"حب الحسین یجمعنا"
مشارکت چند ده میلیونی زائرانی از سراسر جهان در راهپیمایی اربعین با "شعار حب الحسین یجمعنا"، فراتر از یک مراسم آئینی می تواند کارکردهای ملموسی در حل بسیاری از چالش های پیش روی جهان امروز داشته باشد.
چند سالی است که مراسم راهپیمایی اربعین با شکوه و عظمت بی مثالی در عراق برگزار می شود و میلیونها نفر از دوستداران و شیعیان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) از سراسر جهان خود را به کربلا می رسانند تا در این مراسم روحانی شرکت نمایند.
یکی از نکات مهم این راهپیمایی این است که هر سال نسبت به سال گذشته با شکوه وعظمت و مشارکت گسترده تر مردم برگزار می شود و این مهم بیانگر این است که این مراسم خارج از اراده دولت ها با روح و جان و فطرت پاک انسانها سر و کار دارد و به همین دلیل علی رغم سکوت رسانه هایی که بی ارزش ترین و حتی ضد ارزش ترین رخدادهای جهان را در معرض افکار عمومی قرار می دهند، آئین اربعین راه خود را در دل های مردم جهان می گشاید و هر سال بر تعداد شرکت کنندگان در این مراسم افزوده می شود.
در آستانه اربعین، این راهپیمایی این روزها هم با شکوه تر از سال گذشته و با مشارکت گسترده مردم از سراسر جهان در مسیرهای مختلف منتهی به شهر کربلا در حال برگزاری است. حضور چند ده میلیونی مردم در راهپیمایی اربعین و اشتیاق دهها میلیون نفر دیگر برای حضور در این مراسم که به دلایل مختلف چون نبود زیر ساخت های لازم در عراق نتوانسته اند در این مراسم حضور داشته باشند بیانگر این نکته مهم است که این مراسم علاوه برکارکردهای ملی و منطقه ای می تواند تحت شعار "حب الحسین یجمعنا" میان همه فرزندان حضرت آدم پیوند برقرار کرده و به حل بسیاری از چالش های جهانی کمک شایان نماید.
البته آنچه سبب شده است که راهپیمایی اربعین ظرفیت چنین کارکردهای عظیمی را داشته باشد مبتنی بر ارزش های جهان شمول این مراسم چون خداجویی، عدالت خواهی، ظلم ستیزی و ارزش هایی از این نوع است.
بر مبنای همین ارزش های جهان شمول، به چند ویژگی و کارکرد راهپیمایی اربعین اشاره می شود:
1/ فرامذهبی بودن مراسم اربعین: این مراسم تنها اختصاص به شیعیان ندارد، بلکه در این مراسم بسیاری از پیروان اهل سنت، مسیحیت، یهودیت و ایزدی ها وصائبی های عراق و سایر کشورهای جهان شرکت می جویند.
2/ فراملی بودن مراسم اربعین: در مراسم اربعین هزاران نفر از کشورهای مختلف اروپایی، امریکایی، آسیایی وافریقایی با ملیت ها ونژادهای گوناگون شرکت می کنند و صلح وهمزیستی مسالمت آمیز بر پایه ارزش های انسانی والهی را در زیر پرچم امام حسین علیه السلام به نمایش می گذارند.
3/ امکان تغذیه واسکان جمعیت: آنچه که حیرت ناظران جهانی را در این روز بزرگ برانگیخته چگونگی امکان تغذیه و اسکان جمعیت نزدیک به 30 میلیون نفر است.
4/ تقویت روحیه ایثار و از خود گذشتگی و هم نوع دوستی؛ در این باره مهمان نوازی و آرزوی هر فرد برای اینکه در این مسیر خدمتی به شرکت کنندگان در آئین راهپیمایی اربعین نمایند مثال زدنی است.
5/قدرت نرم مسلمانمان: این حضور نشان میدهد که مکتب حسینی از قابلیت و قدرت بسیج بالایی برخوردار است که مشابه آن را در جهان امروز (که در معرض هجوم افسارگسیخته فرهنگ غرب قرار گرفته و باعث تکه تکه شدن هویتهای جمعی شده است) نمیتوان سراغ داشت.
6/ نماد ظلم ستیزی مکتب حسینی: این حضور باعث آشنایی افکارعمومی بینالمللی با ماهیت ظلم ستیزی مکتب حسینی و نمادهای عینی آن تاسوعا ـ عاشورا و اربعین میشود و در عین حال با بازخوانی واقعه جانسوز عاشورا چهره عاملان و مسببان این واقعه را در چهره حکومت های دیکتاتوری و جنگ افروز کنونی برای افکار عمومی بینالمللی معرفی میکند.
7/ از سویی این مراسم و حضور چند ده میلیونی انسانی با تنوع قومی، دینی ومذهبی نشان می دهد که گروههای تکفیری چون القاعده یا داعش و کسانی که در ترویج این گروهها نقش داشته اند هیچ سنخیتی با اسلام راستین ندارند.
8/تقریب مذاهب: حضورمیلیونها نفر از مسلمانان جهان اعم از شیعه وسنی در این مراسم نشان می دهد که راهپیمایی اربعین ظرفیت تقریب مذاهب را نیز در بر دارد که این مسئله خود می تواند بخش اعظم تبلیغات رسانه های بیگانه در اختلاف افکنی میان شیعیان واهل تسنن را خنثی نماید.
9/ اهمیت نیروهای مردمی یا حشدالشعبی: حضور میلیونها زائر در اربعین از سویی نمایشگر کارکردهای نیروهای مردمی است که در عین مبارزه با تروریسم با کمک به دولت عراق توانستند امنیت را برقرار کنند ودر واقع مراسم اربعین این ظرفیت و کارکرد های این نیروها نیز به نمایش گذاشته می شود.
10/ رابطه مستقیم بومی بودن امنیت با دوام آن: روند تامین امنیت میلیون ها زائر نشان میدهد که هرچه عوامل و زمینههای تامین امنیت بومی و مردمی باشد به همان میزان ضریب، دوام و قوام آن نیز افزایش مییابد. از این رو حضور نظامیان خارجی و پایگاههای امریکایی در منطقه بیش از اینکه باعث ثبات باشد به ناامنی دامن می زند همانطور که تاکنون در عمل دخالت های امریکا در منطقه این موضوع را به اثبات رسانده است.
11/ روشنگری در جهان: نمود جهانی و به نوعی تبلیغ اربعین در جامعه جهانی تأثیرگذار است. غرب بهخصوص طی دو دهه گذشته تلاش زیادی بکار بسته تا اسلام را عامل تفرقه دشمنی میان ملتها معرفی کرده و پیروان آن را در حال سرخورده شدن از آن و رها کردن دین جلوه دهد. غرب طی سالهای اخیر با برجستهسازی جایگاه گروههای تروریستی نظیر داعش وانمود میکرد اسلام در حال منزوی و مطرود شدن در جغرافیای خود است چه رسد به اینکه بخواهد در جغرافیای غیر اسلامی توجهی را برانگیزد. راهپیمایی چند ده میلیونی اربعین در عراق که در مقیاسهای دیگری در بعضی دیگر از کشورهای اسلامی منطقه تکرار می شود نشان می دهد که اسلام همچنان بالنده است.
12/ حرکت اربعین از سویی با الگوگیری از حرکت امام حسین (ع) ناظر بر عزتطلبی و ذلتگریزی ونفی استکبار خارجی و استبداد داخلی است.
13/ در حالی که در ماههای اخیر حجم تبلیغات مسموم رسانه های بیگانه برای اختلاف افکنی میان دو ملت ایران و عراق به اوج خود رسیده است، مراسم اربعین خنثی کننده این فضای دروغین و نمایانگر وحدت و برادری دو ملت و دو دولت ایران وعراق است.
14/ منجی طلبی: همه ادیان الهی و مکاتب بشری وعده منجی را داده اند و آئین اربعین با شعار "حب الحسین یجمعنا" می تواند فرصتی برای مهیا کردن زمینه ظهور منجی و سعادت همه انسانها در جهان شود.
با این اوصاف روشن است که چرا رسانه های خارجی به ویژه غربی مایل نیستند پیام این واقعه بزرگ به جهان منتقل گردد، به راستی اگر پیام اربعین به همه برسد و بدین وسیله آتش اختلاف در میان ادیان و مذاهب و اقوام مختلف فروکش کند، آیا جایی برای مستکبران باقی خواهد ماند؟
اینجاست که مشخص می شود چرا رسانههای خبری دنیا که گاهی سخیفترین موضوعات را به خبر تبدیل و به دنیا مخابره میکنند در برابر اربعین با همه ارزشهای خبریاش، رویکرد سکوت و سانسور را اختیار می کنند. باید پی برد که اربعین برای آنها چقدر نگرانکننده است و تا چه حد بیم دارند از اطلاع افکار عمومی دنیا از این رویداد؛ و این ترس و دلواپسی از ظرفیتسازی این رویداد است.
--------------------------------------------------
رضا محمدمراد