در یادداشتی بررسی شد
انتخابات افغانستان؛ پیامها و مسئولیتها
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که شنبه ششم مهر باوجود تهدیدات گروه طالبان برگزار شد، یکی از مهم ترین رویدادهای سیاسی این کشور است که دولت برآمده از آن در سه هفته آینده، مسئولیت سنگینی همچون پیشبرد روند صلح افغانستان را بر عهده خواهد داشت.
بنا به اعلام کمیسیون مستقل انتخابات این کشور، فقط ۲۷ درصد از واجدان شرایط رای در این انتخابات شرکت کردند که در مقایسه با انتخابات قبلی، بسیار کم محسوب میشود که مهم ترین علت آن، تهدیدات گسترده گروه طالبان بود. البته عمل نکردن اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان به شعارهای قبلی انتخاباتی اش، وقوع تخلفهای گسترده در انتخابات قبلی به همراه حضور نیافتن نامزدهای قوی و غیر تکراری در انتخابات شش مهر نیز، از دیگر علل استقبال کم مردم افغانستان تلقی میشود.
به اعتقاد برخی از کارشناسان حضور حدود دومیلیون نفر در پای صندوقهای رای در مقایسه با جمعیت این کشور و فضای کاملا تهدید و ناامنی، آمار نسبتا خوبی برای کشوری است که در حال گذار از تغییر خشونت آمیز قدرت به حاکمیت صندوقهای رای است. علاوه براین، صرف نظر از اینکه چه کسی پیروز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان خواهد بود حضور مردم به خصوص جوانان و زنان در پای صندوقهای رای، مخالفت با انحصارگرایی قومی و هر گونه تلاشهایی است که درصدد ایجاد مانع دربرابر تحقق مردم سالاری در افغانستان است.
در این حال، پیام کسانی که به خاطر شرکت در انتخابات قبلی در تله طالبان افتاده و به علت رنگی بودن انگشتشان، با چاقوی برنده و خشمگین این گروه آن را از دست داده اند، با شرکت در انتخابات ششم مهرماه این است که مردم افغانستان خواهان پایان جنگ و استقرار صلح پایدار در کشورشان هستند تا نسل آینده بتواند کشورخود را آباد و آزاد بسازد.
با در نظر گرفتن این واقعیت که هر انتخابات، دارای دو بخش رای دهندگان و برگزار کنندگان است میتوان گفت: مردم افغانستان با به جان خریدن خطر ناشی از تهدیدات طالبان به مسئولیت خود عمل کردند و اکنون نوبت دولت و برگزارکنندگان انتخابات است که با صیانت از آرای مردم، پاسخ اعتماد آنان را بدهند و به تحقق مردم سالاری در افغانستان کمک کنند.
به همین علت شرایط پس از برگزاری انتخابات بسیار مهمتر، حساستر و مسئولانهتر از زمان قبل از برگزاری آن است. زیرا هرگونه تقلب احتمالی و یا مهندسی آراء انتخابات، همراهی کردن با طالبان برای ناامید کردن مردم از شرکت در انتخابات است. این موضوع با توجه به مدت طولانی اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بیش از پیش نگران کننده و مورد توجه مردم این کشوراست.
همه نامزدها و جریانات سیاسی که با شعارهای رنگارنگ، جذاب و همگرایانه وارد عرصه انتخابات شدند نیز با احترام به آرای مردم، در عمل نشان دهند با الزامات دموکراسی آشنایی کامل دارند و آن را پذیرفته اند.
دولت آینده افغانستان که از سوی هر یک از نامزد پیروز انتخابات تشکیل شود با چالشها و مسئولیتهای سنگینی روبرو است که از جمله مهمترین آن ها، برقراری امنیت و پیشبرد روند صلح این کشور بر اساس گفتگوهای بین الافغانی است. تردیدی نیست حضور حداکثری رای دهندگان در پای صندوقهای رای میتوانست دولت آینده افغانستان را در شرایط بسیار بهتری برای اجرای این برنامهها قرار دهد. با این حال، صیانت از آرای مردم و تشکیل دولت برآمده از آن که مورد تایید همه نامزدها، احزاب و گروههای سیاسی و قومی باشد ضمن مشروعیت بخشی به جایگاه دولت آینده افغانستان، موقعیت آن را برای پیشبرد روند صلح تقویت میکند.
در هر حال، برگزاری انتخابات ششم مهرماه افغانستان باوجود همه کاستیهای آن، شکستی بزرگ برای گروه طالبان تلقی میشود که نه تنها نتوانست موجب توقف انتخابات شود بلکه به جای توجه به پیام آرای مردم و مذاکرات بین الافغانی، همچنان به یاری محافل خارجی برای حضور در عرصه سیاسی افغانستان چشم دوخته است که از دیدگاه دولت و مرم این کشور، دخالت در امور داخلی افغانستان تلقی میشود.
نویسنده
مجید وقاری کارشناس ارشد تحقیقات سیاسی