موسوي در نشست هفتگي با خبرنگاران؛
پذیرشِ آتشبس؛ تنها راه خروج عربستان از بحران یمن
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: تنها راه خروج عربستان از این بحران، پذیرش آتش بس و پایان محاصره یمن است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ اقای سیدعباس موسوی در نشست خبری هفتگی خود در واکنش به اتهامات بن سلمان علیه ایران گفت: آنچه یمنیها انجام دادند عمل دفاعی است. ما از دفاع مشروع دولت قانونی یمن حمایت میکنیم و اتهاماتی که به ایران میزنند پایه درستی ندارد.
وی درباره طرح صلح هرمز نیز گفت: جزییات طرح ایران در سازمان ملل به زودی اعلام خواهد شد که شامل هشت کشور یعنی کشورهای حاشیه خلیج فارس و ایران و عراق است.
اقای موسوی اضافه کرد: رئیس جمهور کشورمان در آمریکا جلسات مفیدی برای تشریح طرح ابتکار صلح هرمز به منظور امنیت خلیج فارس برگزار کرد.
در راستای حمایت از مردم سوریه به این کشور کمک خواهیم کرد
سخنگوی وزارت خارجه گفت: از جزئیات طرح واگذاری بندر لاذقیه سوریه به ایران اطلاعی ندارم، اما بنا به درخواست دولت مرکزی سوریه هرگاه لازم باشد کمکی اقتصادی از سوی ایران انجام شود، در راستای حمایت از مردم این کشور کمک خواهیم کرد.
آقای سیدعباس موسوی در ادامه نشست خبری هفتگی خود در خصوص پرونده نگار قدس کنی، اظهار داشت: وی اکنون آزاد شده است و در ایران به سر میبرد.
سخنگوی وزارت خارجه، با بیان اینکه اصل دستگیری ایرانیها در اروپا و آمریکا بدون مبنا و با استناد به تحریمهای یکجانبه آمریکاست، تصریح کرد: خانم قدس کنی در استرالیا بازداشت شد و در شرایط بدی به سر میبرد و در زندان هم فرزندش را به دنیا آورد، بدتر اینکه وی به آمریکا مسترد شد و به این علت که ۲۷ ماه در استرالیا در زندان بود، آزاد شده است.
آقای موسوی با تاکید بر اینکه دستگاه دیپلماسی کشور پیگیر وضعیت ایرانیان خارج از کشور است، گفت: وزارت امور خارجه محور پیگیری پرونده ایرانیها بوده و به دنبال راهحلهای مرتبط است و در راستای مواضع انساندوستانه اعلام کرده ایم که حاضر به مذاکره هستیم، اما این پیشنهاد از سوی آمریکا رد شد.
سخنگوی وزارت امورخارجه درباره زمان دیدار سه جانبه روسای جمهور ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان، یادآور شد: زمان انجام این دیدار هنوز مشخص نشده است. به دنبال آن هستیم زمانی که برای هر سه رئیسجمهور مناسب است، نهایی شود که در این صورت در آینده اطلاع رسانی خواهد شد.
ایران خواهان امنیت درونزا است
سخنگوی وزارت خارجه گفت: کشورهای منطقه بدانند که امنیت خریدنی نیست و ایران خواهان امنیت درونزا است.
آقای سیدعباس موسوی در نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به سوالی درباره سفر هیاتی اماراتی به ایران و استمرار مواضع خصمانه این کشور علیه تهران، گفت: کشورها براساس منافع خود تصمیم میگیرند، اما ما اعلام کردیم حاضر هستیم در حوزههای مورد بحث مذاکره کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه خاطر نشان کرد: اتخاذ مواضع چندگانه به خود این کشورها بستگی دارد، اما بدانند که امنیت خریدنی نیست و ما خواهان امنیت درونزا هستیم.
آقای موسوی در خصوص محاصره یمن و عدم دسترسی مردم این کشور به کالاهای انسان دوستانه هم گفت: ما اعلام کردیم که یمن تحت شدیدترین محاصرهها است و هیچ کالایی نمیتواند به آن وارد شود. ما آمادگی داریم در صورت برداشتن شدن محاصره کالاهای انساندوستانه را به مردم یمن برسانیم. امیدواریم بعد از آتش بس راه باز شود.
وی درباره دیدار آقای جابری انصاری با عمار حکیم، تصریح کرد: ایشان معاون ایرانیان مجلس هستند و لازم بود قبل از اربعین هماهنگی در سطح بالا با عراق انجام شود و در این سفر ملاقاتهای دیپلماتیک نیز برگزار شد.
آقای موسوی در خصوص تحریم شرکتهای چینی از سوی آمریکا، افزود: این اقدام نشان میدهد آمریکاییها خیلی روی قدرت اقتصادی خود حساب باز میکنند، اما به زودی این حربه کند میشود.
سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: این اقدام خلاف تجارت آزاد و رفتاری قلدرمآبانه است که به زودی شامل حال سایر کشورها هم میشود. چین هیچگاه این یکجانبهگرایی را نخواهد پذیرفت و مانند کشورهایی نیست که ارادهای از خود ندارند.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص پیشنهاد رئیسجمهور برای کاهش زمان اجرای تعهدات ایران و اینکه آیا این پیشنهاد هماهنگ شده بود، گفت: ایشان مقام عالی کشور هستند و قطعا هر پیشنهادی از سوی ایشان قبلا در داخل هماهنگ شده و ان شاء الله کل ارکان نظام از آن حمایت میکنند.
آقای موسوی در خصوص ابتکار ژاپن برای کاهش تنشها هم گفت: طرح آقای آبه شینزو تقریبا مشابه طرح آقای ماکرون بود که در چارچوب روابط دوجانبه، نفت ایران پیش خرید شود. این طرح همچنان قابلیت اجرا دارد، اگر مانند طرح اروپا منوط به نظر دیگری نشود. ژاپن عضو برجام نیست، اما از دوستان خوب ایران است.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه در خصوص هدف رزمایش مشترک ایران، چین و روسیه گفت: از رزمایش مشترک اطلاعی ندارم و باید کسب اطلاع کنم.
آقای موسوی در پاسخ به این سوال که آیا ابتکار فرانسه با بن بست مواجه شده است، گفت: مهم این است که اروپا به تعهدات خود عمل کند، اما این آنها هستند که ابتکارات خود را به تصمیم آمریکا گره زدهاند. ما راه را نشان دادیم که اگر اقدام ملموسی انجام نشود به کاهش تعهدات خود ادامه میدهیم هرچند راه دیپلماسی باز است.
امکان حل اختلافات از طریق گفتگو وجود دارد
سخنگوی وزارت خارجه گفت: ایران تلاش کسانی که بخواهند منطقه دچار ناامنی نباشد را نفی نمیکند.
آقای سیدعباس موسوی در نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به سوالی درباره احتمال تنشزدایی و میانجیگری میان ایران و عربستان، افزود: همیشه امکان حل اختلافات از طریق گفتگو وجود داشته است و ایران تلاش کسانی که بخواهند منطقه دچار ناامنی نباشد را نفی نمیکند.
آقای موسوی تصریح کرد: ما همیشه اعلام میکنیم که چه به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم این اقدامات را نفی نمیکنیم، اما قبلا کشورهایی از آسیا و اروپا این تلاشها را انجام دادند و ایران از این تلاشها استقبال کرده است، ولی طرف مقابل براساس برخی محاسبات و توهمات این آمادگی را ندارد، هر وقت این آمادگی ایجاد شد، ایران نیز آماده تنشزدایی است.
وی درباره احتمال سفر عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق به تهران هم گفت: هنوز چیزی قطعی نشده است و اگر نهایی شد، اطلاعرسانی خواهد شد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره دیدارهای وزیر امورخارجه کشورمان با نمایندگان کنگره آمریکا، افزود: ظریف اخیرا در نیویورک با نمایندگان کنگره در آمریکا به صورت تلفنی گفتگو کرده است. نمایندگان کنگره از اعضای دولت نیستند و گفتگو با آنها إیرادی ندارد.
آقای موسوی تصریح کرد: نمایندگان کنگره آمریکا پیشتر با آقای ظریف در محل أقامت وی دیدار میکردند، اما پس از تحریم با ایشان تلفنی در نیویورک گفتگو کردند.
وی همچنین درباره سخنان رئیس جمهور مبنی بر مذاکره در خصوص بخشهایی از برجام هم گفت: در این رابطه بنده و مقامهای ارشد توضیح دادیم. در این سفر تلاش شد تا راه حلهای بن بستشکنی مطرح شود، اما همه تلاشها به دیدار با آقای ترامپ منوط شد. این موضوع هم به عنوان ابتکاری از سوی ایران مطرح شد تا اعلام کنیم آماده بن بستشکنی هستیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: موضوع مهم امروز ما بازگشت اروپا به تعهداتش است که متاسفانه تعهدات خود را به درخواست آمریکا گره زدهاند. بارها گفتهام متاسفم که کشوری تعهد دهد و خودش عضو شورای امنیت باشد، اما اجرای تعهداتش را به کشوری دیگر گره بزند.
وی در خصوص پلن بی ایران پس از بازگشت نگشتن اروپا به تعهداتش و بن بست در موضوع برجام، گفت: ما راه را به آمریکا نشان دادیم و همچنان البته به مقاومت خود ادامه میدهیم.
آقای موسوی همچنین درباره آخرین وضعیت جسمانی آقای تخت روانچی هم گفت: بر اساس آخرین اخبار، حال عمومی آقای تخت روانچی بعد از عمل جراحی خوب است.
سخنگوی وزارت خارجه شروط دولت آمریکا برای ملاقات آقای ظریف با آقای تخت روانچی را نشان دهنده سقوط اخلاقی آمریکا خواند و گفت: اصل شرط آزادی یک زندانی آمریکایی در ازای ملاقات آقای ظریف رذالت آمریکاییها بود. آنها برای عیادت چند دقیقهای شرط گذاشتند، اما اسم خاصی را برای آزادی زندانی آمریکایی مطرح نکردند.
واکنش اروپا در مقابل اقدامات جبرانی ما مردود است
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اگر اروپا بخواهد در برابر اقدامات جبرانی ما واکنش نشان دهد مردود است.
اقای سیدعباس موسوی در نشست خبری هفتگی خود با گرامیداشت یاد شهدای دفاع مقدس و نیز روز مولوی افزود: مهمترین تحول هفتههای اخیر برگزاری نشست مجمع عمومی سازمان ملل است که هیات ایرانی حضور پررنگی داشت و رئیس جمهور دیدارهای پرباری داشتند و طرح صلح هرمز را ارائه و با ۱۵ تن از سران کشورها و اندیشمندان دیدار کردند.
وی ادامه داد: اقای ظریف نیز روزهای کاری بسیار فشردهای داشتند و با ۲۲ وزیر خارجه و ۷ تن از مقامات سازمان ملل دیدار و گفتگو کردند. ایشان علاوه بر همراهی با رئیس جمهور در نشستهای جانبی شرکت داشتند و ۸ مصاحبه و ۱۰ دیدار با نخبگان سیاست خارجی برگزار کردند.
آقای موسوی افزود: آقای ظریف امروز در معیت رئیس جمهور راهی ارمنستان خواهد شد و این سفر علاوه بر شرکت در کنفرانس اوراسیا، دو جانبه نیز تلقی میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تهدید اروپا به خروج از برجام گفت: من از تهدید اطلاعی ندارم، اما امکان استفاده آنها از سازوکار ماشه غیرقانونی است و ما اقدامات جبرانی را پیش بینی کرده بودیم و اگر بخواهند در برابر اقدامات جبرانی ما واکنش نشان دهند مردود است.
وی در خصوص طرح عمران خان برای میانجی گری تصریح کرد: ما از همه اقدامات برای کاهش تنش استقبال و از آقای عمران خان تشکر میکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مذاکره با امریکا گفت: هرگونه مذاکره با آمریکا وابسته به بازگشت آمریکا به توافق هستهای است.
وی خاطرنشان کرد: تماسهای تلفنی ظریف با اعضای کنگره در مورد موضوعات دوجانبه و منطقهای بود.