در مراسم روز جهانی تخم مرغ مطرح شد
رتبه نهم ایران در تولید تخم مرغ
دبیر ستاد ترویج تخم مرغ: ایران رتبه نهم تولید تخم مرغ در جهان و پنجم آسیا را داراست
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، فرزاد طلاکش در مراسم روز جهانی تخم مرغ افزود: مصرف سرانه تخم مرغ در ایران سالانه ۲۰۰ عدد است و این رقم در حدود متوسط جهانی است.
وی افزود: البته این سرانه مصرف برای کشورمان چندان قابل قبول نیست و بدلیل برخی باورهای غلط آنطور که باید تخم مرغ در کشور مصرف نمیشود.
طلاکش ادامه داد: یکی از باورهای غلط افزایش کلسترول است در حالیکه کلسترول خوب است و بطور متوسط مصرف یک عدد در روز کلسترول را افزایش نمیدهد.
وی افزود: در حال حاضر سالانه یک میلیون تن تخم مرغ در ایران تولید میشود و حدود ۳۰ درصد هم ظرفیت آزاد تولید وجود دارد و از سوی دیگر روزانه ۳۰۰ تن مازاد تولید وجود دارد.
طلاکش خاطرنشان کرد: با برنامه ریزی مناسب برای صادرات و مصرف داخل حتی میتوان این ظرفیت آزاد را مورد استفاده قرار داد.
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی
صادرات ۱۴ هزار تن تخم مرغ در نیمه اول امسال
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی گفت: حدود چهار ماه است که موافقت برای صادرات ابلاغ شده و حدود ۱۴ هزار تن صادرات تخممرغ در نیمه اول امسال انجامشده است.
مرتضی رضایی در حاشیه مراسم روز جهانی تخم مرغ و در جمع خبرنگاران گفت: در سالهای طلایی صادرات تخم مرغ تا حدود ۸۰ هزار تن تخم مرغ نیز از کشورمان صادر شده و تلاش میکنیم که با ایجاد شرایط لازم به این میزان بازگردیم.
وی در خصوص ظرفیتهای تولید تخممرغ در کشور بیان کرد: اگر مرغداریهای مرغ تخمگذار کشور به صورت هماهنگ شروع به تولید کنند حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن ظرفیت تولید تخم مرغ صنعتی داریم.
معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی افزود: سال گذشته حدود ۸۰۰ هزار تن تخم مرغ صنعتی و حدود ۱۰۰ هزار تن هم تولید تخممرغ بومی داشتیم که امسال در حال حاضر تولید تخممرغ صنعتی به ۹۰۰ هزار تن رسیده و تا تکمیل ظرفیت ۴۰۰ هزار تن فاصلهداریم.
رضایی اظهار کرد: شرایط اقتصادی لازم فراهمشده و اگر مرغداریها به چرخه تولید بیایند، این قابلیت وجود دارد که به ظرفیت تولید حداکثری برسیم.
رضایی در رابطه با جایگاه ایران در تولید تخممرغ خاطرنشان کرد: جایگاه ایران در سالهای بعد از انقلاب رشد بسیار خوبی داشته است، در سالهای اول انقلاب ما واردکننده تخممرغ بودیم، اما در چند سال اخیر ما صادرکننده این محصول هستیم.
وی افزود: بر اساس آمار و اطلاعات کارشناسان، در سال گذشته حدود ۹۰۰ هزار تن تخممرغ در کشور تولید شده که نزدیک به ۹۰ درصد آن توسط واحدهای صنعتی و ۱۰ درصد توسط مرغان بومی و سایر ماکیانی که در روستاها پرورش مییابند، تولید شده است.
رضایی ادامه داد: پیشبینی امسال ما این است که این عدد به یکمیلیون تن برسد که این به معنی رسیدن به ۱۱ درصد رشد در تولید است.
وی افزود: رشد جمعیت ایران در سال کمتر از ۱.۲ درصد است و ۱۱ درصد رشد در تولید تخممرغ یک دستاورد بزرگ در این صنعت محسوب میشود.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص رتبه ایران در تولید تخممرغ در دنیا اذعان داشت: ما از نظر حجم تولید پنجمین کشور در آسیا و دهمین کشور در دنیا هستیم و رتبه دار محسوب میشویم.
وی افزود: اگر آنفلوانزای فوق حاد در سه سال پیاپی مرغداریهای کشور را درگیر نمیکرد، رتبه بالاتری داشتیم البته خسارات آن بهسرعت جبران شده است.
رضایی ادامه داد: در آن سالها با مدیریت درست و واردات بسیار جزئی بازار کنترل شد و با همت تولیدکنندگان و تلاش بسیار توانستیم از بحران عبور کنیم.
وی با تأکید بر سلامت تغذیهای تخممرغ و لزوم فرهنگسازی برای مصرف این ماده غذایی خاطرنشان کرد: یکی از برنامههای روز ملی تخممرغ ترویج مصرف این ماده غذایی است. در محافل علمی تخممرغ را به خاطر کلسترول، غذای سالمی نمیدانستند و حدود ۲۰ سال است که این فرضیه در دنیا رد شده است.
وی افزود: کشورهایی مانند ژاپن و هند بیشتر از ما مصرف تخممرغ دارند، اما میزان بیماری قلبی و عروقی در این کشورها بالا نیست و در هیچ آزمایشگاهی این فرضیه که کلسترول تخممرغ باعث افزایش کلسترول خون میشود اثبات نشده است و مردم میتوانند بدون نگرانی از آن استفاده کنند.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با میزان مصرف تخممرغ در کشور عنوان کرد: اگر مقدار تخممرغ تولید کشور را بر میزان جمعیت ۸۳ میلیون نفری کشور تقسیم کنیم حدود ۲۰۰ عدد تخممرغ برای هر نفر در سال مصرف میشود که کمتر از روزانه یک عدد تخممرغ برای هر نفر است.
وی افزود: ما برای اینکه این ۲۰۰ عدد را به ۳۶۵ عدد در سال برسانیم راه طولانی را باید طی کنیم. البته اگر با همین سرعت رشد راه را ادامه دهیم به اهداف خود خواهیم رسید.
رضایی با تأکید بر لزوم تقدیر از تولیدکنندگان تخممرغ گفت: شاید خود تخممرغ اصالت نداشته باشد، اما تولیدکننده آن اصالت دارد و باید در سال حداقل یکبار از تولیدکنندهای که در شرایط بسیار سخت، با انواع ریسکها و خطرات بیماریها و با حجم نقدینگی بسیار بالا تولید را انجام داده تقدیر کنیم که کار بسیار بزرگ و جهادی در دو سال اخیر انجام دادهاند.
وی در رابطه با مدت زمان تولید تخممرغ بیان کرد: تولید تخممرغ حداقل ۱۸ ماه از زمان برنامهریزی تا خروج از سالن تولید، زمان میبرد. مرغهایی که در سالنهای تولید در حال تولید تخممرغ هستند از دو سال و نیم قبل برای تولید امروز برنامهریزیشدهاند.
رضایی افزود: تولید تخممرغ طبق یک زنجیره از گلههای اجداد، گلههای مادر، جوجههای یکروزه تخمگذار و نهایتاً تخممرغ، بستهبندی و زنجیرههای وابسته مانند سردخانه برنامهریزیشده که این روند حدود ۲ سال و نیم زمان میبرد.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با نوسانات میزان مصرف تخممرغ در سال اذعان داشت: تولید تخممرغ بهصورت خطی است و مرغهای داخل قفسها به اندازه خود تولید میکنند و کم و زیاد نمیشود، اما مصرف متغیر است، بهعنوان مثال در ایام عید مصرف تخم کاهش پیدا میکند، در ششماهه دوم سال مصرف ۶۰ درصد و در ششماهه نخست سال ۴۰ درصد است، بنابراین برای تنظیم بازار تخممرغ باید هوشمندانه برنامهریزی و تصمیمگیری شود.
مدیرعامل اتحادیه تولیدکنندگان مرغ
روزانه ۳۰۰ تن مازاد تولید تخم مرغ در کشور وجود دارد
مدیرعامل اتحادیه تولیدکنندگان مرغ تخمگذار با بیان اینکه حدود ۳۰۰ تن مازاد تولید تخم مرغ داریم گفت: روزانه حدود ۲۶۰۰ تا ۲۷۰۰ تن تولید تخممرغ داریم و پیشبینی ما برای سال آینده تولید بیش از یک میلیون تن است.
رضا ترکاشوند در مراسم گرامیداشت روز جهانی تخم مرغ گفت: این مازاد تولید تخممرغ بر قیمت و تولید آن تاثیر میگذارد که برای رفع این مشکل باید مجدد بازارهای صادراتی را بدست بیاوریم.
وی تصریح کرد: با کمک وزارت کشاورزی و شرکت پشتیبانی امور دام، بخشی از مازاد تخممرغ با قیمتی بالاتر از قیمت بازار خریداری شد تا از زیان وارد شده به تولیدکنندگان کاسته شود.
ترکاشوند با بیان اینکه از اول سال ۹۸ تاکنون حدود ۱۴ هزار و ۵۰۰ تن صادرات داشتهایم تاکید کرد: در حالیکه کشورهای همسایه برای صادرات برنامهریزی دارند، ما برنامه مدون و سیاستهای حمایتی برای صادرات تخم مرغ نداریم.
وی افزود: قیمت تخم مرغ از اسفند سال گذشته تاکنون به طور متوسط ۲۰۰۰ تومان پایینتر از نرخ مصوب (کیلویی ۷۷۴۰ تومان) عرضه میشود و در حال حاضر قیمت تخم مرغ در هر کیلوگرم حدود ۶۵۰۰ تا ۷۰۰۰ تومان است.
مدیرعامل اتحادیه تولیدکنندگان مرغ تخمگذار با بیان اینکه برای جلوگیری از ضرر مرغداران، باید سرانه مصرف تخممرغ که حدود ۱۲ کیلوگرم برای هر فرد در سال است افزایش پیدا کند، گفت: در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، بالای ۱۵ تا ۲۰ کیلوگرم مصرف تخممرغ در سال دارند.