با وجود فشارها و سختیهای تجارت خارجی؛
بازارهای صادراتی ایران در مسیر توسعه
صادرات غیر نفتی در نیمه نخست امسال از نظر وزنی نسبت به شش ماه پارسال، ۲۲ درصد افزایش یافته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما و به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی،رئیس کنفدراسیون صادرات اتاق ایران گفت: با وجود فشارها و سختیهای تجارت خارجی به ویژه صادرات غیرنفتی، آمار افزایش وزنی صادرات در شش ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، نشان از تلاش صادرکنندگان برای توسعه سهم در بازارهای صادراتی دارد.
آقای محمد لاهوتی افزود: نگاهی به آمار صادرات غیرنفتی ایران در نیمه نخست امسال، حاکی از کاهش حدود ۱۰ درصدی از حیث ارزشی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل است، اما حجم صادرات در این مدت از نظر وزنی نسبت به شش ماهه سال گذشته، رشد ۲۲ درصدی داشتهاست.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران در تحلیل این آمار، معتقد است که نرخ پایههای صادراتی نسبت به آنچه که در سالهای گذشته برقرار بوده، واقعی شده است و این اتفاق منجر به آن شده که به رغم افزایش وزنی صادرات در شش ماهه امسال، از نظر ارزشی برای صادرات، کاهش به ثبت برسد.
لاهوتی افزود: نرخهای پایه صادراتی کالاها در گذشته چندان با واقعیت سازگار نبود، اما از سال گذشته و به دنبال دستورالعملهای مربوط به تعهد ارزی، این نرخها تا حدود زیادی واقعی شده و این در حالی است که بر اساس ابلاغیه دولت، نرخهای پایه صادراتی در هر دو ماه باید بازنگری شود.
وی ادامه داد: رشد وزنی صادرات شش ماهه امسال در مقایسه با نیمه نخست سال گذشته، گویای این واقعیت است که حضور صادرکنندگان در بازارهای صادراتی پررنگتر شده است و فعالان اقتصادی تلاش میکنند تا علاوه بر ماندگاری در بازارهای صادراتی، در مسیر توسعه این بازارها نیز گام بردارند.
لاهوتی به گزارش روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی در اتاق ایران مبنی بر بازگشت ۷۱ درصدی ارز صادراتی به چرخه اقتصاد کشور اشاره کرد و گفت: این آمار نشان میدهد که هجمهها علیه صادرکنندگان، غیر واقعی است و صادرکنندگان به تعهدات خود پایبند بودهاند.
رئیس کنفدراسیون صادرات اتاق ایران، یکی از موانع جدی پیشروی صادرات غیرنفتی کشور را سختی نقلوانتقال پول و افزایش هزینههای آن به ویژه در ارتباط با بازار عراق و افغانستان بیان کرد و افزود: در سالهای گذشته به دلیل نبود مسئله رفع تعهد ارزی، مبادلات پولی میان صادرکنندگان ایرانی با بازار عراق و افغانستان از طریق صرافیها امکانپذیر بود، اما پس از دستورالعمل بانک مرکزی در خصوص رفع تعهد ارزی از سوی صادرکنندگان، فرآیند جابهجایی پول سختتر شدهاست.
لاهوتی در عین حال، از احتمال توافقاتی میان ایران و دو کشور عراق و افغانستان برای ایجاد کانالهای مالی خبر داد که در صورت اجرایی شدن آن، میتواند گره نقلوانتقالات پولی میان دو طرف را تا حدود زیادی باز کند.