارد جنگ بشویم. ما اکنون بیش از هر زمان دیگری آماده هستیم. اگر ایران کاری بکند، چنان ضربه ای خواهد خورد که هرگز پیش از این نخورده است. منظورم این است که ما چیزهایی داریم که در دست بررسی است."
واقعا انگیزه ترامپ از این تهدیدات چیست؟ آیا این اظهارات اهدافی بازدارنده دارد؟ شاید کاخ سفید نگران واکنش تهران به تحریمها و ادامه اهمال کاری آمریکا و اروپا در اجرای تعهدات خود در برجام است. شاید هم آنها نگران عکس العمل تهران به هدف قرار گرفتن نفتکش ایرانی در دریای احمر میباشند.
اما ممکن است اظهارات ترامپ تلاشی برای منحرف کردن توجهها از اوضاع شکننده دولت آمریکا در داخل و خارج این کشور باشد.
روزنامه واشنگتن پست یک شنبه گذشته درباره این اوضاع شکننده نوشت: "دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که از دیرباز نمایش قدرت دغدغه اصلی اش بوده، وارد چالش برانگیزترین برهه ریاست جمهوری اش شده است بطوریکه در هر جبهه ای واقعا ضعیف شده و با شدت گرفتن تحقیقات مرتبط با استیضاح وی، با این خطر مواجه است که از سمتش کنار زده شود."
بر اساس این گزارش "ترامپ اکنون به شدت رو به ضعف می رود. سران خارجی احساس می کنند برای رد تقاضاهای وی یا اتخاذ موضعی در تضاد با وی جسارت یافته اند. مقامات در درون دولتش با حضور در تحقیقات مرتبط با استیضاح علنا بر خلاف خواست وی عمل می کنند. دادگاه های فدرال ضد او رای داده اند. قانون گذاران جمهوری خواه از وی انتقاد می کنند و او کنترلش را بر ارگان های رسانه ای مهم محافظه کار از دست داده است. نظرسنجی ها نشان می دهد آمریکایی ها بطور فزاینده از عملکرد وی ناراضی اند و از استیضاحش حمایت می کنند."
اوج ضعف سیاسی ترامپ در موضع انفعالی و عقب نشینی غیر منتظره اش در زمینه استفاده از ملک شخصی اش برای برگزاری یک گردهمایی دیپلماتیک نمایان شد.
ترامپ روز شنبه گذشته پس از دو روز مواجهه با انتقادهای شدید بر سر استفاده از ملک شخصی اش برای برگزاری یک گردهمایی دیپلماتیک، در اقدامی کم سابقه در برابر منتقدانش کوتاه آمد و اعلام کرد دیگر قصد ندارد نشست سران گروه هفت را در باشگاه گلف شخصی اش در فلوریدا برگزار کند.
علاوه بر این، بسیاری از متحدان جمهوری خواه ترامپ در پی تصمیم وی به خارج کردن نیروهای آمریکایی از سوریه، سر به طغیان برداشتند.
در واکنش به همین انتقادات بود که ترامپ امروز درخواست اردن و رژیم صهیونیستی را بهانه کرد تا احتمالا تعدادی محدود از نیروهای آمریکایی را در خاک سوریه نگه دارد.
بر اساس گزارش واشنگتن پست حتی "ادعای ترامپ درباره حصول یک قرارداد تجاری مهم با چین پس از ماهها گفتگوهای سخت، در پکن تضعیف شده است چون مقامات چینی طی هفته گذشته از تایید عناصر اصلی این توافقنامه فرضی خودداری کردند- که نشانه روشنی از ادامه اختلاف نظر میان دو طرف است."
بر این اساس ممکن است تهدیدات ترامپ بر ضد جمهوری اسلامی ایران کوششی باشد برای کاهش فشارهای داخلی بر دولت وی؟ به هرحال موضعگیری علیه جمهوری اسلامی همواره راه کاری برای مقامات آمریکایی جهت جلب حمایت لابی قدرتمند صهیونیستی در این کشور بوده است.
------------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی