پخش زنده
امروز: -
وزیر امور خارجه تاکید کرد: تصمیم FATF تصمیمی سیاسی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما،آقای ظریف در حاشیه نخستین کنفرانس یکجانبه گرایی و حقوق بین الملل در جمع خبرنگاران درباره هشدار FATF اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در قوانین داخلی خود مبارزه با پولشویی را به عنوان یک ضرورت و هدف دنبال میکند تصمیم افای تی اف، تصمیمی کاملا سیاسی است که کاملا با آن مخالف هستیم، اما به خاطر منافع ملی خودمان تمام اقدامات لازم را برای مبارزه با تامین مالی تروریسم و مقابله با پولشویی انجام دادیم.
وی افزود: تصویب آیین نامه مبارزه با پولشویی در دولت و قوه قضاییه گام مهمی است و قانون مفصل و کاملی است و امیدوارم با همگرایی داخلی اقدامات بعدی برای گر فتن بهانه ازدست کسانی که منافع ایران را دنبال نمیکنند و مخالف ما هستند فراهم شود.
اقای ظریف با اشاره به سفر روز چهارشنبه خود برای شرکت در اجلاس سران عدم تعهد و حضور آقای روحانی در روز جمعه نیز گفت:: نشست اجلاس سران عدم تعهد در سطح سران در روز جمعه برگزار میشود و اجلاس کارشناسی آغاز شده است اجلاس وزرا از روز چهارشنبه آغازمی شود و رییس جمهور نیز در این اجلاس حضور مییابند.
وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران از اعضای فعال عدم تعهد بوده است و برای ما عدم تعهد یک جنبش بسیار مهم است که در برابر یکجانبه گرایی ایستاده و سیاستهای ایران در واقع همسو با سیاستهای عدم تعهد است و حضور ایران به خاطر عضویت در عدم تعهد است که چندی پیش ایران ریاست آن را عهده دار بود.
اقای ظریف گفت: این اجلاس همین طور فرصتی خواهد بود برای مشورت درباره اوضاع بین المللی و منطقهای و شرایط سوریه و سایر موضوعات که با همکارانم به تبادل نظر میپردازیم.
وی درپاسخ به سوالی درباره گام چهارم ایران در واکنش به عدم تعهد اروپا به برجام اظهار داشت: هنوز تصمیم
نهایی درباره نوع اقدامی که برای گام چهارم خواهیم داشت اتخاذ نشده و زمانی که در شورای عالی امنیت ملی این تصمیم اتخاذ شود آن را اعلام میکنیم و اگراروپاییها نتوانند تا آن زمان تعهدات خود را عمل کنند ما گام چهارم را برمی داریم.
وزیر امور خارجه درباره تحولات اخیر لبنان نیز گفت: ما همواره در کنار مردم منطقه بوده ایم و معتقدیم ضمن این که باید امنیت، آرامش و ثبات لبنان حفظ شود باید نیازها و خواستههای به حق مردم هم مورد توجه قرار گیرد و امیدواریم دولت لبنان و احزاب لبنانی با توجه به خواستههای مردم در ساختن لبنان بهتر و آبادتر موفقتر باشند و ما همواره در کنار مردم و دولت و مسئولین لبنانی بوده ایم.
وی درباره آزادی دکتر سلیمانی استاد دانشگاه ایرانی در آمریکا نیز گفت: در سفری که به نیویورک داشتم این از موضوعات مهمی بود که پیگیری کردم و در مصاحبه یا در گفتگوها اعلام کردم و امیدوارم در آینده اخبار خوبی داشته باشیم.
یکجانبه گرایی محکوم به شکست است
وزیر امور خارجه، یکجانبه گرایی را محکوم به شکست دانست و تاکید کرد: علت شکست یکجانبه گرایی در تعارض بودن آن با واقعیتهای بین المللی است.
آقای محمدجواد ظریف روز دوشنبه در نخستین کنفرانس یکجانبهگرایی و حقوق بینالملل با ابراز خوشحالی از حضور در دانشگاه علامه طباطبایی تهران، چندجانبه گرایی را یک ضرورت خواند و افزود: اگر نیاز دولتها به حل مسایل خود با چند جانبه گرایی نبود، هیچگاه چندجانبه گرایی پا نمیگرفت.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: دولتها به این نتیجه رسیدند نه میتوانند مشکلات خود را به تنهایی حل و فصل کنند و نه میتوانند به تنهایی مانع اقدامات هنجارشکنانه دیگران شوند و برای همین به چند جانبه گرایی روی آورده اند و این موضوع نیاز قطعی کشورهای جهان است.
وی خاطر نشان کرد: زمانی چندجانبه گرایی را بدون فکر میپذیریم، اگر امکانات چندجانبه مانند تلفن نبود، نمیتوانستیم کمترین روابط عادی را برقرار کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان، با بیان اینکه در شرایط گذار کنونی چندجانبه گرابی بیش از قبل نیاز است، گفت: دنیای بدون غرب، به معنای این واقعیت است که نه همه اتفاقات در غرب اتفاق میافتد و نه غرب میتواند همه تصمیمات برای تحولات جهانی را اتخاذ کند، زمانی همه اتفاقات قابل توجه دنیا در غرب روی میداد و غرب اتفاقات دنیا را تعیین مسیر میکرد.
آقای ظریف ادامه داد: واقعیت این است امروز در دنیا همه اتفاقات نه در غرب میافتد و نه غرب میتواند برای جهان تعیین مسیر کند، اکنون جهان پساغربی داریم.
وزیر امور خارجه، یکجانبه عمل کردن را برای دولتها امکان ناپذیر دانست و گفت: دولتها نمیتوانند یکجانبه برای جهان تصمیم بگیرند، چون دولتها انحصار خود را بر تصمیم گیریهای جهانی از دست دادند، ابزار و مراکز قدرت متکثر شدند و مرکز قدرت از غرب تغییر کرده است و از انحصار اقتصادی در دوران امپریالیسم اقتصادی خارج شده است.
وی افزود: فردی با موبایل کوچک پیامهایی به دنیا مخابره میکند که دنیا را تکان میدهد، اگر همه دولتهای دنیا دور هم جمع شوند باز هم بدون حضور سایر ذینفعان نمیتوانند تصمیم بگیرند، واقعیت این است و تحلیل و خوش بینی نیست که هیچ دولتی به تنهایی نمیتواند منافع خود را تامین کند و جلوی خطرها را بگیرید.
وزیر امور خارجه برای نمونه به حادثه ۱۱ سپتامبر آمریکا اشاره کرد و گفت: هزینههای نظامی دولت آمریکا بعد از حادثه ۱۱ سپتامبر به تنهایی ۱۰ برابر ۱۰ کشور بعدی جهان است، یعنی ۶۰۰ میلیارد دلار، بعد از آمریکا چین، عربستان و روسیه هر کدام با ۶۰ میلیارد به طور متوسط هزینه نظامی دارند، اما دولت آمریکا توانست با این هزینه امنیت مردم خود را تامین کند.
وی ادامه داد: اولین وظیفه دولت، حراست از شهروندانش است، آیا دولت آمریکا توانسته در پایتخت اقتصادی و بین المللی خود امنیت ایجاد کند؟ یک گروه تروریستی توانسته در کشور برتر دنیا نا امنی ایجاد کند، امروز دولتها نمیتوانند در اقتصاد دنیا سهم عمده داشته باشند.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: سازمانها و بازیگران غیرحکومتی نه تنها میتوانند تخریب امنیت، بلکه ایجاد امنیت کنند، دولتی مانند آمریکا از تامین امنیت مردم خود ناتوان است.
آقای ظریف با بیان اینکه بازی با حاصل جمع صفر امروز در دنیا غیرممکن است، اظهار داشت: بازی با حاصل جمع صفر، یعنی بتوانید با هزینه دیگران برای خود منفعت بخرید، حتی در صفرترین بازی که جنگ باشد، پیروز و شکست خورده نداریم.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: تلاش برای حاصل بازی جمع به اضافه صفر، به منفی میانجامد، ترامپ میگوید ۷ تریلیون دلار در منطقه ما هزینه کردند، آیا امریکا امروز احساس امنیت بیشتری میکند؟ اگر چنین بود آقای ترامپ نمیگفت: مردم آمریکا از گذشته ناخشنود هستند.
خروج آمریکا از برجام، جهان را به این کشور بی اعتماد کرد
وزیر امور خارجه گفت: خروج آمریکا از برجام و دیگر توافقهای بینالمللی، بی اعتمادی به این کشور را افزایش داد.
آقای محمد جواد ظریف، در ادامه سخنانش در کنفرانس بینالمللی «یکجانبهگرایی و حقوق بینالملل»اظهار داشت: یکجانبهگرایی با حقوق بینالملل ناسازگار است و با خروج آمریکا از برجام و دیگر توافقهای بینالمللی، کسی دیگر از این پس به بعد نمیتواند به امضای آمریکا اعتماد کند.
وزیر امور خارجه، در ادامه با اشاره به اینکه امروز برخی از کشورها از ارزهایی به غیر از دلار استفاده میکنند، تصریح کرد: این موضوع نشان میدهد، آمریکا خودش را قربانی یکجانبه گرایی خودش کرده، چراکه معتاد به تحریم است، البته کلمه تحریم یعنی ابزاری که کشورها از آن استفاده میکنند تا کشورها قوانین و مقررات را رعایت کنند، ولی آمریکا با اقداماتش برای عدم اجرای قوانین تلاش میکند.
آقای ظریف، تاکید کرد: باید مراقب باشیم آمریکا دوباره نتواند یکجانبه گرایی خودش را پوشش چندجانبه بدهد، دیپلماسی چند جانبه گرایی به عنوان یک واقعیت در صحنه بین المللی ظهور و بروز پیدا کرده و این مسئله برای این است که رسیدن به راه حلهای یک جانبه امکان پذیر نیست.
وزیر امور خارجه همچنین چندجانبه گرایی را نیاز قطعی جامعه بشری دانست و گفت: بدون چندجانبهگرایی امکان حیات وجود ندارد.
برگزاري کنفرانس یکجانبهگرایی و حقوق بینالملل
نخستین کنفرانس یکجانبهگرایی و حقوق بینالملل با حضور وزیر امور خارجه، وزیر اطلاعات و تعدادی از کارشناسان داخلی و خارجی در دانشگاه علامه طباطبایی تهران برگزار شد.
این کنفرانس به دنبال تبیین حد و مرزهای چالش یک جانبهگرایی در برابر موضوعات متعدد حقوق بینالملل است که در آن ابعاد مختلف یک جانبهگرایی در حقوق بینالملل از جمله در محیط حوزه زیست، حقوق بشر بینالملل، صلح و امنیت ملی، سازمانهای بینالمللی، حل و فصل اختلافات بینالمللی و نیز آثار اقدامات یک جانبه آمریکا بر حقوق بینالملل و مسئولیت بینالمللی دولتها در همراهی با موارد نفی حقوق بینالملل و ... با حضور اندیشمندان و صاحبنظران این حوزه مورد بررسی قرارمیگیرد.
تاکنون چهار پیش نشست تخصصی این کنفرانس، در تعدادی از دانشگاههای کشور از جمله دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه شیراز، دانشگاه رازی کرمانشاه و دانشکده نفت تهران با عنوان پیامدهای حقوقی – سیاسی یک جانبهگرایی آمریکا در جامعه بینالملل، ابعاد حقوقی خروج آمریکا از برجام و آینده امنیت بینالمللی، یک جانبهگرایی آمریکا، معاهدات بینالمللی و آینده امنیت دستهجمعی و مدیریت تکانههای ناشی از تحریم و رفتار دول مختلف بر حوزه انرژی» برگزار شده است.
همچنین متخصصان بیش از ۱۰ کشور مقالات خود را به دبیرخانه این کنفرانس ارسال کردهاند. در این نشست ۲۶ سخنرانی علمی خواهد شد که ۱۶ نفر آنها از اساتید دانشگاههای کشور و ۱۰ نفر دیگر از سخنرانان میهمانان خارجی هستند.
گفتنی است، این کنفرانس با همکاری موسسه مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار معاصر تهران و دانشگاه علامه طباطبایی برگزار میشود و در آن اساتید و متخصصان برجسته حقوق و روابط بینالملل از کشورهای ایتالیا، هند، روسیه، فنلاند، لهستان، پاکستان، ازبکستان، روسیه، مقدونیه و افغانستان حضور دارند.