آنسوي حمله به نفتکش ايراني در درياي سرخ
حمله به نفتکش ايراني در درياي سرخ با توجه به ميانجيگري ها براي کاهش تنش در روابط ايران و عربستان و خنجر زدن امريکا به متحدانش، تامل برانگيز است.
روز جمعه برخي رسانه ها از حمله راکتي به نفتکش ايراني سابيتي در درياي سرخ خبر دادند. در پي اين حمله سيد عباس موسوي سخنگوي وزارت امور خارجه ايران اعلام کرد: بررسي هاي انجام شده توسط شرکت ملي نفتکش ايران نشان ميدهد که کشتي ايراني از مکاني نزديک به کريدور عبوري اين نفتکش از شرق درياي سرخ، دو بار و به فاصله حدود نيم ساعت مورد هدف قرار گرفته و آسيب ديده است.
سخنگوي وزارت امور خارجه بدون متهم کردن کشور يا گروهي خاطر نشان کرد: در چند ماه گذشته برخي اقدامات تخريبي ديگر نيز عليه نفتکشهاي ايران در درياي سرخ صورت پذيرفته که بررسيها در خصوص عوامل دخيل در اين اقدامات در حال انجام است.
اما با اين حال بسياري از رسانه هاي غربي از جمله بي بي سي در گفتگو با کارشناسان خود انگشت اتهام را به سوي عربستان گرفتند و از احتمال مقابله به مثل ايران و تشديد تنش در منطقه سخن گفتند.
فضاسازي رسانه هاي بيگانه براي تنش آفريني در منطقه در حالي است که تهران تا به پايان رسيدن تحقيقات در باره عوامل اين حمله هيچ کشوري را به دست داشتن در آن متهم نکرده و برخي ميانجيگري ها براي کاهش تنش در روابط ايران و عربستان در جريان است.
بر اساس گزارش ها عمران خان نخست وزير پاکستان قرار است روز شنبه بيستم مهرماه در چارچوب ميانجيگري ميان ايران و عربستان به تهران بيايد و پس از آن راهي رياض شود و با مقام هاي سعودي ديدن کند.
پيش از اين گزارش هايي منتشر شده بود که محمدبن سلمان وليعهد عربستان از عمران خواسته بوده که براي کاهش تنش ميان تهران و رياض پادرمياني نمايد.
عادل عبدالمهدي نخست وزير عراق هم پيش از اين به عربستان رفته بود و از موافقت مقام هاي سعودي براي مشارکت در نشستي با هيات ايراني در بغداد به منظور کاهش تنش خبر داده بود. از اين گذشته محمدبن سلمان هم در مصاحبه اخير خود با شبکه امريکايي سی بی اس با چرخش از مواضع قبلي خود که مدعي بود جنگ را به خاک ايران خواهد کشاند، ابراز امیدورای کرد مشکل با ایران از راه حل سیاسی وآشتی جویانه حل وفصل شود.
از اين گذشته با پشت کردن ترامپ به متحدان خود و مشخص شدن اين واقعيت که امريکا توانايي حمله به ايران را ندارد، به نظر مي رسد انگيزه سعودي ها براي کاهش تنش با تهران افزايش يافته بود.
در چنين شرايطي روز جمعه حمله به نفتکش ايراني در درياي سرخ روي داد و به نظر مي رسد که در وراي اين حمله کساني باشند که از تشديد تنش در منطقه ونزديکي کشورهاي عربي به ايران بيشترين ضرر را مي کنند.
به نظر مي رسد رژيم صهيونيستي يکي از طرف هاي اصلي است که از نزديکي عربستان به ايران خرسند نيست و از طرفي اين نگراني را دارد که ترامپ به اين رژيم هم از پشت خنجر بزند و البته روشن است که اين رژيم بيشترين سود را از حمله به نفتکش ايراني مي برد و بر همين اساس مي توان اين ارزيابي را داشت که تل آويو احتمالا در سازماندهي اين حمله نقش داشته است تا از اتفاقات مثبت در روابط تهران/ رياض جلوگيري نمايد.
------------------------------------
رضا محمدمراد