در اجلاس عالیرتبه تامین مالی توسعه در نیویورک
هشدار ایران به چالش تامین مالی توسعه و چندجانبه گرایی
معاون حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه: تامین مالی توسعه با چالش مواجه شده و توسعه و تامین مالی را به خطر انداخته است
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، غلامحسین دهقانی، معاون حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه کشورمان طی سخنانی در اجلاس عالیرتبه تامین مالی توسعه که همزمان با اجلاس سالانه ی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد تاکید کرد، تامین مالی توسعه بیش از هر زمان دیگری با چالش مواجه شده و ضربات مهلک وارده بر پیکره ی چندجانبه گرایی، هم توسعه و هم تامین مالی را به خطر انداخته است. وی افزود اتخاذ سیاستهای مبتنی بر تحریم، توسط برخی از بازیگران عمده جهانی، تاثیرگذاری واقعی نظام چندجانبه ی مالی و تجاری را با مشکل روبرو کرده است.
دهقانی ضمن تاکید بر اصل مسئولیت مشترک اما متفاوت، اولویتها و راهبردهای ملی را هدایتگر تلاشهای مربوط به تامین مالی توسعه دانست و تصریح کرد ریشه کنی فقر در سطوح محلی، ملی، منطقه ای و بین المللی باید در دستورکار جهانی قرار داشته باشد. وی افزود جامعه ی بین المللی باید تضمین کند که تامین مالی توسعه به هیچ عنوان توسط دستورکار قهرآمیز و محدود کننده ی کشورهای تامین کننده به گروگان گرفته نخواهد شد.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان تحمیل اقدامات قهر آمیز اقتصادی، مالی و تجاری را مغایر و ناقض اصول پذیرفته شده ی حقوق بینالملل و منشور ملل متحد دانست و اظهار داشت جامعه بین المللی باید در اسرع وقت ترتیباتی را با هدف محو هرگونه اقدام قهرآمیز یکجانبه اقتصادی، تجاری و مالی ازجمله تحریم های غیرقانونی و ناعادلانه برعلیه کشورهای درحال توسعه، اتخاذ نماید.
وی در بخش دیگری از سخنان خود ضمن تاکید بر اهمیت تجارت بین المللی به عنوان پیشرانه ی توسعه، بر حق همه ی کشورها در عضویت در یک نظام چندجانبه ی باز، قانونمند، غیرتبعیض آمیز، برابر، فراگیر و شفاف تجاری جهانی با مشارکت عادلانه و برابر، تاکید و از اینکه جمهوری اسلامی ایران برای دو دهه از عضویت در سازمان تجارت جهانی محروم مانده است اظهار تاسف نمود.
دهقانی در ادامه خواستار رفع موانع موجود بر سر راه انتقال دانش و فناوری های نوین به ویژه فناوری های نوظهور دیجیتالی شد و بر ضرورت ارتقای ظرفیت سازی در کشورهای درحال توسعه به ویژه در حوزه های مهمی همچون علوم، فناوری، پژوهش و ابتکار تاکید کرد.
وی در پایان گفت تجویز یک نسخه ی یکسان توسعه ای برای همهی کشورها فاقد کاربرد بوده و توسعه هنگامی پایدار است که با سیاستها، ارزشها و اولویت های کشور مورد نظر هماهنگ باشد.
اجلاس عالیرتبه تامین مالی توسعه، همزمان با اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حضور جمعی از سران و مقامات عالی کشورها در نیویورک برگزار شد.
آقای دهقانی همچنین در کنفرانس سران توسعه پایدار که همزمان با مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک برگزار شد اظهار داشت: فرآیند مذاکره سند توسعه پایدار با شعار معروف و جذاب "همه فراگیری" و اینکه هیچ فرد و کشوری از حوزه شمول آن خارج نماند شناخته شد.امروز اجازه دهید ارزیابی خود در خصوص رویکرد اولیه جمهوری اسلامی ایران نسبت به این سند و موضوع " قابلیت اجرای" آن در بستر واقعیات و شرایط عینی جاری در روابط بین المللی بویژه با عنایت به مولفه "همه فراگیری" آن را با شما به مشارکت بگذارم.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران مشتاقانه تلاش نمود عصاره اهداف زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی چندین دهه اخیرسازمان ملل را دنبال نموده و دستاوردهای بین المللی شناخته شده ای را به نام خود ثبت نماید. ایران درارتباط با تغییر اقلیم، به سمت کاهش 4 درصد کاهش گازهای گلخانه ای خود حرکت نمود، در حوزه بهداشت عمومی رکورد ثابت شده بین المللی دارد. درحوزه آموزش، ایران در آستانه ریشه کنی نهایی بی سوادی است و تحصیل رایگان عمومی را به فرزندان خود هدیه کرده است. در خصوص آسیب پذیرترین اقشار جامعه، ایران با ابتناء بر سند تحول آموزشی و تکیه بر سیاستهای عمومی مصوب رهبرمعظم انقلاب، به ارائه آموزش موثر و کاربردی به اقشارمحروم، کم بهره، روستایی، عشایری و همینطورافرادی که در زندان به سر میبرند پرداخته و با بازخوردهای بسیار امیدوارکننده، هدف توسعه متوازن اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی کشور را دنبال میکند.
آقای دهقانی در بخش پایانی سخنان خود اظهار داشت: ایران علیرغم نیل به دستاوردهایی که در سطح بین المللی مورد شناسایی قرار گرفته، بدلیل اعمال اقدامات غیرقانونی و نامشروع یکجانبه و قهرآمیز از سوی ایالات متحده، در کنار دیگر کشورهایی که در معرض تحریمهای غیر انسانی یکجانبه قرار گرفته اند، با معضل "عدم قابلیت اجرای" این مورد اقبال ترین سند بین المللی دوره حاضرقرار گرفته است. براستی چه کسی قادر است با نقش امروز ایالات متحده امریکا، از همه فراگیری این سند و پایداری آن سخن به میان آورد. این اقدامات، مردود بودن یکجانبه گرایی، غیرانسانی بودن آن و نیاز مبرم به اجرای اهداف توسعه پایدار از طریق بسط چندجانبه گرایی را به وجدان جامعه بین المللی یادآور میگردد.
وی تاکید کرد بروز بیمارگونه آنچه نامش را سندروم تحریم میگذارم اخیرا در شکل اعمال غیرانسانی ترین تحریمهای تاریخ اخیر علیه ملت مغرور و سرافراز ایران اعمال گردیده و تا آنجا پیش رفته که حق تحصیل و حیات اجتماعی متعارف را حتی از دیپلماتهای کشور من و خانواده های آنها در نیویورک سلب نموده است. این رویکردی است که به طرزی غیر قابل باور، دلالت بر سقوط فرهنگی امریکا و ارزشهای بشری دارد. با اینهمه و علیرغم ایران مصمم است بر عزم و تلاش خود جهت ساختن آینده ای پایدار و شکوفا بیفزاید و با بیشترین توان ممکن خود در ارتقاء دیپلماسی چندجانبه، جهانی عاری از فقر، گرسنگی، جهل، بیماری و عدم توازن اکولوژیک، ایفای نقش و مشارکت نماید.