پخش زنده
امروز: -
پشت مرز که بودم با خودم می گفتم که باید کارم خیلی سخت باشد؛ اما حالا که آمدهام، میبینم پیادهروی عاشقانه و حس و حال حسینی پیدا کردن در این مسیر آنقدرها هم شاعرانگی لازم ندارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز ایلام؛ می خواستم از بزرگ ترین و زیباترین اتفاق دیارم، از اربعین بنویسم؛ اما خارج از گود که باشی، هر قدر هم که قلمت هنرمند باشد، حرفت بر دل نمی نشیند؛ برای همین تصمیم گرفتم من هم در سفری یک روزه با کاروان عشق همراه شوم و دیدنی های مسیر را به دست قلم بسپارم. به شهر مهران که رسیدم، تا به خودم آمدم دیدم که دل، قلم را از دست من گرفته است این را از نوشته هایی که انگار باران خورده ی عشق بود فهمیدم و از مقواهایی که بر فراز دست ها بلند شده و روی آن ها نوشته شده بود، "بیت الحسین آماده پذیرایی از میهمانان حضرت عشق (ع) است؛ قدمتان بر روی چشم، لطفا بر ما منت بگذارید" جملاتی که بغضی عاشقانه در گلو می نشاند و اشک ها را گرم و یکریز جاری می کند.
خانه هایی که عطر حسین می دهد
با "عباس آقا" که سال هاست خانه اش را بیت الحسین کرده است همراه شدم؛ خانه ی ساده اش را به اصطلاح آب و جارو کرده و همه چیز مهیای پذیرایی از میهمانان امام حسین (ع) است؛ او می گوید: اسکان و تغذیه ی زائران، دو بهانه ایست که اربابم حسین (ع) میزان عشق و علاقه ام را نسبت به خود ببیند و چه سعادتی بالاتر از این دیده شدن در دنیا می تواند وجود داشته باشد.
همسر (65) ساله ی او هم می گوید: من هم در طول سال با فریز کردن انواع مواد خوارکی مهیای این روزها می شوم و با پخت غذا برای زائران از میهمانان حسین ع پذیرایی می کنم.
" حاجیه زینب" به این مورد هم اشاره می کند که بیشتر خانم های مهرانی این کار را انجام می دهند و در کار پخت و پز و پذیرایی از زائران با همدیگر مشارکت می کنند.
(حاجیه زینب) راست می گفت؛ این جا - در مهران- به هر سمت که سر می چرخانی شور و غلغله ای برپاست. پیر و جوان زن و مرد و حتی کودکان، هر کدام مشغول کاری هستند و به قول معروف گوشه ای از کار را گرفته اند.
دیگ هایی با چاشنی عشق
و دیگ هایی که انگار از آتش عشق و عزای حسین (ع ) برپا شده و در ردیف های منظم و طولانی، تصاویری بی نظیر را خلق کرده اند؛ حکایت دلدادگی به امامی ست که آوردن نامش برای عاشق شدن و گم شدن از خود کافیست.
چای با طعم عشقی بزرگ و کودکانه
دختر بچه ای 5 ساله با چادر ملی و حجاب زیبایی، سینی چای را در دست گرفته و با لبخندی معصوم و کودکانه تعارفت می کند. اگر بگویم مزه این چای را نمی توانی در هیچ جای دنیا پیدا کنی، اغراق نکرده ام.
عباس (ع) را می شود، دید در این شهر مرزی؛ وقتی که می بینی به اصرار می خواهند آبی از دستانشان بگیری و بنوشی.
انگار هر جرعه ای از این آب که زائران مولا را سیراب می کند، آبی بر آتش جانشان می نشاند.
مردم و مسئولان همپای هم
در میان شلوغی جمعیت، مسئولان مختلف نیز دیده می شوند که آن ها هم مانند مردم مهران در تکاپوی خدمت رسانی هستند.
به گفته حجت الاسلام چراغی پور، رییس کمیته مشارکت های مردمی ستاد اربعین بیش از 50 موکب در شهر مهران و مسیرهای مواصلاتی استان برای پذیرایی از زائران آماده شده است.
علوی فر، فرمانده قرارگاه اربعین ستاد بازسازی عتبات عالیات ایلام هم گفت: در شهر ایلام موکبها به صورت ۲ مجتمع متمرکز و شهر مهران و پایانه مرزی، موکبها به صورت مجتمع در مکانهایی جانمایی و شروع به کار کرده است؛ همچنین در ایوان، سرابله، دهلران، درهشهر، بدره و مسیرهای منتهی به مرز مهران نیز موکبهای خدماترسان به زوار راهاندازی شده است.
افزایش خدمات در اربعین امسال
معاون راهداری و حمل و نقل جادهای استان ایلام، به ساخت ۶۰۰ سرویس بهداشتی در مرز مهران اشاره کرد و افزود: برای رفاه حال زائران ۶ هزار متر سایه بان در گیتهای بیرونی پایانه ساخته شده و عملیات ساخت ۲ هزار و ۵۰۰ متر سایه بان دیگر نیز در حال انجام است.
محمد حسنی ادامه داد: ۹۶ گیت ورودی و خروجی در پایانه مهران نوسازی شده و به منظور تردد زوار مورد استفاده قرار میگیرند.
اجرای طرح پسکرانه
دلخواه مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان نیز به اجرای طرح پسکرانه (هاب) اشاره و تصریح کرد: در این طرح زائران به کرمانشاه، همدان و اندیمشک منتقل میشوند و از آنجا به سایر نقاط کشور جابهجا میشوند.
این مسوول استانی به استقرار ۲۵ شرکت مسافربری و ۴۰ نفر از عوامل راهداری و حمل و نقل جادهای برای ساماندهی مسافران در پایانه برکت اشاره کرد و گفت: نصب علائم، نیوجرسی، خط کشی مسیر و ... از دیگر اقدامات این اداره است.
روان سازی ترافیک
سرهنگ رضا همتی زاد رئیس پلیس راه استان ایلام با بیان اینکه ۶ تیم گشتی برای روان سازی ترافیک وارد استان شدهاند، افزود: تکمیل کمربند غربی شهر مهران، آماده سازی زیرگذر کمربندی غربی منتهی به پایانه برکت، تامین روشنایی روستای مهدی آباد، خط کشی و لکه گری آسفالت، جداسازی ۱۵ کیلومتر از مسیر و نصب علائم از اقدامات انجام شده در این زمینه است.
خطوط هوایی روزانه۴۴۰ زائر را جابه جا می کند
به گفته محمدجواد یگانه سرپرست فرودگاه ایلام براساس برنامه ارائه شده از ۱۶ مهر تا ۳ آبان روزانه ۴۴۰ نفر از خطوط هوایی استان به منظور سفر به عتبات عالیات استفاده میکند.
از طرفی نصیری پور، شهردار مهران نیز از ظرفیت پارک ۴۰ هزار وسیله نقلیه در پارکینگ بزرگ اربعین در این ایام خبر داد.
افزایش 10 برابری تردد زوار اربعین در مرز مهران
به پایانه ی مرزی مهران رفتم. با مشاهده ی ازدحام جمعیت می شد حدس زد که امسال بر تعداد زوار افزوده شده است.
رئیس قرارگاه ویژه اربعین در مرز مهران از افزایش 9.7 درصدی تردد زوار اربعین از این مرز بین المللی تا چهارمین روز ماه صفر نسبت به مدت مشابه سال قبل خبرداد.
احمد کرمی با بیان اینکه در ۲۴ ساعت گذشته نزدیک به ۵۷ هزار نفر از مرز مهران تردد کردنده اند، افزود: این آمار در چهارمین روز ماه صفر در سال گذشته تنها پنج هزار و ۲۸۰ نفر بوده و این یعنی افزایش 10 برابری تردد در مرز مهران که آمار قابل توجهی است.
سیر تاریخی این مسیر نورانی
امام جمعه مهران با اشاره به این که نخستین زائر اباعبدالله الحسین(ع)، جابر بن عبدالله انصاری است که در روز اربعین از مدینه به سمت کربلا رهسپار می شود، گفت: این سنت حسنه با وجود این که در برهه هایی از زمان به ورطه فراموشی سپرده شده، اما در سالهای حضور ائمه معصومین(ع) با وجود حکومت سفاک و خونریز اموی و عباسی نیز انجام شده است. سنت پیادهروی اربعین در زمان شیخ انصاری (متوفی سال ۱۲۸۱ قمری) وجود داشته است که در نهایت توسط «شیخ میرزا حسین نوری» دوباره احیا میشود.
سوغات زیارت حسین (ع)
حجت الاسلام امینی در باره پاداش رفتن به زیارت امام حسین (ع) با پای پیاده از زبان امام صادق(ع)، ادامه می دهد: کسى که با پای پیاده به زیارت امام حسین(ع) برود، حق تعالى دو فرشته را موکل او مىفرماید که آنچه خیر از دهان او خارج میشود را نوشته و آنچه شر و بد است را ننویسند و وقتى برگشت با او وداع کرده و به وى مىگویند: اى ولىّ خدا! گناهانت آمرزیده شد و تو از افراد حزب خدا و حزب رسول او و حزب اهلبیت رسولش هستی، به خدا قسم! هرگز تو آتش را به چشم نخواهی دید و آتش نیز هرگز تو را نخواهد دید و تو را طعمه خود نخواهد کرد. (کامل الزیارات ص۱۳۴)
تجربه ای غیرقابل وصف
برای تکمیل گزارشم، با مسئولان برای خارج شدن از گیت ها و همراه شدن با زائران تا مسافتی کوتاه صحبت کردم و بالاخره پس از بحث و پافشاری بسیار موفق شدم به شرط حضور یکی از ماموران مرزی، چند قدمی را با عاشقان کوی دوست همقدم شوم.
پشت مرز که بودم با خودم می گفتم که باید کارم خیلی سخت باشد؛ اما حالا که آمدهام، میبینم پیادهروی عاشقانه و حس و حال حسینی پیدا کردن در این مسیر آنقدرها هم شاعرانگی لازم ندارد. نام حسین که در ذهنت تداعی شود برای لرزیدن دلت برای جاری شدن اشکت برای جان گرفتن پاهای خسته ات برای تحمل کردن گرمای بالای 40 درجه ی مسیر آن هم در هوای پاییزی کافی ست.
نام حسین که به میان می آید...
مادری روی ویلچر نشسته و به همراه پسر 50 ساله اش در حالی که اشکش جاری بود با تسبیح ذکر می گفت. از او پرسیدم مادر با وجود این وضعیت چرا آمده ای؟ می توانستی از همان خانه ی خودت سلامی از اعماق قلبت به ارباب بدهی.
و او در حالی که لب هایش می لرزید، گفت: حضرت زینب (س) به یزید گفت: "به خدا که نمیتوانی یاد و خاطره ما را محو و نابود کنی". اگر من از خانهام سلام دهم و تو از خانهات سلام دهی، دیری نمیپاید که داستان کربلا از یادها میرود. پیاده روی اربعین کاری زینبی است.
زن و مرد جوانی را دیدم که با بچه ی 3 ساله اشان آمده بودند. آن ها می گفتند که پیاده روی اربعین بهترین کلاس آموزشی برای حسینی بار آوردن بچه هاست.
دیگری از تجربه ی مجدد رفتن به زیارت امام حسین (ع) با پای پیاده می گفت: هر چند روز که در مسیر باشی و سختی های راه فراوان، باز هم لذت رسیدن طول مسیر را برایت کوتاه می کند و سختی ها را کمرنگ اما وای از آن لحظه ای که باید خداحافظی کنی و از کربلا بروی؛ تازه آن وقت است که متوجه می شوی چه خبر است. حس و حالی که قابل توصیف نیست.
خلاصه این که دیدنی های مسیر بسیار بود، دیدنی هایی که توصیقش از عهده ی زبان و قلم برنمی آید و در این مجال کوتاه نیز نمی گنجد. باید تنها رفت و دید اگرچه به قول شاعر:
نشد که پر بزنم عشق، آن حوالی را
ببخش بر من مسکین شکسته بالی را
نشد که پای پیاده به درگهت برسم
و تحفه آورم این دستهای خالی را
دوباره چشمۀ جانبخش اربعین جوشید
نشد که درک کنم حال آن زلالی را
ببار حضرت باران به شوره زار دلم
ببر ز سینۀ من داغ خشکسالی را
*** زهرا پور اسماعیل