اروپا نگران از تهدید اردوغان
فرانسه خواستار توقف فروش سلاح به ترکیه شد
با ادامه عملیات نظامی آنکارا در خاک سوریه فرانسه به جمع کشورهایی پیوست که خواستار تحریم تسلیحاتی ترکیه شدند
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری رویترز از لوکزامبورگ؛
ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه روز دوشنبه گفت: وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا باید تهاجم ترکیه را به سوریه محکوم کنند و خواستار تحریم تسلیحاتی آنکارا شوند و از آمریکا بخواهند نشست ائتلاف مبارزه با داعش را برگزار کند.
اتحادیه اروپا که ترکیه به دنبال پیوستن به آن است حملات هوایی و توپخانهای ترکیه را به شبه نظامیان کردها در شمال شرق سوریه محکوم کرده است. این اتحادیه همچنین از تهدید رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه مبنی بر فرستادن آوارگان به اروپا خشمگین شده است.
لودریان که برای دیدار با همتایان اروپایی خود وارد لوکزامبورگ شده بود گفت: این تهاجم آثار زیانبار انسانی جدی خواهد داشت.
وزیر امور خارجه فرانسه در جمع خبرنگاران افزود: انتظاری که فرانسه از این نشست دارد درخواست مشخص برای پایان تهاجم، موضعی جدی درباره صادرات سلاح به ترکیه و اقدام آمریکا در برگزاری نشست ائتلاف بین المللی علیه داعش است.
اظهارات وی در شرایطی مطرح میشود که تیم فوتبال فرانسه قرار است تا ساعاتی دیگر میزبان تیم ملی ترکیه در راستای رقابتهای مقدماتی یورو ۲۰۲۰ باشد. در فرانسه، برخی درخواست لغو این دیدار را کرده اند.
هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان هم گفت: تهاجم ترکیه که باعث ائتلاف کردها با ارتش سوریه شده است نتیجه معکوس در پی داشته و شرایط را سختتر کرده است.
ماس به خبرنگاران گفت: ما از این موضوع نیز هراس داریم -و قبلا شاهد آن بوده ایم- که این روند باعث تقویت داعش میشود و ما باید از آن جلوگیری کنیم.
آلمان و فرانسه صادرات سلاح را به ترکیه به حال تعلیق در آورده اند. ماس گفت: (کشورهای) اتحادیه اروپا باید در تنظیم خواستههای خود از ترکیه با هم متحد شوند.
اتحادیه اروپا سال قبل ۴۵ میلیون یورو سلاح و مهمات به ترکیه صادر کرد که بر اساس اعلام آژانس اطلاعات اتحادیه اروپا ایتالیا، اسپانیا، انگلیس و آلمان در راس کشورهای اروپایی صادر کننده تسلیحات به ترکیه قرار داشتند.
وزیر امور خارجه اسپانیا نیز گفت: کشورش طرفدار قطع فروش سلاح به ترکیه است.
حمایت شماری از وزیران خارجه اتحادیه اروپا از تحریم تسلیحاتی ترکیه
سران اتحادیه اروپا به دنبال راههایی هستند که با استفاده از آنها تحریم تسلیحاتی اتحادیه اروپا علیه ترکیه را که یکی از اعضای ناتوست تشدید کنند. این تلاش اروپایی در اعتراض به حمله ترکیه به نیروهای کرد مستقر در سوریه صورت میگیرد.
اشتف بلوک وزیر امور خارجه هلند روز دوشنبه گفت: حمله به یک کشور همسایه بر خلاف قوانین بین المللی است و ترکیه باید مانند همه کشورهای دیگر به قوانین بین المللی پایبند بماند.
بلوک در حاشیه نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ گفت: هلند حمله ترکیه به خاک سوریه را محکوم و اعلام کرده است که ما با تحویل سلاح به ترکیه مخالف هستیم. امیدوارم همکاران ما نیز امروز با اتخاذ موضعی مشابه از سوی اتحادیه اروپا موافقت کنند. البته هلند تحویل سلاح به ترکیه را متوقف کرده است و چند کشور دیگر نیز همین کار را کرده اند. حالا باید صبر کنیم و ببینیم کشورهای دیگری که در این مورد صحبتی نکرده اند نیز موضعگیری خواهند کرد یا خیر.
سایمون کاونی وزیر امور خارجه جمهوری ایرلند نیز پیش از آغاز نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا در پاسخ به خبرنگاری که در مورد حمله ترکیه به سوریه پرسید گفت: قرار است امروز در این مورد صحبت کنیم. در اتحادیه اروپا نگرانی فراوانی در خصوص اتفاقاتی که اکنون در سوریه رخ میدهد وجود دارد؛ بنابراین امروز وزیران امور خارجه دیدار میکنند تا ببینیم اتحادیه اروپا تا چه حد میتواند در واکنش به این قضیه عملکرد تاثیرگذاری داشته باشد. باید صبر کنیم و ببینیم نتیجه چه میشود.
ادگار رینکویکس وزیر امور خارجه لتونی گفت: معتقدم که باید در مورد واکنش مناسب اتحادیه اروپا به این موضوع بحث کنیم. فکر میکنم در مرحله نخست اتحادیه اروپا باید متحد و یکپارچه باشد، زیرا اگر متحد نباشیم در هر کاری ناکام خواهیم بود. دوم اینکه من معتقدم که گزینه اعمال تحریک تسلیحاتی علیه ترکیه باید روی میز باشد و ما باید به طور جدی آن را بررسی کنیم. آیا میخواهیم به آن برسیم؟ این نیز بحث دیگری است، زیرا دستیابی به توافق در میان ۲۸ کشور عضو همیشه کار آسانی نیست. در هر صورت من طرفدار فرستادن پیامی قاطع هستم. اگر ما در مورد برخی اقدامات به توافق برسیم، آنگاه من نیز قطعا از موضع مشترک اتحادیه اروپا حمایت خواهم کرد.
الکساندر شالنبرگ وزیر امور خارجه اتریش هم گفت: متوقف کردن عملیات ترکیه کار دشواری است و این کار بر عهده اتحادیه اروپا نیست. ولی ما میتوانیم در مورد تحریم تسلیحاتی تصمیم گیری کنیم. اتریش بسیار جدی طرفدار اعمال تحریم تسلیحاتی است و اگر چنین تحریمی تصویب نشود، آنگاه همه ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا باید به صورت یکجانبه ارسال سلاح به ترکیه را متوقف کنند.
آلمان، فرانسه و هلند پیش از این فروش سلاح به ترکیه را به حال تعلیق در آورده اند.