پخش زنده
امروز: -
هجدهمین فصل کاوش محوطه باستانی شهر سوخته با همکاری دانشگاه سالنتو ایتالیا به زودی آغاز می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان گفت: این کاوش به سرپرستی دکترسید منصور سجادی از استادان برجسته باستان شناسی از پنجم آبان آغاز می شود و به مدت 45 روز ادامه دارد.
جلالزایی افزود: برخلاف کاوش های قبلی که در منطقه کارگاهی و خدماتی شهرسوخته انجام شده است، این بار، باستان شناسان بدنبال یافته های جدید از بخش مسکونی این محوطه 5 هزار ساله هستند.
وی همچنین با بیان این که به تازگی 36 اثر منقول متعلق به شهر سوخته به فهرست آثار ملی کشور اضافه و ثبت شده است، گفت: مهمترین این آثار شامل، سنجاق مفرغی، پیاله های مرمری، مهره های تزیینی و جام نخودی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان از شناسایی محوطه باستانی چاه حسینی شهرستان بمپور هم خبر داد و افزود: کار مطالعه و کاوش این محوطه باستانی به سرپرستی دکتر مرتضوی در حال اجراست.
جلالزایی قدمت محوطه باستانی چاه حسینی بمپور را متعلق به هزاره چهارم قبل از میلاد عنوان کرد و گفت: سکونت در این منطقه بصورت روستانشنی بوده است.
شهر سوخته در 56 کیلومتری زابل در استان سیستان و بلوچستان و در حاشیه جاده زابل – زاهدان واقع شده است.
از جمله آثار شهر سوخته زابل
کشف اولین خط کش جهان با قدمت بیش از پنج هزار سال در شهر سوخته
در کاوش هایی که تاکنون در شهر سوخته انجام شده ، یک خط کش ساخته شده از چوب آبنوس کشف شده است
دکتر سید منصور سید سجادی، سرپرست هیات باستانشناسی شهر سوخته درباره خط کش کشف شده گفت: این خط کش به طول ۱۰ سانتیمتر با دقت نیم میلیمتری و از جنس چوب آبنوس است.
کشف خط کش در شهر سوخته زابل نشانگر این است که ساکنان این شهر باستانی دارای پیشرفت های زیادی در زمینه علم ریاضیات بوده اند.
نخستین چشم مصنوعی جهان در سیستان وبلوچستان
نخستین بار در شهر سوخته ، یک چشم مصنوعی متعلق به 4800 سال پیش کشف شد.
این چشم مصنوعی متعلق به زنی 25 تا 30 ساله بوده که در یکی از گور های شهر سوخته مدفون شده بوده است.
به نظر می رسد که چشم مزبور از جنس قیر طبیعی که با نوعی چربی جانوری مخلوط شده است ساخته شده است.
در روی این چشم مصنوعی ریز ترین مویرگ های داخل کره چشم توسط مفتول های طلایی به قطر کمتر از نیم میلی متر طراحی شده اند مردمک چشم در وسط طراحی شده و جز از آن تعدادی خطوط موازی که تقریباً یک لوزی را تشکیل می دهدند در پیرامون مردمک دیده می شود.
از دو سوراخ جانبی واقع در دو سوی این چشم مصنوعی جهت نگهداری و اتصال آن به حدقه چشم استفاده می شده است.
اشیاء پیدا شده در این قبر دو قسمتی عبارت بوده اند از ظرفهای سفالی، مهرهای تزیینی، یک کیسه جرمی و یک آینه مفرقی. قدمت این قبر و چشم مصنوعی به حدود 4800 سال پیش از این می رسد.
قدیمی ترین تخته نرد جهان در شهر سوخته
از گور باستانی موسوم به شماره ۷۶۱ کهن ترین تخته نرد جهان به همراه ۶۰ مهره ی آن در شهر سوخته پیدا شد.
این تخته نرد بسیار قدیمی تر از تخته نردی است که در گورستان سلطنتی «اور» در بین النهرین پیدا شده بود.
این تخته نرد از چوب آبنوس و به شکل مستطیل است.
روی این تخته نرد، ماری که ۲۰ بار به دور خود حلقه زده و دمش را در دهان گرفته، نقش بسته است.
این تخته نرد ۲۰ خانه بازی و ۶۰ مهره دارد. مهره ها که در یک ظرف سفالی در کنار تخت نرد قرار داشتند از سنگ های رایج در شهر سوخته یعنی از لاجورد، عقیق و فیروزه است.
نخستین انیمیشن جهان در شهر سوخته سیستان و بلوچستان
باستان شناسان هنگام کاوش در گوری 5 هزار ساله جامی را پیدا کردند که نقش یک بز همراه با یک درخت روی آن دیده می شود.
آن ها پس از بررسی این شی دریافتند نقش موجود بر آن برخلاف دیگر آثار به دست آمده از محوطه های تاریخی شهر سوخته، تکراری هدفمند دارد، به گونه ای که حرکت بز به سوی درخت را نشان می دهد.
هنرمندی که جام سفالین را بوم نقاشی خود قرار داده، توانسته است در ۵ حرکت، بزی را طراحی کند که به سمت درخت حرکت و از برگ آن تغذیه می کند.
باستان شناسان با نزدیک کردن این تصاویر به یکدیگر موفق شدند نمونه ای ازیک تصویر متحرک را بدست آورند.
سرپرست تیم کاوش در شهر سوخته درباره این جام باستانی گفت: «حرکت بز به سوی درخت و تغذیه او از برگ درختان در 5 حرکت مصور شده است.
و کهن ترین جراحی مغز در شهر سوخته انجام شده است
یکی شگفت انگیزترین یافته های این شهر، پیدایی نشانه های کهن ترین جراحی مغز درشهر سوخته است.
جمجمه ای از دختر دوازده یا سیزده ساله که در 4800 سال پیش، پزشکان آن دیار برای درمان بیماری هیدروسفالی (جمع شدن مایع درجمجمه) بخشی از استخوان جمجمه او را برداشته و جراحی کردند که مدت ها بعد از این عمل زنده مانده است.