گزارش مکتوب؛
قطعیهای مکرر برق در کیش
قطعیهای مکرر برق در کیش این روزها امان مردم را بریده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کیش، ساعت هشت صبح در محل کارم نشسته ام ، زنگ تلفن به صدا در مي آيد ، خانمي در آن سوي خط مي گويد : ديشب تا صبح برق نداشتيم و از گرما کلافه شديم. بچه هايم از گرما تاصبح گريه مي کردند و هنوز هم قطعي برق ادامه دارد.
قطعي برق اين روزها حکايت همه ي خانواده هايي است که در کيش زندگي مي کنند.
حفاري هاي بدون نظارت ، عامل اصلي قطعي برق کيش است.
با شرکت آب و برق کيش تماس مي گيرم ، روابط عمومي آب و برق مي گويد : به علت حفاري غير مجاز ، برق برخي از مناطق کيش قطع شده است و قطعي برق همچنان ادامه دارد اما همکاران ما در حال تلاش براي وصل مجدد برق هستند.
اين حفاري غير مجاز و قطعي برق در کيش حديث مفصلي است که سالها ادامه دارد، هر چند هفته يک بار ، برق قسمتي از کيش قطع مي شود و شرکت آب و برق اعلام مي کند که علت آن حفاري غير مجاز بوده است.
ساکنان کيش شبي گرم و طاقت فرسا را تجربه کردند.
حدود ساعت ده صبح ، خبرنگار ما به سطح شهر مي رود، مشکل پيچيده تر از آن است که فکر مي کرديم، مردي که دست فرزند کوچکش را در دست دارد مي گويد ديشب به علت قطعي برق کلافه شديم ، هنوز قطعي برق ادامه دارد و من براي فرار از گرما دست خانواده ام را گرفته ام و به بازار آمده ام چون برق اينجا قطع نشده و هواي خنکي دارد.
کم کم جمعيت جمع مي شوند ، خانم ميان سالي مي گويد : اين آب و برق شورش را درآورده ، قطعي هاي برق تا چه زماني ادامه دارد؟ همه ي وسايل برقي ما به علت قطعي و نوسان برق اسيب ديده اند، ديگري مي گويد هزينه هاي آب و برق در کيش چندين برابر سرزمين اصلي است ، براي پول گرفتن از مردم بسيار زرنگ هستند اما در برق رساني به مردم ضعيف و ناتوانند.
يکي ديگر مي گويد: ديشب تا صبح به اتفاق خانواده داخل ماشين نشسته بوديم و در خيابانها مي چرخيديم تا از هواي خنک داخل ماشين بهره مند شويم.
قطعي برق حدود سي ساعت ادامه داشت و در ساعتهاي اوليه حدود هشتاد درصد از جزيره کيش در خاموشي فرو رفت، بازارها و مراکز اقامتي از ژنراتورهاي اضطراري خود استفاده کردند اما خانواده ها ساعتهاي سختي را تجربه کردند.
ستاد بحران براي بررسي علت قطعي برق ، جلسه اضطراري برگزار کرد.
با قطعي گسترده ي برق در کيش ، ستاد بحران سازمان منطقه آزاد کيش جلسه ي اضطراري تشکيل داد تا اين موضوع را بررسي کند.
مصطفي خانزادي معاون عمراني و زيربنايي سازمان منطقه ي آزاد کيش در اين جلسه گفت: براي جلوگيري از وقوع چنين حوادثي به نيروگاه جديد و تجهيزات پيشرفته نياز داريم تا در چنين مواقعي سريعا براي رفع مشکل اقدام کنيم.
هر چند شرکت آب و برق کيش علت قطعي برق را حفاري هاي غير مجاز اعلام کرد اما معاون عمراني سازمان منطقه آزاد کيش علت قطعي برق را خراب شدن يکي از قطعات کليدي نيروگاه برق عنوان کرد.
برخي از مردم نيز مي گويند حفاري موجب قطعي برق نشده است ، قطعي برق علت ديگري دارد اما مسئولان شرکت آب و برق ، از گفتن واقعيت به مردم طفره مي روند.
جزيره کيش به 440 مگاوات برق نياز دارد.
در جزيره کيش دو نيروگاه برق وجود دارد که در نيروگاه شماره يک ، حدود 180 مگاوات ، و در نيروگاه شماره دو ، حدود 50 مگاوات برق توليد مي شود اما بر اساس گفته ي معاون عمراني سازمان منطقه ي آزاد کيش ،اين جزيره بر اساس طرح جامع ، به حدود 440 مگاوات برق نياز دارد .
شرکت آب و برق کيش ، يک شرکت خصوصي است و دو سهامدار عمده دارد، 49 درصد سهام شرکت آب و برق کيش از سازمان منطقه ي آزاد کيش است و 51 درصد آن متعلق به شرکت ديگري است که برخي معتقدند اين 51 درصد متعلق به سپاه پاسداران ، و برخي ديگر مي گويند متعلق به يکي از شرکتهاي زير مجموعه ي وزارت نيرو است.
مالکيت اين شرکت هم داستاني طولاني دارد، سازمان منطقه ي آزاد کيش سالها تلاش مي کند تا سهام خود را به 51 درصد افزايش دهد تا در فرآيند تصميم گيري ها موثر باشد و بتواند مشکلات آب و برق کيش را برطرف کند.
فرقي نمي کند که چه کسي مالک شرکت آب و برق کيش باشد ، مسئله اين است که مشکل قطعي برق ساکنان کيش حل نشده است.
معاون عمراني و زيربنايي سازمان منطقه آزاد کيش مي گويد: براي انتقال برق از سرزمين اصلي به جزيره کيش مکاتبه شده و منتظر اعلام نتيجه هستيم تا در جلسه اي مشترک اين موضوع را در سطح ملي حل کنيم.
مصطفي خانزادي مي گويد: قطعي برق به علت خرابي قطعات بوده و اين روند خرابي قطعات ادامه دارد که فرآيند خريداري و انتقال اين قطعات به کيش حدود 18 ماه زمان خواهد برد و بر اين اساس به احتمال زياد در تابستان سال آينده شاهد قطعي گسترده ي برق در جزيره کيش خواهيم بود.
اگر عامل اصلي قطعي برق ، خراب شدن قطعات کليدي ژنراتورها باشد ، با توجه به تحريم هاي ظالمانه ي کشورمان ، تهيه کردن اين قطعات دشوار خواهد بود و اگر چنين اتفاقي رخ دهد ، بازارها براي بيست و چهار ساعت و بيمارستان کيش براي هفتاد و دو ساعت مي توانند از برق اضطراري خود استفاده کنند و پس از آن فاجعه رخ خواهد داد.
يکي ديگر از مشکلات کيش ، وابستگي آب شرب خانه ها ، به برق کيش است.
در جزيره کيش به علت پايين بودن فشار آب ، مردم از تانکر و پمپ برقي استفاده مي کنند و اگر قطعي برق رخ دهد به تبع آن ، قطعي آب نيز اتفاق خواهد افتاد.
سلطاني مدير عامل شرکت آب و برق کيش مي گويد: اين حادثه بر اثر حفاري رخ داده و چهار واحد نيروگاهي را از شبکه خارج کرده است و پيش بيني نمي کرديم که سطح حادثه تا اين اندازه گسترده باشد.
حفاري و قطعي برق در کيش حادثه اي تازه نيست و مردم کيش مقصر اصلي را شرکت آب و برق و سازمان منطقه ازاد کيش مي دانند زيرا بر روند فعاليت پيمانکاران خود نظارت نمي کنند.
مردم مي گويند: شرکت آب و برق کيش ، حفاري کانال و خوابانيدن سيمهاي برق را به پيمانکاران مي دهد اما بر فعاليت آنها نظارت نمي کند ، پيمانکاران براي سرعت کار و پايين آوردن هزينه ها ، بر اساس طرح و نقشه عمل نمي کنندو کابلهاي برق را در مسيرهاي ديگري مي خوابانند و پس از مدتي صاحبان زمينهاي اطراف در حفاري هاي خود به کابلهاي برق برخورد مي کنند و اين کابلها قطع مي شوند و به دنبال آن خاموشي اتفاق مي افتد.
برق کیش به شبکه سراسری متصل شود.
تقريبا همه مردم کيش اتفاق نظر دارند که با اتصال کيش به شبکه ي برق سراسري ، مشکل قطعي هاي برق کيش ، يک بار و براي هميشه برطرف مي شود .
موضوعي که حساسيت شرکت آب و برق و سازمان منطقه ي آزاد کيش را به دنبال دارد، آيا اين شرکتها حاضرند به سادگي از سود سرشاري که با فروش آب و برق – آن هم با چندين برابر سرزمين اصلي - عايدشان مي شود بگذرند؟
بايد منتظر بود و ديد که در آينده چه اتفاقي مي افتد، هر چند مردم کيش بعيد مي دانند که برق کيش به شبکه ي سراسري متصل شود.
نويسنده: سليمان علي اكبرنظر