پخش زنده
امروز: -
اظهارات اخیر مقامات عربستانی و امریکایی و میانجیگری برخی کشورها در جهت بهبود روابط با ایران نشان از چرخش سیاسی آنها در قبال ایران دارد.
به تعبیر ناظران و تحلیلگران سیاسی در رسانههای منطقه و جهان، این روزها موضوع «تغییر رویکرد عربستان و واشنگتن در قبال ایران» بازتاب گسترده ای داشته است.
محمد بن سلمان در گفت و گوی اخیر خود با شبکه سی بی اس امریکا در عین حال که ادعاهای آمریکا در خصوص نقش ایران در حمله به آرامکو را تایید کرد اما با تغییر موضعی آشکار و متناقض از لزوم به کارگیری راه حل های سیاسی و مذاکره با ایران سخن گفت. همزمان اخباری نیز مبنی بر آمد و رفت برخی از میانجی ها همچون پاکستان و عراق و ارسال پیام هایی برای بهبود روابط ایران و عربستان منتشر شد. تغییر رویکرد عربستان برای برقراری آرامش و امنیت در منطقه، از طرف مسؤولان ایرانی نیز با واکنش مثبت روبرو شد.
ولیعهد سعودی در مصاحبه خود با این شبکه امریکایی برای نخستین بار با رد گزینه جنگ، بر رویکرد دیپلماتیک با تهران تاکید کرد و گفت: "راه حل سیاسی را ترجیح می دهد زیرا بسیار بهتر از راه حل نظامی است. ولیعهد سعودی افزود، هرگونه جنگی بین ایران و عربستان منجر به نابودی اقتصاد جهانی می شود."
یک وبگاه وابسته به نهادهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی هم روز سهشنبه از شکاف در جبهه ضد ایرانی آمریکا و عربستان و توصیه آمریکا به عربستان در زمینه تغییر رفتار در قبال ایران و بطور کلی تغییر در رویکردهای این دو کشور در قبال تهران خبر داد.
وبگاه صهیونیستی «دبکا فایل» به نقل از منابع خود، ضمن اشاره به تغییر رفتار ریاض در قبال ایران نوشت که این مسئله با توصیه دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا و مایک پمپئو وزیر خارجه برای اجتناب از هرگونه پاسخ نظامی با ایران صورت گرفته است.
دبکا فایل با اشاره یه سخنان حسن روحانی رئیس جمهور ایران در دوشنبه گذشته مبنی بر «دریافت پیامی از عربستان سعودی»؛ خبر داد: "دولت سعودی موافقت کرده تا به تلاشهای آمریکا برای برگزاری نشستی بین حسن روحانی و دونالد ترامپ بپیوندد و علاوه بر آن این احتمال وجود دارد که دیداری جداگانه بین ولیعهد عربستان با رئیس جمهور ایران صورت گیرد."
این وبگاه صهیونیستی در خاتمه ادعا کرده است که تماسهای ترامپ و روحانی ادامه دارد و دو طرف درپی تعیین مکانی مورد قبول برای برگزاری نشست هستند.
سخنان ولیعهد سعودی درباره روابط دو کشور مهم منطقه یعنی ایران و عربستان و همچنین مواضع اخیر مقامات امریکایی در قبال ایران، واکنش های رسانه ای زیادی را به همراه داشته است. برخی رسانه های بین المللی به تحلیل پیامدهای تغییر نگرش و رفتار امریکا و عربستان در آینده خاورمیانه پرداخته اند.
در این میان، بر اساس برآورد بیشتر رسانه ها، به نظر می رسد آنچه که زمینه ساز تغییر رویکرد و لحن مقامات سعودی و امریکایی در برابر ایران شده است، بروز یکسری مشکلات داخلی در عربستان و امریکا و همچنین شکست های منطقه ای ائتلاف امریکا در مقابل اقتدار نظامی و دیپلماتیک ایران است، دلیل عمده ای که چرخش به سمت راه حل سیاسی را، منجر شده است.
--------------------------------
تحلیل// امین نجار