توصیه وزیر صمت به خودروسازان
دنبال شرکای جدید برای تولید مشترک باشید
به خودروسازان توصیه کردیم تولید مشترک خودرو را با شرکای جدید پیگیری کنند
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای رضا رحمانی در حاشیه دیدار با فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی ایران در جمع خبرنگاران با اشاره به برنامه تولید خودروی مشترک گفت: از آنجا که عملکرد برخی شرکای سابق در زمان تحریم مناسب نبود،
به خودروسازان توصیه کردیم تولید مشترک خودرو را با شرکای جدید پیگیری کنند.
وي افزود: تولید خودروهای مشترک، همیشه در برنامه بوده و به تعداد شرکتهای تولیدکننده، این موضوع میتواند مصداق داشته باشد.
وی با بیان اینکه این موضوع دولتی نیست، اضافه کرد: شرکتها خودشان با هم مذاکره دارند از آنجا که عملکرد برخی شرکای سابق در زمان تحریم مناسب نبود، به شرکتها توصیه کردیم سراغ شرکای جدید از کشورهای جدید بروند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با اشاره به جلسه روز گذشته ستاد تنظیم بازار گفت: دولت برای حمایت از کشاورزان و ذخیره کردن میوه مورد نیاز در ایام پایانی سال، اقدام به خرید سیب تولیدی کشور کرده است تا در ایام پایانی سال، شاهد اعمال محدودیت روی صادرات این محصول نباشیم.
آقای رحمانی افزود: قرار است تعاون روستایی خرید تضمینی سیب را انجام دهد که برای شب عید ذخیره کنیم، البته قیمت هنوز معلوم نیست.
وی اضافه کرد: پایین بودن قیمت سیب، باعث خسارت به برخی تولیدکنندگان شده بود، اما تصمیم برای خرید تضمینی هم به نفع تولیدکنندگان و هم به نفع بازار شب عید است. به همین دلیل، سیب تولیدی خریداری شده، در ایام پایانی سال و شب عید توزیع خواهد شد.
وزیر صنعت گفت: همچنین در جلسه روز گذشته ستاد تنظیم بازار، مقرر شد دادن تسهیلات به واحدهای کنسانتره سیب در اولویت قرار گیرد، زیرا بخشی از سیب تولیدی، مورد نیاز و مصرف اینگونه واحدهاست.
وزیر صنعت با بیان اینکه سیاست دولت این است که هیچ تصمیمی بدون مشورت با بخش خصوصی گرفته نشود، افزود: روال ما نیز بر همین است، چنانچه میبینیم امسال تغییرات در بخشنامهها کمتر از سال قبل بوده است.
اختلاف نظر در باره واردات بدون انتقال ارز
رحمانی در نشست صبحانه کاری با اعضای هیئت رئیسه، روسای اتاقهای بازرگانی و تشکلهای وابسته به اتاق گفت: در روزهای آینده در جلسهای با رئیس کل بانک مرکزی، مسائل و مشکلات ارزی تجار را بررسی خواهیم کرد زیرا ما با واردات بدون انتقال ارز به صورت محدود و کنترل شده، موافق هستیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه در شرایط جدید باید ارتباط تنگاتنگی بین وزارت صمت و اتاق بازرگانی وجود داشته باشد، گفت: اگر کالایی در زمانی که ممنوعیت واردات وجود نداشته است به کشور وارد شده از نظر ما محدودیتی برای ورود ندارد و البته این نظر وزارت صنعت نیز به بانک مرکزی اعلام شده است.
اصلاح بسیاری از مصوبات بازگشت ارز صادراتی
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: ۸۰ درصد مصوبات بازگشت ارز صادراتی در مقایسه با سال گذشته، اصلاح شده و این اصلاحات نتیجه جلسات تخصصی با فعالان اقتصادی بوده است.
وی اضافه کرد: اگر کالایی در گمرک ها زیاد است ناشی از درایت است. به این معنا که ما با پیش بینی شرایط آینده از فعالان اقتصادی درخواست کرده ایم که کالاها را بیش از حد نیاز معمول کشور وارد کنند تا قدرت تدافعی در شرایط تحریم وجود داشته باشد.
آقای رحمانی، ازدیاد کالا در گمرک ها را بیشتر مرتبط با کالاهای اساسی دانست و گفت: اگر کالاهای اساسی و نهادههای تولید در گمرک ها به وفور موجود است، نباید نگاه منفی به آن داشت. این در شرایطی است که برخی کالاهای اساسی را با توجه به شرایط کنونی تولید داخلی، توزیع نخواهیم کرد که نمونه آن برنج است. ضمن آنکه واردات به منظور ذخیره احتیاطی صورت گرفته، اما اجازه توزیع در بازار داخل داده نخواهد شد.
وی از فعالان اقتصادی خواست با هماهنگی اتاق بازرگانی هر ماه و یا حداکثر دو ماه یک بار گرد هم آیند تا در جلسات مشترک با وزیر و معاونان وزارت صنعت، مسائل را پیگیری کنند.
اولویت های اصلی امسال وزارت صمت
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد تسهیلات پرداخت شده به بخش صنعت، ۲۷ درصد بوده است که اگر تمدید بازپرداخت این وامها را از آن کم کنیم، این سهم به ۱۸ درصد میرسد.
آقای رحمانی سه اولویت اصلی امسال وزارت صنعت معدن و تجارات را ساخت داخل، تنظیم بازار و صادرات برشمرد و افزود: حمایت از ساخت داخل از اصول کاری ما است که از آن کوتاه نمیآییم بنابراین تکلیف است که ساخت داخل را جدی بگیریم.
وزیر صمت گفت: در این باره تا سال ۱۴۰۰ بناست ۱۰ میلیارد دلار واردات را در رشتههای مختلف صنعتی به ساخت داخل تبدیل کنیم که از این میزان ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار مربوط به معدن و صنایع معدنی و یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار مربوط به خودرو و قطعات خودرو است.
وی با بیان اینکه در تنظیم بازار، قیمت بیش از ۱۰۰ قلم کالا و تولید ۴۴ محصول را رصد و نظارت میکنیم، افزود: در جلسه روز گذشته ستاد تنظیم بازار را مکلف کردیم تا واحدهای ذی ربط، سیب شب عید را از هم اکنون خریداری کنند تا هم مشکل باغداران حل شود و هم آخر سال مشکل محدودیت و ممنوعیت صادرات را نداشته باشیم.
برنامه اصلی صمت، تشویق صادرات
آقای رحمانی ادامه داد: در حوزه صادرات نیز برنامه اصلی ما تشویق به صادرات است که این صادرات میتواند در حوزههای مختلف به ویژه پتروشیمی، فلزات، کاشی و سرامیک و صنایع غذایی انجام شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه از ۵ آبان عضویت ایران در اوراسیا اجرایی میشود، گفت: با عضویت ایران در اوراسیا، ۵۰۲ قلم کالای ایرانی و ۳۶۰ قلم کالای اتحادیه اوراسیا از تعرفه ترجیحی برخوردار میشوند که این فرصتی برای تولید کنندگان و صادر کنندگان ایرانی برای ورود به بازار اوراسیا و سهم گرفتن از آن است.
واگذار اموال مازاد خودروسازان
وی با بیان اینکه تاکید شده تا خودروسازان به منظور تامین منابع مالی خود اموال مازاد خود را واگذار کنند، افزود: به وزیر امور اقتصادی و دارایی گفتم ایران خودرو در بانک پارسیان سهام دارد هر موقعی که مقرر کنید و در هر دفتری که مشخص کنید حضور پیدا میکنیم و کار واگذاری را انجام میدهیم.
رشد اقتصادی در بهار امسال
آقای رحمانی با اشاره به اینکه در چهار ماه پایانی سال گذشته، رشد اقتصادی کشور منفی ۹ درصد بود اضافه کرد: سه ماهه نخست امسال رشد اقتصادی مثبت شد و در شهریور امسال نیز قیمت شاخصهای بهای تولید کننده ۱۲ درصد کاهش یافت.
وی با بیان اینکه بانک جهانی پیش بینی کرده رشد اقتصادی کشور در سال آینده مثبت میشود، گفت: این رشد اقتصادی را که از نظر ما، هم اکنون اتفاق افتاده، مدیون فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و صادرکنندگان هستیم و این رشد در حالی اتفاق افتاد که تحریم کنندگان ما فکر میکردند در سه ماهه آخر سال گذشته، اقتصاد کشور ما تعطیل میشود، اما میبینیم مقاومتها نتیجه داده است طوری که از ۴۴ قلم کالای تولیدی که مورد رصد روزانه ما است در بیش از دو سوم آن افزایش تولید در شش ماهه نخست سال داشتیم.
وزیر صنعت با اشاره به برنامههای وزارتخانه برای به ظرفیت رساندن واحدهای تولیدی افزود: اگر بتوانیم ظرفیت فعالیت واحدهای تولیدی را ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش دهیم این اقدام گامی در جهت خودکفایی است اقدامی که از سال گذشته در موضوع لاستیک خودروها که ۷۰ درصد آن وارداتی بود آغاز شد که پیش بینی میشود در ۲ تا ۳ سال آینده در این محصول نیز خودکفا شویم.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران
کارتهای بازرگانی، رتبهبندی میشود
حمیدرضا زادبوم در نشست صبحانه کاری وزیر صنعت با فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی ایران افزود: ثبت سفارش برای کارتهای بازرگانی صادر شده در سالهای ۹۷ و ۹۸ واحدهای تولیدی، آزاد است ضمن اینکه در صدد هستیم برای تجار نیز ثبت سفارش آزاد شود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران گفت: با همکاری اتاق بازرگانی ایران و مرکز رتبهبندی آن، در حال رتبهبندی کارتهای بازرگانی هستیم و پس از آن میتوانیم موارد استثنا شده را راحتتر اعمال کنیم.
وی درباره برخی مشکلات در نرخگذاریهای گمرک گفت: سازمان توسعه تجارت، عضو موثر کمیته نرخگذاری است و میتوانیم این مسائل را پیگیری کنیم؛ بنابراین هر کدام از فعالان اقتصادی اگر در این باره مشکل و یا پیشنهادی دارند به ما منتقل کنند ما هم در کمتر از یک هفته موارد را مطرح و تصمیم گیری میکنیم.
آقای زادبوم با اشاره به تعرفه ترجیحی با کشورهای مختلف از جمله اوراسیا افزود: این مذاکرات و اجماع نظر روی اقلام کالایی، روند سختی است. از پنجم آبان تعرفه ۸۶۲ قلم کالا برای تجارت با اوراسیا حذف میشود و تا ۶ ماه نمیتوانیم آن را تغییر دهیم.
وی ادامه داد: پس از یک سال مذاکرات، تجارت آزاد با این ۵ کشور که مهمترین آنها روسیه است، آغاز میشود و ۸۰ تا ۸۵ درصد کالاهای مورد مبادله بدون تعرفه خواهد شد.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به برخی انتقادات درباره صدور مجوزهای نمایشگاهی گفت: در این زمینه دو کمیته داشتیم که یکی از آنها منحل شده، در کمیته دوم نیز قرار است از حضور اتاق بازرگانی استفاده کنیم.
معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت
عرضه نکردن ارز به سامانه نیما از سوی منتقدان
آقای جعفر سرقینی گفت: تشکلها و انجمنهای معدنی که به وضع عوارض بر صادرات مواد معدنی خام اعتراض دارند ارز حاصل از صادرات را به سامانه نیما عرضه نکرده اند.
وی افزود: در جلسهای با حضور معاون بانک مرکزی گفتم از آقایانی که در جلسه حضور دارند و مخالف سیاستهای وضع عوارض بر صادرات مواد معدنی مانند سنگ آهن خام هستند بپرسید چقدر ارز در سامانه نیما عرضه کردند؟ که معاون بانک مرکزی فقط سرش را تکان داد و چیزی نگفت.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارتافزود : حتی خطاب به همین تشکلها و انجمنهای معدنی گفتم که پنج تا از بهترین اعضای تشکلهای شما، چقدر ارز به سامانه نیما ارائه کردند؟ گفتند گزارش میکنیم، اما بعد از سه هفته، هیچ فهرستی ارائه نکردند؛ بنابراین اگر جلسه با هدف انجام شدن کاری برقرار میشود اعلام کنید بهترین اعضای اتاق بازرگانی که به کار صادرات اشتغال دارند و مدام از ما انتقاد میکنند آیا ارز را به سامانه نیما ارائه کرده اند؟ شاید همین دوستان حمایتهای تعرفهای ما از زنجیره صنایع معدنی را تحریم تلقی کنند اگر تحریم حمایت از تولید داخل است پس ما تحریم کرده ایم.
آقای سرقینی گفت: سال قبل زمانی که ما درباره مدیریت بازار فولاد، تصمیماتی اتخاذ کردیم در همین اتاق بازرگانی، اتهامات را متوجه ما کردند و گفتند صنعت فولاد و صادرات آن دیگر تعطیل شده است و پرچم سیاه بر بام کارخانجات فولاد افراشته خواهد شد این در حالی بود که صنعت فولاد نه تنها تعطیل نشد بلکه تولید و صادرات آن، رشد داشت طوری که صادرات فولاد، امسال در مقایسه با سال قبل، دو برابر خواهد شد.
وی خطاب به تشکلهای حاضر در نشست افزود: پشت همه تصمیمات، فکر وجود دارد، اما شما اصرار دارید که فقط از فکر شما در تصمیم گیریها استفاده کنیم این طور نیست ما فکر همه را جمع میکنیم، زیرا آنچه که مطلوب نظر شماست کار تولید را در زنجیره دیگر با آسیب مواجه میکند.
مشورت با بخش خصوصی؛ درخواست فعالان اقتصادی از وزیر صنعت
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: درخواست فعالان اقتصادی، مشورت با آنهاست، اما با وجود تأکیدات در قانون و از سوی رئیسجمهور برای مشورت با فعالان بخش خصوصی متأسفانه در عمل این مهم نادیده گرفته میشود.
بهرام شکوری در نشست صبحانه کاری وزیر صنعت با اعضای اتاق بازرگانی و تشکلهای وابسته به آن، کلید هدایت سرمایه به بخش تولید کشور را در گرو ایجاد جذابیت دانست و افزود: متأسفانه در حال حاضر سیاستهای تنبیهی جای معافیتها و مشوقهای صادراتی را گرفته و همین امر مانع ورود سرمایهگذاران به حوزه معدنی و صنایع معدنی شده است.
اطمینان نداشتن از نرخ ارز مانع فعالیت است
رئیس کمیسیون صنایع اتاق ایران هم در این نشست اطمینان نداشتن فعالان اقتصادی از نرخ ارز را بهعنوان مهمترین دغدغه فعالان اقتصادی بیان و از دخالت دولت و شبهدولتیها در قیمتگذاری، کمبود نقدینگی، تصمیمات خلقالساعه و ضعف دیپلماسی اقتصادی انتقاد کرد.
ابوالفضل روغنی گلپایگانی اجرای مصوبات و پیگیری ماده ۴۶ قانون اساسی را از مهمترین خواسته فعالان اقتصادی دانست و گفت: هم اکنون بیشتر مجوزهایی که برای کسب و کارهای جدید صادر میشود، فاقد اعمالنظر کارشناسی است.
اعمالنظر در ثبت سفارش با کارتهای بازرگانی
مسدود بودن ثبت سفارش برای کارتهای بازرگانی صادرشده در سالهای ۹۶ و ۹۷ موضوعی بود که از سوی رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و مدیریت واردات اتاق ایران مطرح شد.
محمد جعفری با بیان ضرورت بازنگری در موضوع این کارت ها، اجرایی شدن تعرفههای ترجیحی کالاهای مبادلهای میان ایران و کشورهای تأمینکننده کالاهای اساسی کشور را در این شرایط ضروری دانست.
موازی کاریها برداشته شود
رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی اتاق ایران هم با انتقاد از موازیکاری میان سازمانهای دولتی گفت: متأسفانه قوانینی که در نحوه فروش و توزیع اجرا میشود، مغایر با توافقی است که در جلسات میان نمایندگان دولتی و فعالان بخش خصوصی انجام میشود.
کاوه زرگران همچنین خواستار لغو قیمتگذاری دستوری شد و افزود: معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بهرغم وظیفهای که در حوزه نظارت بر واحدهای صنفی دارد، به امر دخالت در حوزه واحدهای صنعتی مشغول شده است که همین امر موجب موازی کاری بین این معاونت و دو سازمان غذا و دارو و استاندارد شده است.
دو ساله کردن بازپرداخت تسهیلات، تعیین ارزش کالاهای صادراتی از سوی سازمان توسعه تجارت و نه گمرک، حمایت از واحدهای خوشحساب، جلوگیری از عطف ماسبق شدن بخشنامهها، آزاد کردن واردات کالاهای آرایشی و بهداشتی که مغایر با تولید داخل نیست از دیگر موضوعاتی بود که فعالان اقتصادی در حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح کردند که وزیر و معاونان وی به موارد مطرح شده پاسخ دادند.