ديدار نخست وزیر عراق با پادشاه سعودي
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی العربیه، نخست وزیر عراق در جده با پادشاه عربستان دیدار و با او درباره مسائل مهم منطقه گفتگو کرد.
در دیدار عادل عبدالمهدی با ملک سلمان بن عبد العزیز, دو طرف روابط دوجانبه, اوضاع منطقه ای و تلاش ها برای استقرار آرامش در منطقه را بررسی کردند.
عادل عبدالمهدی در این دیدار موضع عراق را برقراری بهترین نوع ارتباط با تمامی کشورهای دوست و همسایه دانست.
محمد الحکیم وزیر امور خارجه عراق نیز اظهار داشت, اولویت های کشورش حفاظت از امنیت منطقه ای و تقویت ثبات در منطقه است و بغداد بر اساس برنامه های نخست وزیر تلاش می کند تا روابطش با همسایگانش روندی رو به بهبود داشته باشد.
کارشناس سیاسی: سفر عادل عبدالمهدی به عربستان می تواند در چارچوب کاهش تنش در منطقه باشد
کارشناس سیاسی اهل سعودی امکان ارتباط سفر نخست وزیر عراق به عربستان, با تلاش های بغداد برای کاهش تنش در منطقه را بعید ندانست.
محمد الحسن العماری که در تحلیل سفر عادل عبدالمهدی به عربستان با شبکه العربیه سخن می گفت, در پاسخ به این سئوال که آیا نخست وزیر عراق در این سفر حامل طرحی برای آرامش بین ایران و عربستان است؟ گفت: در آغاز باید بدانیم این دیدار در شرایط غیر عادی انجام شد, اگر چه اصل دیدار هم غیر عادی است, با توجه به اینکه عراق با ایران و عربستان هم مرز است, یعنی کشوری در حد فاصل میان عربستان و ایران است می تواند در این سفر نقشی محوری بر دوش داشته باشد, نکته مهم دیگر مشابهتی است که در پیام وزیر امور خارجه عراق در نیویورک و پیام شخص اول عراق در سفر به عربستان , در چارچوب تلاش برای کاهش تنش در منطقه مشاهده می شود, سخنان این دو مقام عراقی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و عربستان بسیار دقیق بیان شده است.
وی افزود: نمی توان وجود هشتصد کیلومتر مرز میان عربستان و عراق و همچنین اشتراکات دو کشور در آب های منطقه ای را نادیده گرفت, این عوامل موجب می شود حتی در صورتی که عراق در قبال اتفاقات اخیر, موضع خاکستری هم داشته باشد باز هم در پی استقرار و آرامش باشد. عراق اگر چه در برابر حمله به تاسیسات نفتی عربستان سکوت نکرد اما این اتفاق را محکوم هم نکرد اما مقامات این کشور در واکنش به این اتفاق, تعبیرات دقیقی را به کار گرفته یا به تعبیری موضعی بی طرفانه و همان موضع خاکستری اتخاذ کرده اند, اقدام این کشور در این مرحله برای عربستان مهم است.
العماری افزود: هیئت همراه عادل عبدالمهدی در سفر به عربستان در سه سطح مهم انتخاب شده است, معاون نخست وزیر, وزیر نفت و رئیس سازمان اطلاعاتی عراق. این چهره ها نمایندگان مهم ترین محورها برای آرامش در امور منطقه به شمار می آیند. عربستان هم در برخی امور با این کشور توافق دارد اگر چه نکات اختلافی هم میان دو کشور دیده می شود, اما باید بدانیم عربستان و عراق در بعد دیپلماتیک روابط کاملی دارند, هر دو کشور در پایتخت همدیگر سفارتخانه دارند و این فعالیت ها برای استقرار روابط راهبردی میان دو کشور نقش حیاتی ایفا می کنند.
وي افزود: نکته دیگری که باید مد نظر قرار داد اینکه سفر مقامات عراقی به عربستان تنها بر اساس اتفاق اضطراری در تاسیسات بقیق و خریص عربستان نیست بلکه می تواند در چارچوب سیزده توافقنامه و تفاهم نامه ای باشد که میان دو کشور امضا شده است. این توافقات و تفاهمات نقش مهمی در تلاش ها برای کاهش تنش در منطقه ایفا می کنند و عربستان نیز چنین تلاش هایی را می پذیرد و خواستار بازگشت به دیپلماسی کامل میان دو کشور است.