چرا نتانیاهو بار دیگر مامور تشکیل کابینه شد؟
معرفی دوباره نتانیاهو برای نخست وزیری رژیم صهیونیستی حاکی از رویکرد تبعیض آمیز حاکمیت صهیونیستی در برابر اعراب ساکن اراضی 1948 و به منظور جلوگیری از راهیابی فهرست مشترک عربی به کابینه این رژیم است.
با وجود اینکه ائتلاف انتخاباتی موسوم به آبی- سفید به ریاست بنی گانتس ژنرال بازنشسته ارتش در انتخابات روز سه شنبه 26 شهریور برابر با 17 سپتامبر توانست با کسب 33 کرسی از 120 کرسی کنست( پارلمان) در صدر 31 فهرست انتخاباتی شرکت کننده قرارگیرد اما روبی ریولین رئیس 80 ساله رژیم صهیونیستی نتانیاهو را بار دیگر مامور تشکیل کابینه کرد حال آنکه حزب متبوع وی یعنی لیکود نه تنها یک کرسی کمتر از حزب رقیب کسب کرد بلکه در مقایسه با انتخابات زودهنگام فروردین ماه نیز با ریزش آرا و کرسی مواجه بود.
علاوه بر این به دلیل اینکه نتانیاهو در سال های گذشته برای چندمین بار متوالی عهده دار نخست وزیری و تشکیل دولت شده لذا در مظان این اتهام نیز قرار دارد که نقاب دموکراسی را از چهره این رژیم برداشته و آن را به سمت تک صدایی و انحصار قدرت سوق داده است. حال سوال این است که چرا رئیس رژیم صهیونیستی با وجود این ملاحظات بار دیگر نتانیاهو را مامور تشکیل کابینه کرد؟
دلیل اعلامی این است در مشاوره های ریولین با اعضای کنست 55 تن از نمایندگان از نخست وزیری نتانیاهو و 54 تن از نخست وزیری بنی گانتس حمایت کرده اند (و لیبرمن نیز با دارا بودن 9 کرسی اعلام بی طرفی کرده بود) اما به نظر می رسد در ورای دلیل اعلامی دلایل غیر اعلامی دیگری نیز در این ماجرا تاثیرگذار بوده است که به نوعی از بده و بستان میان ریولین و نتانیاهو و برخورد جانبدارانه ریولین از نتانیاهو در برابر بنی گانتس و همچنین از رویکرد تبعیض آمیز حاکم بر جامعه و حاکمیت صهیونیستی در برابر اعراب ساکن در اراضی سال 1948 حکایت می کند.
به عبارت دیگر ریولین با معرفی مجدد نتانیاهو برای تشکیل دولت به نوعی خواسته است مصونیت نخست وزیری نتانیاهو را استمرار بخشد تا وی بتواند از پیگیری قضایی پیش رو رهایی یابد. جلسه پیش-دادگاه نتانیاهو قرار است دو هفته دیگر برگزار شود و بعد از این جلسه، این احتمال وجود دارد که نتانیاهو با اتهاماتی مانند اخذ رشوه، فریبکاری و نقض عهد روبرو شود.
از دیگر اهداف و دلایل این است که از راهیابی فهرست مشترک عربی به کابینه جلوگیری شود. این فهرست در انتخابات اخیر با کسب 15 کرسی از 120 کرسی در موقعیت سوم قرار گرفت و این احتمال وجود داشت که اگر چنانچه بنی گانتس برای تشکیل کابینه معرفی می شد از این فهرست هم برای تشکیل دولت دعوت می کرد. به نظر می رسد یکی از اهداف طرح تشکیل کابینه وحدت ملی که از حمایت رئیس رژیم صهیونیستی و حتی لیبرمن( البته با قید شروطی) برخوردار است اینکه از راهیابی فهرست مشترک عربی به کابینه جدید جلوگیری شود ضمن اینکه نباید از این واقعیت غافل شد که طرح این مسئله بیانگر عمق و گستره چالش هایی است که رژیم صهیونیستی در داخل و خارج با آن مواجه است و تلاش می شود در سایه تشکیل چنین دولتی برای برون رفت از این چالش ها و بحران ها چاره اندیشی شود اما هنوز افق روشنی برای آن دیده نمی شود چراکه بنی گانتس با صدور بیانیه ای از مشارکت در کابینه نتانیاهو خودداری کرد و این نشان می دهد که برای ناکامی نتانیاهو لحظه شماری می کند و منتظر است رئیس رژیم صهیونیستی بعد از سپری شدن مهلت قانونی نتانیاهو برای تشکیل کابینه وی را برای تشکیل دولت معرفی کند که اگر وی نیز نتواند در این امر موفق شود در این صورت برگزاری مجدد انتخابات برای سومین بار اجتناب ناپذیر خواهد بود.
----------------------
احمد کاظم زاده