به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ هاآرتص نوشت: تصمیم ترامپ برای خارج کردن نظامیان آمریکایی از سوریه زمینه را برای دیگر بازیگران فراهم میکند تا به منافعشان در سوریه دست یابند و این چیزی است که باید اسرائیل را نگران کند.
این روزنامه در گزارشی به قلم عاموس هارل در پایگاه اینترنتی خود نوشت: تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای برداشتن صدها نظامی آمریکایی از مسیر، آن هم در زمانی که ترکیه آماده حمله به جنوب شرقی سوریه است، خبر بدی برای متحدان آمریکا در منطقه است. ترامپ به این وسیله و با رها کردن جنگجویان کرد که مورد اعتمادترین متحدان آمریکا در سوریه هستند، به اقدام خطرناک ترکیه چراغ سبز نشان داد.
این اقدام رئیس جمهور، راه را برای دیگر بازیگران در جولانگاه سوریه هموار کرد تا منافع خود را محقق کنند: مهمترین این بازیگران، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه و پس از آن داعش است، و دیگر بازیگران غیرمستقیم عبارتند از دولت سوریه و دو حامی بزرگ آن، یعنی روسیه و ایران. از نظر اسرائیل، این نشانه هشدار دهنده دیگری مبنی بر این است که این رئیس جمهور - که تاکنون به عنوان بزرگترین دوست اسرائیل در واشنگتن قلمداد میشد- دیگر قابل اعتماد نیست.
به نظر میرسد ترامپ از هر گونه مشارکت نظامی آمریکا در خاورمیانه اجتناب میکند. وی در این باره همان ملاحظات باراک اوباما، رئیس جمهور قبلی را دارد. ترامپ دسامبر ۲۰۱۸ اعلام کرد همه دو هزار نظامی آمریکایی را از خاک سوریه خارج خواهد کرد. این تصمیم وی جیمز ماتیس، وزیر دفاع وقت را عصبانی کرد، به طوری که استعفا کرد، اما در هر صورت، این تصمیم بعداً به هم خورد. آمریکا هنوز بیش از هزار نظامی در گوشه شمال شرقی سوریه دارد که به طور عمده یگانهای اطلاعاتی و کماندوها و یگانهایی هستند که در حمایت از ”نیروهای دموکراتیک سوریه“ فعالیت میکنند. ”نیروهای دموکراتیک سوریه“ متشکل از گروههای ضد دولت مرکزي سوريه است که به طور عمده متشکل از کردهاست.
کردها با حمایت آمریکایی ها، از افتادن دوباره این منطقه به دست ارتش سوریه جلوگیری کردند. در اردوگاه الهول، حدود ۷۰ هزار نفر که اهل مناطق تحت کنترل داعش هستند، همچنان تحت نظر کردها هستند. بسیاری از آنها اعضای خانواده ترویستهای جهادی هستند و این اردوگاه بستر اصولگرایی افراطی خشونت آمیز محسوب میشود. اگر سوریه این منطقه را تصرف کند، ممکن است موجب پراکنده شدن ساکنان این اردوگاه در منطقهای بزرگ شود، و تهدید احتمالی از سوی نسل بعدی داعش را تشدید کند.
با وجود این، از دیدگاه اردوغان، تروریستهای واقعی کردها هستند. وی مدت هاست اعلام کرده است میخواهد منطقهای امن ایجاد کند، که بخش عمده آن در خاک سوریه تحت کنترل کردها خواهد بود؛ منطقهای با حدود ۴۵۰ کیلومتر طول و ۳۰ کیلومتر عرض که در امتداد مرز قرار دارد. اردوغان همچنین گفته است قصد دارد یک میلیون آواره سوری را که هم اکنون در ترکیه هستند، در آن منطقه اسکان دهد. وی تصریح کرد راه دیگر، فراهم کردن امکان انتقال آوارگان به کشورهای حاشیه رود فرات است که با ترکیه هم مرز هستند؛ گزینهای که این کشورها چندان از آن استقبال نمیکنند.
تصمیم کاخ سفید درباره خارج کردن نظامیان آمریکایی، ساعت ۱۱ شب یکشنبه به وقت واشنگتن اعلام شد، و در ابتدا تحت الشعاع بحران سیاسی بر سر استیضاح ترامپ در پی رسوایی اوکراین قرار گرفت. اما صاحبنظران و کارشناسان مستقل خیلی زود شروع به ابراز نفرت خود از این ایده کردند، که ظاهراً بازتاب احساسی مشابه در محافل پنتاگون و تا حدی در وزارت خارجه بود.
اگر ترکیه به این منطقه حمله کند، ممکن است کردها جنگی چریکی علیه ترکیه راه بیندازند و در آینده دوستان جدیدی به جای آمریکا پیدا کنند. همچنین ممکن است سران رژیمهای طرفدار آمریکا در خاورمیانه از خود بپرسند دیگر چقدر میتوان به ترامپ اعتماد کرد.
به نظر میرسد این امر درسی برای اسرائیلیها هم دارد. همین چند ماه پیش بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و وزیرانش در مراسم تحقیرآمیزی که توافق بر سر بلندیهای جولان به اسم رئیس جمهور آمریکا تمام شد، با یکدیگر رقابت میکردند. از آن پس، دیگر از وعده امضای پیمان دفاعی بین دو طرف، که در آستانه انتخابات دوم تحت الشعاع قرار گرفت، خبری نیست. بار دیگر باید از خود پرسید آیا نتانیاهو به قیمت فاصله گرفتن از دموکراتها و تضعیف حمایت دیرینه دوحزبی از اسرائیل در واشنگتن، بیش از حد به ترامپ تکیه نکرده است.