در شیراز ؛
توسعه بانک اطلاعات سلولهای بنیادی غیر خویشاوند
بانک سلولهای بنیادی غیر خویشاوند با مشارکت مردم در شیراز توسعه می یابد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، معاون پژوهشی انتقال خون فارس گفت: توسعه بانک اطلاعات سلولهای بنیادی غیر خویشاوند شیراز جزو اولویتهای سازمان است.
کسراییان افزود: در حال حاضر بیش از ۳ هزار نفر عضو بانک سلولهای بنیادی انتقال خون فارس هستند و هدف افزایش این تعداد است.
معاون پژوهشی انتقال خون فارس با بیان اینکه در این روند در مرحله اول اطلاعات ژنتیکی اهدا کننده در بانک اهدای سلولهای بنیادی نگهداری میشود، گفت: بررسی ژنتیکی برای درمان مبتلایان به سرطان خون، اول از اعضای خانواده شروع میشود و پس از آن به سراغ بانک خون میرود، در صورتی که ۹ ژن از ۱۰ ژن بیمار با نمونه موجود در بانک سازگار باشد، با فرد اهدا کننده تماس گرفته و آزمایشهای تکمیلی انجام می شود.
کسراییان اظهارداشت: در صورت همخوانی، اهدا کننده ۵ روز دارو مصرف میکند تا سلولهای خون ساز از مغز استخوان آزاد و در خون محیطی یافت شود، پس از آن سلولهای خون ساز با دستگاهی گرفته و به بیمار تزریق می شود.
معاون پژوهشی انتقال خون فارس تاکید کرد: اهدای سلولهای بنیادی دردناک نیست و تاکنون هیچ عارضهای درباره آن مشخص نشده به طوری که سلولهای بنیادی هم پس از چند روز در بدن اهدا کننده جایگزین میشود.
وی ادامه داد: مرکز پذیره نویسی سلولهای بنیادی خون شیراز در پایگاه نمازی انتقال خون واقع در میدان نمازی است و از افراد ۱۸ تا ۳۵ ساله که مبتلا به بیماریهای خونی، تالاسمی و موارد مشابه نیستند، درخواست می شود در صورت تمایل در این برنامه مشارکت کنند.
کسراییان اضافه کرد: همه اقدامات مربوط به فرد اهدا کننده سلولهای بنیادی در انتقال خون فارس به صورت رایگان انجام میشود.
معاون پژوهشی انتقال خون فارس گفت: فاصله زمانی از زمان عضویت تا زمانی که ممکن است عمل پیوند انجام شود مشخص نیست و بستگی به سازگاری میان اهدا کننده سلولهای بنیادی و گیرنده دارد، این زمان ممکن است گاهی بیش از ۱۰ سال طول بکشد و یا هرگز انجام نشود، ولی تا زمانی که فرد ثبت نام کننده شرایط اهدا را داشته باشد میتواند به عنوان اهدا کننده بالقوه شناخته شود.
کسراییان افزود: مشخصات و اطلاعات فرد اهدا کننده و گیرنده سلولهای بنیادی در بانک سلولهای بنیادی محفوظ خواهد ماند و آنها هیچگاه اطلاعاتی از هویت یکدیگر ندارند.
معاون پژوهشی انتقال خون فارس یادآور شد: سلولهای بنیادی خون ساز در مغز استخوان تولید میشوند و با پیوند این نوع سلولها میتوان بیماریهایی مانند انواع سرطانها به خصوص سرطان خون، سرطانهای لنف و برخی تومورهای بدخیم را درمان کرد.
وی اظهارداشت: برخی دیگر از بیماریهای خونی مانند تالاسمی و برخی بیماریهای نقص ایمنی را با پیوند سلولهای بنیادی میتوان درمان کرد.