آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد باید برای فرو نشاندن درگیری ها در سوریه اطمینان حاصل شود.
گوترش گفت: از افزایش درگیری ها در شمال شرق سوریه ابراز نگرانی می کنم. ضروری است که این تنش کاهش یابد. در عملیات های نظامی همیشه باید منشور سازمان ملل متحد و حقوق بشر بین الملل را محترم بشماریم. من به طور ویژه از اوضاع انسانی و شمار قربانیان احتمالی و آوارگان نگران هستم. من به راهکارهای نظامی برای حل مشکلات اعتقاد ندارم بلکه باید برای حل مشکلات ، راه حل های سیاسی را در پیش گرفت و نقشه راهی برای فرایند صلح در سوریه ترسیم کرد. یکی از مسائل روشن این است که هر راه حل دیگری که برای سوریه ارائه بشود باید حاکمیت و استقلال سوریه را محترم بشمارد.
وی در پاسخ به اين سوال که آیا تصور نمی کنید که استقرار نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد در شمال شرق سوریه راه حل کاهش نزاع در این منطقه است، گفت: همانطور که از اسم این نیروها هم بر می آید باید اول صلح باشد تا آنگاه این نیروها از آن پاسداری به عمل آورند. وقتی در شمال شرق سوریه صلح و آرامشی نیست، نیروهای پاسدار صلح نیز نمی توانند آنجا مستقر شوند. باید ابتدا توافق صلح صورت بگیرد و پس از آن به استقرار نیروهای پاسدار صلح در آنجا اندیشید. آنچه ما هم اکنون به دنبال آن هستیم این است که تنش کاهش یابد. من برای سوریه و منطقه ادلب نگران هستم.
گوترش گفت: درباره وضعیت پناهجویان سوری در ترکیه، دولت ترکیه به من اعلام کرد هرگونه تحرک پناهجویان بر اساس اصل اراده و اختیار پناهجویان صورت خواهد گرفت.
دبیر کل ناتو: ترکيه خويشتندار باشد
ینس استولتنبرگ دبیر کل ناتو اعلام کرد این سازمان از ترکیه انتظار دارد در عملیات نظامی خود در شمال سوریه خویشتنداری نشان دهد.
استولتنبرگ در گفتگو با خبرنگاران پس از دیدار با کریاکاس میتسوتاکیس نخست وزیر یونان در آتن اعلام کرد: "من از ترکیه انتظار دارم خویشتنداری نشان دهد و اطمینان حاصل کند که اقداماتشان در شمال سوریه سنجیده و متناسب باشد و از درد و رنج انسانی بیشتر اجتناب کند".
وی افزود: "ما باید به یاد داشته باشیم که لازم است به ایستادن در کنار یکدیگر در مبارزه مشترک خود با دشمن مشترک, که داعش است, ادامه دهیم".
مخالفت السيسي با تجاوز ترکيه به سوريه
عبدالفتاح السیسی رئيس جمهور مصر در دیدار با عبدالله دوم پادشاه اردن مخالفت خود را با تجاوز نیروهای نظامی ترکیه به قلمرو و حق حاکمیت سوريه اعلام کرد.
سیسی هشدار داد، اقدام ترکیه پیامدهای منفی برای ثبات و امنیت منطقه در پی خواهد داشت.
حمايت قطر از تجاوز ترکيه
شبکه تلویزیونی الحدث اعلام کرد قطر بر خلاف اجماع کشورهای عربی, از حمله نظامی ترکیه به شمال شرق سوریه حمایت کرد.
خبرگزاری آناتولی در این باره نوشت, خالد بن محمد وزیر دفاع قطر در گفتگوی تلفنی با همتای ترکیه ای خود, پس از دریافت اطلاعاتی از عملیات چشمه صلح در شمال شرق سوریه, حمایت کشورش را از این عملیات اعلام کرد.
کشورهای اروپایی عضو شورای امنیت: ترکیه باید عملیات نظامی خود را در سوریه متوقف کند
پنج کشور عضو اتحادیه اروپا در شورای امنیت سازمان ملل متحد, اعلام کردند: از ترکیه می خواهیم به عملیات نظامی خود در شمال سوریه پایان دهد.
پس از پایان یافتن نشست فوق العاده شورای امنیت سازمان ملل متحد که در پشت درهای بسته برگزار شد، نمایندگان پنج کشور عضو اتحادیه اروپا در شورای امنیت, "بلژیک، فرانسه، آلمان، لهستان، انگلیس" و همچنین استونی با شرکت در کنفرانسی خبری بیانیه مشترک خود را قرائت کردند.
در این بیانیه آمده است: ما عمیقاً از عملیات نظامی ترکیه در شمال شرق سوریه ابراز نگرانی می کنیم و از این کشور می خواهیم که عملیات نظامی یکجانبه خود را متوقف کند.
از سرگیری درگیری در شمال سوریه، بر درد و رنج غیرنظامیان می افزاید و شمار آوارگان را افزایش می دهد و امنیت سوریه و منطقه را تهدید می کند.
عملیات نظامی یکجانبه به سود همپیمانان نیست و خطر افزایش بی ثباتی را در سوریه ایجاد می کند و ای بسا زمینه را برای بازگشت داعش فراهم آورد و امنیت را در خاورمیانه و اروپا در معرض تهدید قرار دهد.
با تشکیل منطقه امن در شمال سوریه، تاکید می کنیم که بازگشت پناهجویان سوری به کشورشان بر اساس اختیار و اراده آنها باشد و این بازگشت، بازگشتی ایمن باشد. ما می خواهیم این مسئله را توضیح دهیم که اگر مصلحت آوارگان سوری در ترکیه نادیده گرفته شود اتحادیه اروپا هیچ مشارکتی ارائه نخواهد کرد.
ترکیه یکی از اعضای ناتو و عضو ائتلاف بین المللی ضد داعش است. ما به نقش مهم ترکیه در پذیرا شدن آوارگان سوری اذعان می کنیم و تمایل داریم کمک های بشردوستانه به دست افراد نیازمند در سوریه برسد. همچنین بر ضرورت احترام گذاشتن به حاکمیت سوریه و یکپارچگی سرزمینی این کشور تاکید می کنیم. با این حال بحران سوریه از طریق در پیش گرفتن فرایند سیاسی مبتنی بر قطعنامه 2254 حل و فصل می شود. در این عملیات نظامی هیچ طرفی نباید آسیب ببیند.
نروژ صادرات سلاح را به ترکیه متوقف می کند
وزیر امور خارجه نروژ از تعلیق صادرات سلاح به ترکیه خبر داد. اینه اریکسن سوریده با اشاره به اقدام نظامی آنکارا علیه نیروهای کرد در شمال سوریه گفت: نروژ صادرات سلاح به ترکیه را به حال تعلیق در می آورد.
وی با اشاره به شرایط و اوضاع پیچیده منطقه که به سرعت در حال تغییر است, افزود وزارت امور خارجه به عنوان اقدام پیشگیرانه هرگونه تقاضای جدید برای صادرات تجهیزات دفاعی را به ترکیه متوقف می کند.
وی افزود وزارت امور خارجه نروژ همچنین همه مجوزهای صادرات سلاح که پیشتر صادر شده بودند را دوباره بررسی می کند.
نماینده آلمان در سازمان ملل: حمله ترکیه به سوریه باعث بی ثباتی بیشتر می شود
یورگن شولز نماینده آلمان در سازمان ملل گفت: ما عمیقاً نگران عملیات نظامی ترکیه در شمال شرقی سوریه هستیم. ما از ترکیه می خواهیم که اقدامات نظامی یک جانبه را متوقف کند، زیرا ما اعتقاد نداریم که این مسئله به نگرانیهای اساسی امنیتی ترکیه پاسخگو خواهد بود. افزایش درگیریهای نظامی در شمال شرق سوریه تنها سبب افزایش بی ثباتی در منطقه می شود و این موضوع در کل منطقه، رنج های غیرنظامیان را تشدید کرده و آوارگی افراد بیشتری را به همراه می آورد و سبب افزایش بیشتر آوارگان در خارج از سوریه و آوارگان در داخل این کشور و منطقه خواهد شد.
وی افزود: اقدام نظامی یک جانبه از طرف ترکیه پیشرفت های حاصل شده توسط ائتلاف جهانی ضد داعش را تهدید می کند. این امر امنیت شرکای محلی ائتلاف از جمله نیروهای دموکراتیک سوریه را تضعیف می کند و ثبات موجود در شمال شرقی سوریه را به خطر می اندازد و زمینه تجدید حیات داعش را فراهم می کند. داعش تهدیدی جدی برای امنیت منطقه ای، بین المللی و اروپا است.
او گفت: هرگونه تلاش برای تغییر بافت جمعیت منطقه غیرقابل قبول خواهد بود.