عزاداران حسینی
سینه زنی سنتی بوشهر
سینه زنی سنتی بوشهر با قدمت تاریخی از اصیل ترین،منظم ترین، روش مندترین و زیباترین انواع عزاداری در سوگ سالار شهیدان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر، مراسم عزاداری سالار شهیدان در بوشهر با سنج و دمام آغاز می شود.. سنج و دمام نشانه خبر کردن مردم برای واقعه و رخدادی مهم است.
پس از سنج و دمام بوق به صدا در می آید. بوق از جنس شاخ نوعی گوزن است و زیبایی ظاهری خاصی نیز دارد.
پس از چند لحظه دمام ها با ریتم خاص به صدا در می آیند و سنج ها نیز خود را با دمام هماهنگ می کنند.
سپس همه چیز برای آغاز سینه زنی آماده می شود.در سینه زنی سنتی بوشهر ،سینه زن ها به صورت دایره ای حلقه ای را تشکیل می دهند و به صورت مواج و دایره ای به سینه زدن مشغول می شوند.
پیشخوان یا سرخوان مراسم نوحه خوانی را شروع می کند.در ابتدای مجلس خردسالان و جوانان و دست اندرکاران گرد پیشخوان در وسط محل برگزاری مراسم حلقه ای دایره شکل را تشکیل می دهند که به آن بر یا بر حیدری می گویند.
در مراسم سینه زنی عده ای مسئول تنظیم برها می باشند.سینه زن ها برای رعایت نظم و فاصله لازم با دست چپ قسمت راست کمر همدیگر را می گیرند و با دست راست سینه می زنند.
حلقه های سینه زنی رفته رفته بزرگتر می شود تا جایی که برای دیگر سینه زنها به ترتیب برهای جدید ایجاد می شود.
سینه زن ها که همزمان و با جلو و عقب بردن پاها برای دورخوردن بر سینه های خود می کوبیدند و با همسرایی در جواب نوحه ی پیشخوان او را همراهی می کنند.معمولا هنگام همخوانی سینه زده نمی شود.
پس از تشکیل چند دور و افزایش نسبی سینه زن ها، نوحه خوان اصلی کار خود را آغاز می کند.
نوحه خوان اصلی پس از اجرای چهار یا پنج نوحه مختلف زیرواحد، زمانی که ریتم سینه زنی و نوحه به اوج می رسد، پس از حدود ده تا دوازده ضربه سینه زنی با گفتن واحد، دستوری را برای سینه زن ها صادر می کند.
به پیروی دستور واحد فقط یکبار آن هم با جلو آوردن پاهای راست به سینه زنی می پردازند.به این ترتیب ضربه های سینه زنی به نصف تقلیل می یابد. پس از واحد نوحه خوانی و سینه زنی به اوج می رسد و سینه زنان به ویژه انهایی که در برهای داخلی دایره حضور دارند با هم دست ها را به سوی بالا دراز کرده و هنگام جلو آوردن پاها با خم نمودن بدن محکم به سینه های خود می کوبند.