به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی العربی الجدید، بحران سوخت و فراوردههای نفتی در شماری از شهرهای یمن از جمله صنعا پایتخت این کشور، برای چهارمین هفته متوالی ادامه دارد و شهروندان یمنی و بسیاری از بخشهای صنعتی و تولیدی این کشور متاثر از این موضوع است.
بحران سوخت در یمن از اوایل سپتامبر گذشته آغاز شد و همینکه مردم این کشور هفته گذشته اندکی احساس آرامش و گشایش در اوضاع کردند، بحران بار دیگر گریبانگیر آنها شده است. این در حالی است که سوخت عرضه شده تنها برای سه روز کفاف داد و بار دیگر صفهای طولانی خودروها در پمپهای بنزین پدیدار شد.
مراد المطحنی، یکی از شهروندان یمنی میگوید بیش از ۳۲ ساعت در صف بنزین در خیابان الستین در مرکز صنعا منتظر بوده است تا بلکه بتواند به خودروی خود ۴۰ لیتر بنزین بزند، اما بی فایده بوده است.
مراد در گفتگو با العربی الجدید گفت: بحران، ما را خفه کرده است، من به عنوان جابه جا کننده کالاها در یکی از شرکتها کار میکنم و تلفنم در دو روز گذشته دائم زنگ میخورد,، زیرا مشتریها کالاهای خود را میخواهند و ما اینجا ایستاده ایم و نمیدانیم چه زمانی نوبت ما میرسد تا بنزین بزنیم.
احمد ردمان، صاحب یکی از نانواییهای پایتخت یمن نیز نزدیک به یک هفته است که مغازه خود را تعطیل کرده است و کارگران این نانوایی، منبع درآمد و روزی خود را از دست داده اند. او از کارگران نانوایی خواست تا زمان فراهم شدن سوخت دست از کار بکشند.
عبدالحکیم الشمیری، از دانشجویان دانشگاه صنعا به العربی الجدید گفت: او و بسیاری از دانشجویان به سختی میتوانند هزینه رفت و آمد خود را که در پی نبود سوخت، به شکل سرسام آوری افزایش یافته است، فراهم کنند به گونهای که هر دانشجو برای رسیدن از مناطق دوردست به دانشگاه و بازگشت به خانه به مبلغی در حدود هزار ریال یمن (نزدیک به ۴ دلار) نیاز دارد.
بحران کمبود فرآوردههای نفتی، وخامت اوضاع انسانی یمن را نیز دوچندان کرده است به گونهای که قیمت کالاها و مواد غذایی افزایش یافته و زندگی بسیاری از خانوادههای فقیر و بیمار را تحت تاثیر قرار داده است، زیرا توان تهیه کالاهای اساسی و همچنین دارو را ندارند.
نبیل الشرعبی، از پژوهشگران اقتصادی یمنی به افزایش چشمگیر قیمت مواد غذایی اشاره میکند و میگوید این مسئله باعث افزایش بهای غذای رستورانها شده است. برخی از صاحبان موتور برقهای تجاری تهدید کردند اگر سوخت دیزل برای راه اندازی موتورها نرسد، آنها را خاموش خواهند کرد و همین مسئله درباره داروها و مواد غذایی که به سردخانه نیاز دارند مانند گوشت و لبنیات نیز صدق میکند.
تاثیر بحران فراوردههای نفتی همچنین به بخش کشاورزی نیز رسیده است به گونهای که بسیاری از کشاورزان به دلیل نبود سوخت لازم برای راه اندازی موتورخانهها و همچنین آوردن آب به مزارع و انتقال محصولات خود به بازار، دست از تولید محصولات کشیدند.
بنا به گفته فضل منصور، رئیس انجمن حمایت از مصرف کنندگان، بخش کشاورزی به صورت مستقیم از بحران سوخت ضربه دیده است، زیرا اغلب کشاورزان تولید کننده سبزیجات و میوه در یمن به آبهای سطحی و چاهها تکیه دارند و نبود آب بدلیل خاموش بودن موتورهای آب، باعث از بین رفتن محصولات کشاورزی آنان شده است و از این رو، تاثیر آن بر مصرف کنندگان و کشاورزان برای مدتی طولانی باقی خواهد ماند.
وی در گفتگو با العربی الجدید افزود: برآوردها نشان میدهد ۵۰ درصد از حرکت اقتصادی از جمله صنعت، کشاورزی، بازرگانی و حمل و نقل داخلی و بین شهری متوقف شده و بحران به طور مستقیم بر فعالان این عرصهها تاثیر گذاشته است. این بیکاران جدید به صف طولانی میلیونها فقیری که به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، افزوده میشوند.