به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای کرمعلی قندالی در نشست خبری به مناسبت ۱۵ مهر، روز ملی روستا و عشایر افزود: نهادههایی که از مبادی کشور وارد میشود با ارز ۴۲۰۰ تومانی است که در بنادر شمالی قیمت جو هزار و ۳۲۰ تا هزار و ۳۵۰ تومان فروخته میشود و پس از رسیدن به استانهای همجوار، به قمیت ۱۴۰۰ تومان به فروش میرود.
وی اضافه کرد: در روزهای اخیر بندر چابهار هم به محل ورود کشتیها اضافه شده و این باعث خواهد شد که استانهای جنوب کشور نیز با هزینه حمل کمتری نهادهها را دریافت کنند.
آقای قندالی با بیان اینکه قیمت نهادهها در مقایسه با ۳ ماه پیش، کاهش یافته است، گفت: یکی از دلایل کاهش قیمت، افزایش تولید نهادهها در کشور و واردات کافی است.
رئیس سازمان امور عشایر ایران همچنین از افزایش تولید ۳۰ هزار تنی تولید گوشت قرمز با تلاش عشایر خبر داد و افزود: تولید گوشت از ۱۶۰ هزار تن در سال ۹۳، به ۱۹۰ هزار تن رسیده است.
آقای قندالی قیمت گوشت را در بازار به طور میانگین، ۸۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: قیمت تمام شده گوشت اکنون ۷۵ هزار تومان است و اگر فروش در بازار به کیلویی ۷۵ هزار تومان برسد قیمت مناسبی برای تولیدکننده و دامدار خواهد بود که قیمت واقعی است.
وی جمعیت عشایر کشور را ۲۱۳ هزار خانوار در قالب یک میلیون و ۲۰۰ هزار جمعیت بیان کرد و افزود: حدود ۲۳ میلیون راس واحد دامی متعلق به عشایر و بیش از ۳۵ میلیون هکتار از مراتع کشور در حوزه عشایری است.
آقای قندالی به تولیدات عشایر در بخشهای مختلف زراعی، باغی، مواد پروتئینی و سایر تولیدات اشاره کرد و افزود: حدود ۶ میلیون تن تولیدات عشایر است که نسبت به جمعیت آنان که یک و هشت دهم درصد جمعیت کشور است، تولید محصولات عشایر، سه برابر جمعیت آنان است.
وی ظرفیت عشایر را ظرفیت خوبی بیان کرد و گفت: مشارکتهای اجتماعی عشایر به ویژه در حوزه تشکلها نیز ظرفیت خوبی است که آن را از سایر حوزهها متمایز میکند.
آقای قندالی با بیان اینکه همه خانوارهای عشایر در کشور عضو تشکلهایی تحت عنوان تعاونیهای عشایری در شهرستان، اتحادیهها در استانها و اتحادیه مرکزی در کشور هستند افزود: همه اعضای عشایری در مجموع در حدود ۲۲۰ تشکل در کل کشور، عضو هستند.
وی به صندوق توسعه بخش کشاورزی در سطح ملی اشاره کرد و گفت: این صندوق با سیاستی که طراحی شده، تامین منابع مالی برای تشکلها جهت تامین نهادههای تولید و ایجاد بهره وری و اشتغال را دنبال میکند.
آقای قندالی همچنین از تصویب سه طرح در حوزه عشایری در شورایعالی عشایر خبر داد و گفت: طرح ارتقاء سطح سواد، دانش و مهارت جامعه عشایری و طرح ویژه فرهنگی مذهبی در این شورا مصوب و به تصویب دولت تصویب رسید و ابلاغ شده است.
وی طرح ویژه بهداشتی، درمانی، اجتماعی و رفاهی را از دیگر طرحهای مصوب در شورای عالی عشایر بیان کرد و افزود: این طرح نیز در هیئت دولت در شرف تصویب است.
رئیس سازمان امور عشایر ایران، استفاده از انرژیهای پاک را از دیگر مصوبات شورای عالی عشایر عنوان کرد و گفت: بر اساس این مصوبه وزارت نیرو مکلف شده که ۲۵ هزار خانوار عشایری را در دو سال به پنلهای خورشیدی تجهیز کند و حداکثر خودیاری که از آنها دریافت میکند ۱۰ درصد خواهد بود و ۹۰ درصد از اعتبارات دولت استفاده شود.
وی افزود: برای تأمین یارانه حمل سوخت و آرد عشایر نیز، دولت مصوبهای دارد که اجرایی میشود.
رئیس سازمان امور عشایر ایران اضافه کرد: بر اساس مصوبه دولت وزارت ارتباطات نیز تا آخر برنامه ششم موظف است ۸۰ درصد مناطق فاقد پوشش تلفن را تجهیز کند که یکی از کارهای مهم و ضروری است.
به گفته قندالی، طبق قانون احکام دائمی تسهیلاتی نیز برای زنجیره گوشت قرمز تصویب شده که از ابتدای سال، ۴۲۰ میلیارد تومان ابلاغ شده است.
رئیس سازمان امور عشایر ایران همچنین به سرمایه صندوق عشایری اشاره کرد و گفت: در سالهای گذشته با جهش زیادی مواجه شده و از ۱۹ میلیارد تومان سال ۹۳ به ۷۳ میلیارد تومان رسیده است.
وی با اشاره به تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا افزود: با وجود تحریمها، عشایر به صورت پایدار و مستمر تولیدات خود را انجام میدهندو زمینه برای افزایش دام و تولید فراهم است و امسال از نظر تأمین نهاده مشکلی وجود ندارد و اگر مشکلی هم باشد تأمین و توزیع خواهد شد.
آقای قندالی به برنامههای روز ملی روستا و عشایر که در مرکز خراسان جنوبی برگزار میشود اشاره کرد و گفت: فردا به همین مناسبت ۷۰ طرح با سرمایه ۴۶ میلیارد تومان افتتاح میشود که ۷۹۰۰ خانوار را تحت پوشش قرار خواهند داد.
رئیس سازمان امور عشایر ایران در خصوص نوع بهره برداری از مراتع منطقه دماوند گفت: وزیر جهاد کشاورزی خود به این موضوع ورود کرد و قرار است اکیپهای ممیزی به ریاست سازمان جنگلها و همچنین نمایندهای از عشایر موضوع را حل و فصل کنند.
آقای قندالی افزود: متأسفانه در منطقه دماوند استان تهران و کم و بیش در کل کشور، برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی مراتعی دارند، اما به دلایل مختلف دام برای بهرهبرداری از مراتع را ندارند بنابراین آنها این مراتع را به اشخاص دیگر به قیمتهای زیادی اجاره میدهند که خلاف قانون است.
وی با اشاره به جدیدترین اقدامات کمیته رسیدگی به اختلافات مراتع منطقه دماوند گفت:جلساتی با حضور وزیر جهاد کشاورزی تشکیل شد و گروههای راستی آزمایی در استان تهران، سمنان و مازندران ورود کردند.
آقای قندالی اضافه کرد: گزارشهایی نیز آماده کردند که حاکی از این است در این مناطق، افرادی به صورت غیرقانونی از این مراتع استفاده میکنند.
رئیس سازمان امور عشایر ایران با بیان اینکه گزارشهای رسیده حاکی از آن است که ورود اشخاص حقوقی در استانهای تهران و مازندران بیش از اشخاص حقیقی است، گفت: مقرر شد در فصل ییلاق یعنی تیر ماه اکیپهای ممیزی به ریاست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور و همچنین نمایندهای از عشایر موضوع را حل و فصل کنند.
آقای قندالی افزود: به طور حتم مقاومتهایی وجود خواهد داشت، اما این کار حتماً باید به صورت پایلوت در استان تهران و مازندران انجام شود و بعد در کل کشور تسری یابد و هدف ممیزی آن است که مراتع را از افرادی که صلاحیت ندارند بگیرند و به افراد صلاحیت دار واگذار کنند.
وی در خصوص عرضه مستقیم محصول نیز گفت: هنوز در این خصوص موفق نبودیم که باید در این زمینه تلاش بیشتری شود.
رئیس سازمان امور عشایر ایران استخدام ۱۸۹ نفر در ۳۰ استان را از برنامههای این سازمان بیان کرد و افزود: مهلت نام نویسی تا ۱۲ مهر بود و در آبان آزمون آن از طریق سازمان سنجش برگزار میشود که ۲۱ نفر در رشتههای کشاورزی، عمران، اجتماعی و جامعه شناسی جذب خواهند شد.