پخش زنده
امروز: -
عشق به امام حسين (ع) منحصر به شيعيان نيست. عشق و ارادت اهل تسنن استان گنجینه معرفت ها در سنت هایشان متجلی می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان شمالی اهل سنت این استان که بخش عمده آنان در شهرستان مرزی راز و جرگلان سکونت دارند و هفت تا ده درصد این استانِ یک میلیون نفری را تشکیل میدهند، از ارادتمندان خاندان عصمت و طهارت به شمار میروند.
همه ساله در ایام محرم و صفر، دوستداران خاندان پیامبر اسلام (ص) در این خطه از سرزمین مهرورزی و دلدادگی، فرصتی مناسب برای ابراز ارادت و شیفتگی به سید شهیدان پیدا میکنند.
سنتهای اربعینی اهل تسنن
آقای نجاهی از ساکنان روستای مرزی کَرپُشلی جرگلان میگوید: به یاد نواده رسول خدا در این ایام، نان روغنی میپزیم و سفرهای پهن میکنیم که بسیار پربرکت است.
این نانها با حضور بانوان در منزل بزرگان روستا و در دیگهای مسی و روی آتش و ذغال پخته میشود و روی آن شکر میریزند.
صفیه خانم از زنان سالخورده میهمان نواز این روستا معتقد است که عشق به امام حسین (ع)، شیعه و سنی نمیشناسد و همه دوشادوش هم برای عرض ارادت به خاندان رسول الله، کارهای کوچک و بزرگ میکنند.
بزرگان روستا در این ایام به عیادت بیماران میروند و با حضور بر بالینشان تحفههایی تقدیمشان میکنند.
جمعی از ترکمنها هم با گردآمدن دور هم و قرائت قرآن یاد شهدای کربلا را گرامی میدارند و برایشان دعا میکنند.
الله مراد یکی از شهروندان اهل تسنن میگوید ترکمنها در روز عاشورا قربانی میکنند و گوشتش را بین نیازمندان و دیگران تقسیم میکنند.
آخوند آبا محمدی که از نوادگان مختومقلی فراغی و از علمای این منطقه است به شعری از این ادیب و عارف بلندآوازه ترکمن در وصف سیدالشهدا (ع) استشهاد میکند و میگوید: " یالان دنیا کیمه بردی وفانی، آخرتدا آنلار سورر صفانی. شمر ایله اول یزید بردی جفانی، یا امام حسینه باغیشلا بیزنی" یعنی همه از این دنیای فانی گذر خواهند کرد. یزید و شمر، جنایت زیادی کردند. یا امام حسین! شفیع ما در روز قیامت باش!
مسلمانان اهل سنت از عنایات و کرامات خاندان خاتم الانبیا بی بهره نبوده اند. آنان همچنین معتقدند که گریه کردن برای مظلومیت و شهادت امام حسین (ع) از پاداش و اهمیت فراوانی در نزد خداوند برخوردار است. یکی از مهمترین مشترکات شیعه و سنی محبت و مَودت به اهل بیت علیهمُ السلام است.
اربعین، موسم شیدایی
آقای داوری که به همراه خانواده در مراسم پیاده روی اربعین حسینی در کربلای معلی شرکت کرده، با خشنودی از حضور در این اجتماع بزرگ، از همه ترکمنان خراسان شمالی دعوت میکند در این اجتماع بزرگ شورانگیز و معرفت بخش حاضر شوند.
قوم ترکمن با الحان و دستگاههای موسیقی حزن انگیز خود، روایتگر مصیبتهای بزرگی است که بر خاندان رسالت رفته است و این نواهای سوزناک، در فراخنای تاریخ تکرار میشود.
اهل سنت خراسان شمالی بر این باورند که به فرموده رسول خدا (ص)، قرآن و اهل بیت جدای از هم نیستند و بنابراین، ارادتمند اهل بیت آن حضرت هستند.
مولام بردی، یکی دیگر از ساکنان این منطقه مرزی میگوید: حلقههای عزا و ذکر مصیبت و قرآن خوانی ما، تقدیم روح امام بزرگواری است که برای امر به معروف و نهی از منکر قیام کرد و از اخلاق نیکو برخوردار بود.
از حریم حسینی تا حریم رضوی
هر سال، پایان ماه صفر هم مسیرهای منتهی به مشهد مقدس، مملو از زائرانی میشود که با پای پیاده، راهی را میپیمایند که به قطعهای از بهشت میرسد. اهل تسنن خراسان شمالی در این راهپیمایی همدلی و معرفتی هم سهم دارند.
در شرایطی که به گفته حجت الاسلام علی اکبر صفری معاون اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان شمالی، ۳۰ موکب و ایستگاه صلواتی در محورهای استان، تسهیلات حضور زائران در بارگاه ملکوتی ثامن الحجج (ع) را فراهم میکند، ندای یا رضای این زائران مرزنشین، در کاروانهای رضوی، طنینی دلنشین دارد.
شرکت در عزاداریها و برگزاری مراسم ایام پایانی ماه صفر (رحلت پیامبر و شهادت امام حسن مجتبی) و سی ام صفر یعنی سالروز شهادت امام رضا (ع)، دیگر جلوه حضور متدیّنان و محبان اهل سنت برای بزرگداشت ائمه اطهار (ع) است.
اهل تشیع و تسنن خراسان شمالی در ایام سوگواری محرم و صفر و دیگر مناسبتهای دینی، وحدت و همدلی کم نظیری از خود نشان میدهند که خود آئینهای است از خراسان شمالی گنجینه فرهنگها و معرفتها و نمونهای است از تکیه بر اشتراکات دینی.
نویسنده : علی احسانی فر