پخش زنده
امروز: -
صدای اره در فضای باغ می پیچد و شاخه درخت بارور آلو بر زمین میافتد.
به گزارش خبر گزاری صدا و سیما،مرکز خراسان رضوی ،از کشاورزی که در حال قطع کردن درخت پر بار آلو است ،ازعلت این بی مهری میپرسم ، او میگوید این درخت را قطع میکنم تا درخت دیگری را جایگزین آن کنم ،درخت دیگری مثل سیب که بازار بهتری برای فروش داشته باشد.
برای من قطع این درخت در سرزمین پشت بامهای طلایی،مصداق بارز تیشه به ریشه زدن است.
شهر خرو نیشابور ،ماسوله طلایی خراسان رضوی ، مهمترین مرکز تولید آلوی صادراتی کشور ،سالانه بیش از 45 میلیارد تومان از محل فروش و فرآوری آلو درآمد دارد.
سه هزار خانوار این منطقه با مجموع جمعیت 20 هزار نفر از محل فروش این تک محصول، کسب در آمد میکنند.
هر سال ازهزار هکتار باغ آلوی خرو در 18 کیلومتری شرق نیشابور ،حدود 90 هزار تن آلو برداشت میشود . خشک کردن و فراوری این مقدار محصول در پشت بام های شهر،سبب شده خرو،لقب شهر پشت بامهای طلایی به خود بگیرد.
اما امسال رخ صادرات در شهر پشت بامهای طلایی به زردی گراییده است.
از 18 هزارتن آلوی خشک فرآوری شده در خرو ،هر سال حدود سه هزار تن برای تازه خوری به شهرهای همجوار فرستاده میشود و 15 هزار تن به پاکستان صادر میشود.
سالهای قبل آلوی قطره طلا از ارومیه و آذربایجان هم راهی خرو میشد تا پس از فرآوری در بازارهای پاکستان عرضه شود.
هیچ کارخانه مناسبی برای فرآوری محصول آلو در خرو وجود ندارد و فراوری این محصول در کارگاههای محلی و با حداقل استانداردهای بهداشتی صورت میگیرد.
آلوی صادراتی پس از فرآوری در این کارگاههای محلی در بسته بندیهای بسیار نامناسب و بی کیفیت به پاکستان ارسال میشود.
یکی از صادرکنندگان آلوی خرو گفت: برخی سودجویان در سال های گذشته با خریدآلوی قطره طلا از استانهای شمال غرب کشور با قیمت نازل ، آلوهای قطره طلا را به همراه آلوهای خشکباری خرو راهی بازارهای پاکستان میکردندکه این مساله اعتماد تجار پاکستانی را به این محصول کاهش داده است.
وی افزود : صادر کننده های محلی خرو ،به دلایل مختلف از جمله تعرفه های سنگین گمرکی و هزینه های مالیات ،هیچکدام کارت بازرگانی ندارند و محصول خود را یا با استفاده از کارتهای بازرگانی دیگران و یا با استفاده از مبادی غیر رسمی و به صورت قاچاق به پاکستان صادر میکنند .
بازار کراچی پاکستان تا کنون ،مهم ترین بازار خارجی عرضه کننده آلوی خرو بود و هرسال تجار پاکستانی بدون واسطه این محصول را خریداری میکردند.
تا سال گذشته هر کیلو آلوی خرو ،بی واسطه توسط تجار پاکستانی به قیمت سی هزار تومان از باغداران خریداری میشد.
این محصول سپس از پاکستان به بازارهای هند فرستاده میشود و در آنجا با بسته بندیهای هندی و به عنوان محصول این کشور به مناطق مختلف جهان از جمله بنگلادش و سایر کشورهای عربی و ارو پایی صادر میشود و ارزش افزوده چند برابری آلوی خرو ،عاید اقتصاد هندوستان میشود.
تجار پاکستانی امسال اما به بهانه های مختلف از خرید آلوی خرو به قیمت 30 هزار تومان امتناع میکنند و برای هرکیلو آلو ی خشکباری ،پیشنهاد خرید 20 هزار تومان را میدهند .
این در حالیست که برای هریک کیلو آلو خشک (معروف به بخارا) به حدود 5 کیلو آلوی تر نیاز است و فرایند فرآوری آلو برای خود کشاورز حدود 23 هزار تومان هزینه در بر دارد.
درتماس تلفنی با یکی از این تجار پاکستانی که هر سال خریدار آلوی خرو و عرضه کننده آن در بازار کراچی است ،علت را جویا شدم .
آل شیخ گفت : امسال آلوی رقم شمسی خرید نداریم چون بازاری برای عرضه ندارد و مدل کبرایی را هم کیلویی 20 هزار تومان میخریم، چون بیشتر نمی ارزد.
یکی از صادر کنندگان آلو میگوید :تجار پاکستانی امسال بد قولی کرده اند و بدهیهای سال گذشته به باغداران خرو را پرداخت نکرده اند.
یکی دیگر از باغداران خرو ،خواستار حمایت بیشتر جهاد کشاورزی است و میگوید: در صورت بازاریابی مناسب جهاد کشاورزی ، ارزش افزوده این محصول تا چهار برابر افزایش خواهد یافت.
این در حالیست که ، رضایی ،مدیر صنایع غذایی و فرآوری جهاد کشاورزی خراسان رضوی از میزان تولید و فرآوری آلو در خرو ابراز بی اطلاعی میکند.
علیرضا ارزانی ،رئیس اتحادیه آجیل وخشکبار مشهدمیگوید: برای ایجاد بزرگترین شهرک تخصصی آجیل و خشکبار و حبوبات کشور در مشهد مقدس در20 هزار هکتار زمین با سرمایه گذاری 100 درصدی بخش خصوصی تلاش میکنیم اما درگیر و دار دریافت مجوزها هستیم که اگردولت در بحث مجوز ها حمایت لازم را از بخش خصوصی انجام دهد، زمینه مناسبی برای عرضه خشکبار به ویژه آلوی خشکباری به عنوان محصول منحصر به فرد و با کیفیت آلو فراهم میشود.
نهم آبان جشنواره آلو درخرو برگزار می شود؛ جشنواره ای که می تواند فرصتی برای معرفی این محصول به سرمایه گذاران باشد تا آنان با فراهم کردن زیرساختهای مناسب برای فرآوری بهداشتی و صنعتی و بسته بندی مطلوب این محصول در حجم انبوه باعث اشتغالزایی و کارآفرینی در استان خراسان رضوی شوند .
اکرم جعفری