پخش زنده
امروز: -
تولید مرکبات در مازندران امسال 10 درصد رشد داشته است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیمای مازندران ، میوه های خوش و آب رنگی که قرار بود حال باغداران شمالی را خوب کند با آمدن آفت مدیترانه ای، مگسی کرده است. کارگران باغ مشغول چیدن بودند . تند و تند می چیدند ، نوای سوزناکی از دلتنگی پاییزی هرز چند گاهی از لابه لای شاخه و برگ های درختان نارنگی به گوش می رسد ، یکی از کارگران را که دایی یوسف صدایش می کردند و از زبانش الهی شکر قطع نمی شد به سمتش رفتم ، دستانش پیر ، زخمت و پر از تاول های خشک شده از سالیان سال کار کردن در سرما ی زمستان و آفتاب سوزان بود ، نفسش گرم بود ، چشمانش کاسه خون بود ، نمیدانم آلرژی به فصل پاییز داشت یا غصه نارنگی های مگس زده اش چشمانش را می سوزاند یا قیمتی که دلال بی رحم به بهانه مگس چوب حراج به باغش زده است ، با خودش زمزمه میکند اینجا کسی برای من باغدار دلش نمیسوزد ، کسی نمیداند برای همین نارنگی های که مسافران و مصرف کنندگان ایرانی و خارجی دلشان غش میرود من باغدار چه خون و دلها می خورم ، قراراست با این چندر غاز کجای زندگیم را سامان دهم ، دلش گرفته بود .
یکسال کیفیت نارنگی ها خوب است و بازار دلالان داغ داغ ، یکسال محصول پر بار است و دزدان در کمین نشسته زیاد، دزد دزد است حالا هر مدلی که باشد ، یاغی که شب در نبود من باغدار میاد و می برد یا جوانمردی که دم از حمایت حقوق مصرف کننده می زند نه تولید کننده فرقی نمیکند اینجا کسی دلش برای باغدار درد نمی گیرد...
دودی که به چشم نارنگی کاران می رود
این باغدار میاندورودی می گوید از وزارت جهاد کشاورزی ، صنعت معدن و تجارت و بازرگانی انتظار نباید داشته باشیم چند سالی است آنها هم برای خود کیسه دوخته اند با اسم خرید شب عید ، قیمت ان نیز کلا به ضرر باغدار است . حالا امسال مگس کلاهی گشاد بر سرمان گذاشته ، چرا پیشگیری ها همیشه دیر است . او می گوید در انتظار معجزه هستیم تا کسی بیاد و محصول باغمان را خریداری کنند. بارها یا روی درخت مانده یا آرام آرام می افتد زیر درخت و پلاسیده می شود.
محمد صفری باغدار روستای ماکران می گوید : یک هکتار باغ نارنگی دارم پارسال سر درختی را کیلو دو هزار و پانصد فروختم اما امسال از ششصد تا هزارتومان ، که واقعا بیش از این هزینه کردم. او می گوید : سبد شش کیلوگرمی را هزارو هشتصد تومان خریداری می کنیم واقعا به صرفه نیست و ترجیح میدهیم با وضعیت دستمزد کارگرمیوه را نچینم .
باغدار دیگری از روستای عالیواک ساری هم می گوید: پدران خانواده با فروش زمین امورات زندگیشان را می گذرانند. او می گوید چند روز قبل محصول نارنگیش رفت میدان بار ساری بعد دو روز آنرا برگرداندم چون قیمت نداشت ، با وجودیکه میوه ای بسیار تمیزو خوب بود اما کیلویی هزارو هشتصد تومان خریدار داشت که با پول کارگر و سبد و کرایه حمل نمی ارزید بفروشم .
افزایش 10درصدی تولید مرکبات در مازندران
مرکبات امسال مازندران دو میلیون و هفتصد هزار تن است ۱۰ درصد بیشتر از پارسال، افزایش قیمت نهاده ها باعث شده دخل و خرج باغداران با این اوضاع قیمتی جور در نیاید.
باغدار دیگری می گوید: سم لیتری 100 تا 130 هزار تومان خریداری کرده و سمپاشی کرده و محصولش عاری از مگس میوه است حیف است محصول نارنگی سالم را کیلو ششصد تا هشتصد تومان از باغدار خریداری کنند. او می گوید : نارنگی باید صادر بشود تا این بخش رونق نگیرد تا پنجاه سال دیگر هم این معضل و مشکل دست از سر باغداران بر نمیدارد.
نداشتن برنامه برای ساماندهی بازار نابسامان نارنگی های شمال
مدیرکل صنعت ،معدن و تجارت مازندران هم گفت: برای نارنگی متاسفانه با توجه به تولید و عرضه زیاد و تقاضای کم، کاری نمی توانیم بکنیم . قوانلو افزود:در بخش پرتقال عرضه زیاد است و تقاضا کم دولت برای حمایت وارد می شود و برای تامین میوه شب عید پرتقال را از باغداران خریداری می کند. او گفت: بلایی که سر باغ های نارنگی آمده نمی خواهیم برای پرتقال تکرار شود .
بازار نارنگی همچنان بدون متولی
رییس اتحادیه باغداران مازندران می گوید: روزی می گفتیم متولی مرکبات اگر وزارت جهاد کشاورزی باشد وضع باغداران بهتر می شود ، یا اگرمسئولیت را اتاق بازرگانی یا سازمان صنعت ، معدن و تجارت بگیرد بهتر است، این تغییرات را انجام دادند به امید وضعیت بهتر ، اما الان بازهم سرگردانیم .
شعبانی با بیان اینکه اداره کل صنعت معدن و تجارت یکماه است که متولی ساماندهی بازار مرکبات شده است ، افزود: وزارت جهاد کشاورزی حمایت ویژه ای از محصولات کشاورزی و تولید کننده ها داشته باشه که هنوز به طور واضح این حمایت را شاهد نبودیم .
جابه جایی گاه و بی گاه متولی خریدمحصولات باغی نه تنها به سود کسی نیست بلکه دودش چشم باغدار می رود و بس . تولید مرکبات 100 سالی است که در مازندران آغاز شده و هم اکنون در 120 هزار هکتار باغ مرکبات استان، یک میلیون و 810 هزار تن انواع پرتقال و نارنگی برداشت میشود که این رقم مازندران را در تولید این محصول در جایگاه نخست کشور قرار داده است.
نویسنده : آتنا رستمی آله خیلی